Głośna praca silnika KDJ 90 1800 obr/min

Moderator: luk4s7

tony.zielony

Głośna praca silnika KDJ 90 1800 obr/min

Post autor: tony.zielony »

Siema,

Od jakiegoś czasu podczas jazdy zmagam się z głośną pracą silnika przy 1800 obr/min. Decybele idą masakrycznie do góry, jakiś rezonans kij wie...
Mam nowe oryginalne gumy silnika i skrzyni, wstawiłem nawet katalizator bo nie było ;) ale dalej głośno buczy. Środkowy tłumik też zmieniłem dwa razy :D i dalej to samo.
Zastanawiam się co może być przyczyną bo wychodzi to że na każdym biegu jak tylko silnik pracuje w przedziale 1800 obr zaczyna buczeć.
Macie jakieś sugestie ?
tony.zielony

Re: Głośna praca silnika D4D 1800 obr/min

.
Awatar użytkownika
plum76
Klubowicz
Auto: UZJ40
Kontakt:

Re: Głośna praca silnika KDJ 90 1800 obr/min

Post autor: plum76 »

hej,
A jesteś pewien że ten dźwięk dochodzi z silnika?
Jeżeli pojawia się w określonym zakresie obrotów, to może to być też układ przeniesienia napędu.
Sprawdź krzyżaki na wale, może wal do wyważenia jest. Sprawdź czy masz dobry poziom oleju w skrzyni i reduktorze i czy nie ma w nim opiłków.
Mosty też mogą buczeć o oponach nie wspomnę. Zakładam że masz dobrą zbieżność, choć to by było widać na oponach.

Jak nie pomoże to kup takie coś: https://icd.pl/nauszniki-peltor-optime- ... IEEALw_wcB

lub podjedz do kogoś kto ogarnia terenówki i niech się przejedzie tym autem.

Paweł
tony.zielony

Wykluczam układ napędowy ze względu na hałas na każdym biegu w przedziale 1800 obr ponieważ wały będą miały na każdym biegu inną prędkość obrotową. I tu buczenie pojawiłoby się przy określonej prędkości np 80 km/h czy innej.
W moim przypadku dzieje się to niezależnie od prędkości, a zależnie tylko od obrotów silnika.
tony.zielony

Dzięki za pomysł ze słuchawkami posiadam już takowe 😂
Kiedyś miałem problem z wałami objawy rzeczywiście podobne ale przy określonej prędkości auta, a nie silnika.
Olej w skrzyni ok, tuleje zawieszenia nowe, zbieżność ustawiona. Do reduktora i mostów już jakiś czas nie zaglądałem więc zobaczę stany oleju.
Myślę jednak że problem pochodzi od silnika i może ktoś się z tym już zmagał ...
Awatar użytkownika
vGreg
Auto: LJ70 z 92'
Kontakt:

Post autor: vGreg »

Hałas jest niezależy od właczonego biegu? Występuje też na postoju? Masz odłączony przedni wał?
tony.zielony

Na postoju ciężko go wyczuć ale jest a w trakcie ruchu na każdym biegu. Jest to o tyle upierdliwe że te 1800 obr to tak właściwie obroty przelotowe jak się jedzie po mieście czy pomiędzy miejscowościami. Wały są połączone zawsze, 90 tka napędza wszytkie koła z zasady jeśli o to ci chodzi.
tony.zielony

Rozrząd, rolki, alternator zregenerowany w dobrym zakładzie, pompa wody akuratnie została stara.
tony.zielony

Jakoś nie pasują mi objawy do układu napędowego, i właśnie w głowę zachodzę co to jeszcze może być. Napędzana z silnika jest jeszcze pompa wody, pompa wspomagania i klima. Takie uroki starych wozów ale może ktoś gdzieś się z tym spotkał ;)
Stefek
Auto: KDJ120 2003 r

Post autor: Stefek »

Jeszcze ewentualnie koło pasowe klimy i pompa Power Heat, jeżeli masz. Oba się kręcą cały czas.
U mnie też coś buczy w czasie jazdy. Ten sam silnik 163KM co u Ciebie. Otworzyłem okno na postoju i usłyszałem jak łożysko się zaciera. A jak już mogę się do tego zabrać, to przestało. Spróbuję namierzyć, wymienić i zobaczymy, czy dalej burczy.
tony.zielony

Stefek coś mi mówi że możesz mieć nosa do tej pompy wody... a gdzie ona jest usytuowana ? Gdzieś z prawej strony silnika? Jakby na przedłużeniu nóg pasażera ?
Stefek
Auto: KDJ120 2003 r

Post autor: Stefek »

tony.zielony pisze: 19 kwie 2025, 02:04 Stefek coś mi mówi że możesz mieć nosa do tej pompy wody... a gdzie ona jest usytuowana ? Gdzieś z prawej strony silnika? Jakby na przedłużeniu nóg pasażera ?
Tak. Jak spojrzysz od przodu to nad sprężarką klimy.
tony.zielony

No właśnie może coś z tego osprzętu silnika daje powoli dupy...
ODPOWIEDZ