Główny wyłącznik prądu (hebel)

Moderator: luk4s7

Szeklownik

Główny wyłącznik prądu (hebel)

Post autor: Szeklownik »

Był tu omawiany 15 lat temu temat zabezpieczenia antykradzieżowego i tam było o heblu. Ale teraz auta mocno starsze i bolączką może być uciekający prąd.

Chcę założyć główny wyłącznik prądu odcinający obie baterie od reszty instalacji elektrycznej. Robił to ktoś?

Zależy mi na prostym rozwiązaniu, mechanicznym, żadnej elektroniki, czerwony hebel i już. Taki jak od wyciągarki :-)

Czy ze względu na 2 baterie da się 1 czy trzeba 2 heble?

Lokalizacja: np. za zderzakiem tak jak hebel od wyciągarki. Pod maską? Trochę za dużo czynności z otwieraniem i zamykaniem jej. Chyba ze względu na odległość odpada też kabina. To pomysły, ale chętnie poznam zdanie bardziej doświadczonych - ćwiczył ktoś coś podobnego?
Awatar użytkownika
Heniu
Klubowicz
Auto: LJ70 '86
Kontakt:

Re: Główny wyłącznik prądu (hebel)

Post autor: Heniu »

Szeklownik pisze: 05 maja 2025, 23:34 Pod maską? Trochę za dużo czynności z otwieraniem i zamykaniem jej. Chyba ze względu na odległość odpada też kabina.
No to jednak trochę więcej utrudnienia dla przyszłych "nabywców", mój znajomy używając auta dwa razy w miesiącu wyciąga akumulatory
Szeklownik

Heniu pisze: 06 maja 2025, 16:34
Szeklownik pisze: 05 maja 2025, 23:34 Pod maską? Trochę za dużo czynności z otwieraniem i zamykaniem jej. Chyba ze względu na odległość odpada też kabina.
No to jednak trochę więcej utrudnienia dla przyszłych "nabywców", mój znajomy używając auta dwa razy w miesiącu wyciąga akumulatory
Auto dla mnie, nie zamierzam pozbywać się 😁
Ktoś może pomóc?
Awatar użytkownika
Heniu
Klubowicz
Auto: LJ70 '86
Kontakt:

Post autor: Heniu »

Ok , miałem na myśli zwykłych złodziei jako nabywców. Załóż hebel pod maską i zostawiaj reduktor/skrzynię w pozycji N.
To odstraszy amatorów, na UKR ponoć cały czas w modzie deska z gwoździami na siedzeniu. Rób jak uważasz
Szeklownik

Dziękuję, antykradzieżowa funkcja hebla to uboczny cel, przy okazji. Chcę go tylko dla zapewnienia sobie komfortu, że z dala od domu prąd nie opuści baterii rozruchowych 😁
Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Auto: BJ42
Kontakt:

Post autor: kylon »

To załóż ten hebel na przewodzie do rozrusznika (tylko aspekt antykradzieżowy)
ODPOWIEDZ