Hilux 2014 nie pali biały dym

Moderator: luk4s7

Diego
Auto: Hilux 2008

Re: Hilux 2014 nie pali biały dym

Post autor: Diego »

Wybaczcie Panowie, ale wyżale Wam się troche przy okazji.

Tego hila 2,5 D-4D 120 km 2008 r mam od 180 tys km do 270 tys km i w miedzyczasie robiłem regularne naprawy co pół roku.

Alternator padł mi na autostradzie i zajął się ogniem , bo chciałem jeszcze te 5 km zjechać na węzeł i pierwszy raz w życiu gasiłem pożar auta (6 gaśnic 1 kg , a ogień był na wys. tylko 20 cm tylko na alternatorze)
Łożysko padło w mechaniźmie różnicowym i musieli mi tylny most rozbierać. Zacisk prawego hamulca dwukrotnie regenerowany. Hamulec ręczny w bębnie padł i nowe sprężynki montowali. Prawa półoś wymieniana. Wymieniana linka od klapy wlewu paliwa. Teraz wtryski prawdopodobnie.

Auto użytkuje tylko w mieście i na trasach weekendowo jako daily rodzinne i tylko raz na miesiąc / raz na dwa miesiące wjeżdzam na chwile na teren odpalić napędy.
Jestem 3 właścicielem. Spodziewałem się większej niezawodności, a to pierwszy mój pojazd który mnie zawiódł i wymagał dwukrotnego holowania [a podobno jak się psuje, to mimo wszystko wraca z pustyni ;)]
Awatar użytkownika
irko
Auto: Hilux 09
Kontakt:

Re: Hilux 2014 nie pali biały dym

Post autor: irko »

Diego pisze: 11 kwie 2025, 10:35 Wybaczcie Panowie, ale wyżale Wam się troche przy okazji.

Jako osoba która użytkuje Hiluxa VIGO od 15 lat powiem ci że masz typowe przypadłości tego modelu
  • alternator psuje sie regularnie, mam założony miernik ładowania, jak spada trzeba zająć się alternatorem bo to pierwszy obiaw awarii. Ale nigdy mi się ne zapalił :shock:
  • wtryski sa do zrobienia w tym silniku po około 300 tyś. Mam już drugi komplet, mój przebieg to 536 tyś
  • linka wlewu paliwa to typowa przypadłość, również wymieniałem i teraz chodzi jak trzeba
  • łożysko w tylnym moście (to przy wyjściu na wał) wymieniałem dopiero w zeszłym roku. Jesli auto ciągało wcześniej cieżkie przyczepy to jest możliwość że "zużyło się" wcześniej
  • półosi nie wymieniałem ale osoby dużo jeżdżące w terenie czasami robiły to na gwarancji już. Pytanie jak użytkowany wcześniej był Hilux
Mój Hilux 2 razy wracał na lawecie, za każdym razem z powodu alternatora.
To co przed tobą to łożyska przedniego mostu, łożyska w mostach te przy kołach, rdzewiejące progi, rdzewiejąca klapa, problemy z ramą jesli nie była należycie konserwowana (Gniją przede wszystkim w okolicach mocowania pióra, przed kołem od strony kierowcy)

No nie spodziewaj się cudów, masz auto 17 letnie. Ono było bezawaryjne dawno temu. teraz będzie sie sypać ze starości

Moje auto: https://youtu.be/yotiuVKFqLo
Modyfikacje: https://youtu.be/P01UdMJUDGg
ODPOWIEDZ