konserwacja nadwozia i ramy
Moderator: luk4s7
Re: konserwacja nadwozia i ramy
Moje spostrzeżenia po odbudowie auta a minęło juz 7lat. 1 pomimo rzetelnego czyszczenia na ramie w miejscach fabrycznego łączenia i tak wyjdzie korozja bo nie wszystko da się odkręcić i oczyścić. Co jakiś czas czyszczę i naprawiam obtarcia i zaprawiam uszkodzenia.
2 jedyna metoda to przemysłowy epoxy i poliuretany oraz morze wosku w środku.
3 co do nadwozia bezwzględnie trzeba doszczelnic butylem przednia szybę bo inaczej nawet z nową ori uszczelką będzie kaczowisko pod nogami po każdym deszczu.
4 durne miejsce to spineczki listewek przy tylnych oknach karoseryjnych. Musiałem je jeszcze raz składać tym razem z dodatkową porcja butylu bo zaczęły mi plesniec tylne pasy.
5narozniki w dolnej części tylnych nadkoli. Po latach oryginalne klejenia się odspajaja niestety a konsekwencje są wiadome.
6 moja ostatnia poprawka fabryki to zastąpienie rurki będącej chłodnica oleju do wspomagania akcesoryjnym wymiennikiem. Większą ilość oleju i lepsze chłodzenie poprawiło pracę układu bo po dłuższej jeździe miał tendencje do przegrzewanie się. Za porę dni jadę w dłuższą trasę. Wyjdzie w praniu czy to była dobra droga.
2 jedyna metoda to przemysłowy epoxy i poliuretany oraz morze wosku w środku.
3 co do nadwozia bezwzględnie trzeba doszczelnic butylem przednia szybę bo inaczej nawet z nową ori uszczelką będzie kaczowisko pod nogami po każdym deszczu.
4 durne miejsce to spineczki listewek przy tylnych oknach karoseryjnych. Musiałem je jeszcze raz składać tym razem z dodatkową porcja butylu bo zaczęły mi plesniec tylne pasy.
5narozniki w dolnej części tylnych nadkoli. Po latach oryginalne klejenia się odspajaja niestety a konsekwencje są wiadome.
6 moja ostatnia poprawka fabryki to zastąpienie rurki będącej chłodnica oleju do wspomagania akcesoryjnym wymiennikiem. Większą ilość oleju i lepsze chłodzenie poprawiło pracę układu bo po dłuższej jeździe miał tendencje do przegrzewanie się. Za porę dni jadę w dłuższą trasę. Wyjdzie w praniu czy to była dobra droga.
A dysza do piaskowania rur/profili zamkniętych?
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Nie spotkałem takowej - ale też nie wróżę za bardzo. Rama to nie rura, nie jest pusta w środku, a wejścia serwisowe są przez dosyć małe otworki na bokach.
Poza tym, zarówno przy czyszczeniu, jak i potem lakierowaniu, wypada widzieć co się robi, a nie na ślepo. Są oczywiście kamery inspekcyjne, ale tego się nie użyje jednocześnie (kamery w czasie piaskowania czy lakierowania).
Poza tym, zarówno przy czyszczeniu, jak i potem lakierowaniu, wypada widzieć co się robi, a nie na ślepo. Są oczywiście kamery inspekcyjne, ale tego się nie użyje jednocześnie (kamery w czasie piaskowania czy lakierowania).
Dlatego niektórzy wycinają otwory rewizyjne, które się potem zaspawuje. Niektórym to nie odpowiada, ale moim zdaniem skoro i tak się spawa i naprawia ramę, to zrobienie kilku okienek, żeby ją porządnie wyczyścić jest dobrym pomysłem.Rokfor32 pisze: 03 wrz 2024, 07:17 Nie spotkałem takowej - ale też nie wróżę za bardzo. Rama to nie rura, nie jest pusta w środku, a wejścia serwisowe są przez dosyć małe otworki na bokach.
-
Witam właśnie kończę przygodę z tym zagadnieniem i u mnie było piaskowanie podwozie podkład epoksydowy masa natryskowa i to wszystko polakierowane
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
No to fotki efektu koncowego poprosimy 

Wypiaskowac rame nastepnie nterplus 256 i poliuretan. Niema nic lepszego .
W profile zamknięte Dinitrol . I będzie dobrze.
W profile zamknięte Dinitrol . I będzie dobrze.
-
Coś takiego
- Załączniki
-
- IMG20241207124851 małe.jpg (47.85 KiB) Przejrzano 11865 razy
-
- IMG20241130133714 małe.jpg (47.92 KiB) Przejrzano 11865 razy
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
No i tak rozebrane podwozie mozna konserwowac. A nie jak niektorzy po wierzchu wszystkiego.
Wbije się w temat z innym pokrewnym pytaniem - zwykle jak przejrzałem forum zasadniczo dotyczy dyskusja pełnej lub prawie pełnej renowacji i często szybko kończy po odrestaurowaniu/pomalowaniu itp, a w przypadku nowych samochodów które tez zaleca się „dokonserwować” kończy się na oddaje tutaj i zrobione
Ja pewnie docelowo tez oddam z chęcią „tam” bo miejsce doświadczone i polecane, ale póki co chciałbym się wywiedzieć (bo mam daleko) - sprawa jasna co do ramy wewn. / profili zamkniętych = wosk, pewnie najlepiej na gorąco, ale co do podwozia, ramy zewn.? Niezbyt chciałbym jakieś grube baranki zakrywające wszystko, już kompletnie nie masy bitumicznej czy raptory itp, można wosk czy krown co roku ale to co rok i tez z tego co rozumiem pozostaje to zwykle w formie „klejącej sie” … to czym sie to robi, konkretnie jakimi preparatami, żeby „poprawić fabrykę” i żeby go jednak poza skutecznością „wyglądało” i nie miało sie wrażenia ze człowiek „pozaklejał” nowy samochód 

Ja stosuje transparentny suchy wosk z innotec. Drogi lecz warty swojej ceny.
-
Witam chciałem pokazać efekt końcowy swoich prac
- Załączniki
-
- IMG20250208092624.jpg (64.76 KiB) Przejrzano 4844 razy
-
- IMG20250208092606.jpg (69.65 KiB) Przejrzano 4844 razy
-
- IMG20250208092554.jpg (64.52 KiB) Przejrzano 4844 razy
-