Luźne rozmowy o J25
Moderator: luk4s7
Re: Luźne rozmowy o J25
Z ciekawostek gdy na zewnątrz jest 20 stopni to teraz dla odmiany przy 17,5 mrozi z nawiewów.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Takie coś też zauważyłem, acz w innych modelach nowych Toyot. czyli że temperatura z nawiewów przy działającej klimie jest ujemna.
Nie wiem czemu tak - bo na logikę nie powinno. Ujemna temperatura obladza przecież parownik ...
Nie wiem czemu tak - bo na logikę nie powinno. Ujemna temperatura obladza przecież parownik ...
W kontekście planów wakacyjnych (MNE) mam pytanie o polecane osłony podwozia . Myślałem o aluminiowych z heavy cruisera (wyprawa 4x4). Ale chętnie poznam zdanie doświadczonych użytkowników
To ja powiem z punktu widzenia tego co montuje a montowaliśmy już dostępne na rynku trzy różne zestawy.
- Heavy Cruiser. Brak jakiejkolwiek śruby zatem jest to zestaw przeznaczony dla kogoś kto sam potrafi ogarnąć czy dokupić sobie śruby. Jeden otwór zostawiamy nieprzykręcony aby nie wiercić ramy.
- More. Najtańszy zestaw z dostępnych ale jest w miarę ok.
- Steeler. Największa ilość elementów i w zestawie jest każda śrubka włącznie z instrukcją. Jeden z elementów jest zbyt blisko reduktora co wymaga drobnej korekty podczas montażu zanim nie zmieni tego producent.
- Heavy Cruiser. Brak jakiejkolwiek śruby zatem jest to zestaw przeznaczony dla kogoś kto sam potrafi ogarnąć czy dokupić sobie śruby. Jeden otwór zostawiamy nieprzykręcony aby nie wiercić ramy.
- More. Najtańszy zestaw z dostępnych ale jest w miarę ok.
- Steeler. Największa ilość elementów i w zestawie jest każda śrubka włącznie z instrukcją. Jeden z elementów jest zbyt blisko reduktora co wymaga drobnej korekty podczas montażu zanim nie zmieni tego producent.
Dziękuję . A ARB ktoś oglądał ?
Uważam, że to będzie dobry wybór. Czekam na to rozwiązanie aby samemu sobie zamontować.
A czemu? Mimo że stalowe to dobrze zabezpieczone antykorozyjnie i nie za wielkie. Im większa płachta tym większe właściwości wożenia nadmiernej ilości błota. W dodatku tani producenci są ograniczeni możliwościami technicznymi ze względu na cenę, która na naszym rynku jest jednak kluczowym kryterium. Mam tu na myśli przetłoczenia na płaskich powierzchniach, które zwiększają wytrzymałość osłony.
A czemu? Mimo że stalowe to dobrze zabezpieczone antykorozyjnie i nie za wielkie. Im większa płachta tym większe właściwości wożenia nadmiernej ilości błota. W dodatku tani producenci są ograniczeni możliwościami technicznymi ze względu na cenę, która na naszym rynku jest jednak kluczowym kryterium. Mam tu na myśli przetłoczenia na płaskich powierzchniach, które zwiększają wytrzymałość osłony.
To czekamy. Chyba w kwietniu mają być na naszym rynku , takie info dostałem od przedstawiciela na PL.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Dodam tylko, że też jesteśmy oficjalnym dealerem ARB
Jeśli będą w ARB w Australii w kwietniu to w Europie lipiec, sierpień. Chyba, że ktoś przełknie koszty wysyłki lotniczej.

O. Dobrze wiedzieć, jak w zimowej promocji kupowałem kompresor u ARB, to gdzieś indziej mnie przekierowało.
Sytuacja jest dynamiczna
. Od stycznia powiększyła się oficjalna siatka dystrybucyjna.

-
Kolego podpowiedz proszę jaki finalnie olej zastosować.kylon pisze: 02 lis 2024, 11:57 Teraz już nie ma docierania silników. Nie te czasy. Nie mniej jednak wymiana oleju co 15 tyś to eko bzdura. Ja wymieniam co 10 tyś we wszystkich autach i tak zalecam swoim klientom.
Osoba z serwisu wysłała mi specyfikację dwóch olejów:
5W-30 PFE 180 zł za 5L
lub
0W-30 PFE 510 zł za 5L
Użytkowanie auta: 80% Daily / 20% przyczepa kempingowa 2000 kg DMC.
Dopytuję bo rozrzut cenowy tych produktów jest konkretny.
Może jakaś alternatywy ?
Byłbym zobowiązany za podpowiedź co do oznaczenia filtra oleju.