OPONY zimowe do Hiluxa 05' D4D
Moderator: luk4s7
Re: OPONY zimowe do Hiluxa 05' D4D
Na fabrycznej feldze rozmiar jest ok. Tak na szybko tu masz trochę opinii http://www.oponeo.pl/model-opony/cooper ... er-ms#tab2" onclick="window.open(this.href);return false;.
-
- Auto: Gx470 , Hdj80 , AutoLaweta 24h do us?ug , discovery 1
- Kontakt:
a na jakim maksymalnym odsadzeniu na stalowej feldze wejdzie 31x10,5 r15 na seryjnym zawiesiu ?
Obstawiam, że +10 to max i to po sesji ze szlifierką
.
Ponieważ jednak jedynym parametrem jaki modyfikujesz jest ET to możesz sobie to po prostu zmierzyć. Łuki zataczane przez skrajne punkty koła ze starym i nowym ET są współśrodkowe więc wystarczy jak przymocujesz linijkę do części bieżnikowej opony tak aby wystawała poza jej szerokość na zewnątrz i skręcając koła poznasz na ile możesz je wysunąć. Oczywiście linijke przymocowujesz w miejscu gdzie koło jest najbliżej nadkola w skręcie
.
Czarne to standardowe ET, czerwone to wysunięte
Ps. Chyba

Ponieważ jednak jedynym parametrem jaki modyfikujesz jest ET to możesz sobie to po prostu zmierzyć. Łuki zataczane przez skrajne punkty koła ze starym i nowym ET są współśrodkowe więc wystarczy jak przymocujesz linijkę do części bieżnikowej opony tak aby wystawała poza jej szerokość na zewnątrz i skręcając koła poznasz na ile możesz je wysunąć. Oczywiście linijke przymocowujesz w miejscu gdzie koło jest najbliżej nadkola w skręcie

Czarne to standardowe ET, czerwone to wysunięte

Ps. Chyba

Troche odgrzebuje starocie ale czytam temat iKwieczor pisze:u mnie fabryczne dualery ledwo dociągnęły 50 tys - końcówka już była tragiczna - oceniam ta oponę na max 40 tys przy średnim użytkowaniuPzwmichu pisze:Mam pytanko ile takie BFG A/T wytrzymują, właśnie mi padłu Duelery po 34 tys km i wydaje mi się, że dość szybko, fabryczne wytrzymały 50tys km.
Drugie pytanie, czy takie A/T mają taką samą wytrzymałość na ciężar jak fabryczne czyli 110/112
dzięki za pomoc
co do AT - większość ma między 900 a 1100 kg max obciążenia, więc jak nie pakujesz jakiś betonowych bloczków powinny dać bez problemu radę, klasyki (BFG, Yokohama, Toyo) mają indeks 109 = 1030 kg

Na fabrycznych letniakach waśnie zrobiłem 140 tysi i chyba je nareszcie zmienię chociaż jeszcze nie osiągnęły wartości granicznych
Zaczynam się rozglądać za zimówkami dla Hila. Naczytałem się opinij i mam mega mętlik we łbie. Szukam dobrych opon głównie do miasta, sporadycznie polne drogi ale bez szaleństwa. W chwili obecnej mam 2 faworytów - nowy Bridge Blizzak DM-V1 i Dunlop Grandtrek SJ6. Z tym że mam poważne wątpliwości co do Grandtreka - czy nie są zbyt hardcorowe na asfalt bo na śnieg i lód na pewno rewelka. Co jeszcze ciekawego jest na rynku? Generalnie chodzi o sensowną relację cena-jakość. Z góry dziękuję za pomoc
blizzak bezkonkurencyjny.
Jak wyżej, mam takie i nie ma lepszych opon na zimę w tej cenie. Nawet w głębokim śniegu sobie daję radę 

Potwierdzam - mam Blizzaki 275/60 R18 juz trzeci sezon i jestem bardzo zadowolony. Po trzech sezonach wygladaja jak nowe.
Panowie sezon to ile mniej więcej km
Moje blizzaki lm 80 po dwóch sezonach
można co najwyżej do taczki założyć,ale oponki naprawdę super

Blizzak dmv1 nie ma konkurencji, juz drugi komplet na hilu mam - komplet starcza mi na 2 sezony
Pirelli scorpion po dwóch sezonach są jak nowe....
Trochę głośne (nawet bardzo) ale swoje robią
Co do zużycia to pewnie kwestia stylu jazdy.
W tym roku po 4latach i z przebiegiem 175kkm wywalilem dopiero do śmieci brigstony założone fabrycznie przez T.
Ir
Trochę głośne (nawet bardzo) ale swoje robią
Co do zużycia to pewnie kwestia stylu jazdy.
W tym roku po 4latach i z przebiegiem 175kkm wywalilem dopiero do śmieci brigstony założone fabrycznie przez T.
Ir
Witam
Mam szybkie pytanko, co by nie zakładać nowego wątku i zaśmiecać forum
Jaka maksymalnie szerokość opon wejdzie do hila bez poszerzenia nadkoli?
Mam szybkie pytanko, co by nie zakładać nowego wątku i zaśmiecać forum

W ramach wykopalisk archeologicznyvh i nie generowania kolejnego watku na forum to przewrotnie zapytam z okazji nadchodzacej majowki
jakie zimowki sie teraz nosi w tym sezonie?
pojazd 150ka rozmiar 265/55/19
Wybór mam mocno ograniczony bo wylądują na feldze 19 (za propozycje zmiany felgi na mniejsza z gory dziękuje ale nie skorzystam).
GY Ultra Grip perf + suv,
Pirelli scorpion winter
Bridgestone blizzak lm05 albo 6
Conti winter contact ts850
Dunlop wt m3
Hankook winter icept wvo 3
Kumho winter ws71
Micheli pilot alpin 5
Yoko, falken i toyo tez sa ale sporo niepochlebnych opini.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Wybór mam mocno ograniczony bo wylądują na feldze 19 (za propozycje zmiany felgi na mniejsza z gory dziękuje ale nie skorzystam).
GY Ultra Grip perf + suv,
Pirelli scorpion winter
Bridgestone blizzak lm05 albo 6
Conti winter contact ts850
Dunlop wt m3
Hankook winter icept wvo 3
Kumho winter ws71
Micheli pilot alpin 5
Yoko, falken i toyo tez sa ale sporo niepochlebnych opini.
Sent from my iPhone using Tapatalk