Rozmiar opon Land Cruiser 250
Moderator: luk4s7
Re: Rozmiar opon Land Cruiser 250
Przenoszą wiązkę od rozłączanego drążka stabilizatora wraz z mocowaniem.
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Obczyscilem temat z offtopu i dogryzania. Taki sam los spotka wszystkie inne posty na temat inny niz opony do 250tki.
Wracając do tematu opon na zimę. W oryginalnym rozmiarze jest dostępny Cooper AT3 Sport 2 z homologacją zimową? Czy macie jakieś doświadczenia z tą oponą?
Jak sprawuje się w warunkach zimowych i szosowych latem? Czy jest to opcja na oponę całoroczną do jazdy na codzień.
Uprzedzając pytania i komentarze. To auto to moje daily, ma pełnić rolę SUV-a. Do overlandingu mam Hiluxa, a w razie potrzeby będzie drugi komplet kół z bardziej terenowymi oponami, zresztą myślę, że szutry obskoczyłbym na tych Cooperach, a topienie się w błocie mnie nie bawi.
Do tej pory używałem jedynie Yokohamy G015 w wersji LT (oceniam je bardzo pozytywnie), Good Year Wrangler All Adventure (bardzo fajny AT-ek, ale w warunkach zimowych się nie sprawdziły) i BFG AT KO2 (używane w mniejszych rozmiarach na Subaru Foresterze - tragiczne na mokrym asfalcie, w zimie nie testowałem, ale widziałem, że da się na nich pojechać zimą na NordKapp). Ciekaw jestem porównań Cooperów z tymi oponami.
Jak sprawuje się w warunkach zimowych i szosowych latem? Czy jest to opcja na oponę całoroczną do jazdy na codzień.
Uprzedzając pytania i komentarze. To auto to moje daily, ma pełnić rolę SUV-a. Do overlandingu mam Hiluxa, a w razie potrzeby będzie drugi komplet kół z bardziej terenowymi oponami, zresztą myślę, że szutry obskoczyłbym na tych Cooperach, a topienie się w błocie mnie nie bawi.
Do tej pory używałem jedynie Yokohamy G015 w wersji LT (oceniam je bardzo pozytywnie), Good Year Wrangler All Adventure (bardzo fajny AT-ek, ale w warunkach zimowych się nie sprawdziły) i BFG AT KO2 (używane w mniejszych rozmiarach na Subaru Foresterze - tragiczne na mokrym asfalcie, w zimie nie testowałem, ale widziałem, że da się na nich pojechać zimą na NordKapp). Ciekaw jestem porównań Cooperów z tymi oponami.
Najlepiej chyba zostań przy G015 LT, wszyscy chwalą w takim typie użytkowania. Dobre opinie słyszałem też o Pirelli Scorpion AT+. Kolega miał Coopery i G015 i te pierwsze były wyraźnie głośniejsze przy braku jakichkolwiek przewag nad Yoko tak na asfalcie jak i w terenie. Jestem nieco zaskoczony Twoją opinią o Good Yearach AT Adv - miałem poprzedni model (AT/SA+) i na białym robiły doskonale, a na mokrym zaczęły być lekko śliskawe po pięciu latach użytkowania i 100 tys. km nalotu.
Za "dogryzanie" przepraszam, nie to było moją intencją. Wyraziłem tylko swoją opinię o przeznaczeniu samochodu terenowego.
Za "dogryzanie" przepraszam, nie to było moją intencją. Wyraziłem tylko swoją opinię o przeznaczeniu samochodu terenowego.
-
- Członek Zarządu
- Auto: KZJ70-'96/'22, KDJ150-'12.
- Kontakt:
Coopery mam obecnie na 4 samochodach. Jak narazie nie narzekam. Suche i lekki teren - bardzo dobrze. Ciężki teren - dają radę, ale szybko się zaklejają (w końcu AT). Na śniegu i lodzie jeżdżą, ale to nie zimówki. Zamówiłem Yokohamy, jak założę i trochę pojeżdżę, to będę miał porównanie i napiszę.
Ja się zdecydowałem na zimówki Bridgestone blizzak 265/65/18, a na lato Toyo Open Country AT3 265/70/18 (głównie asfalt i overlanding)
Była mowa o oponach BFG K02, ale już w internetach rozpisują się o nowym modelu K03 tylko nie widziałem w polskich sklepach, ktoś coś wie na temat nowej wersji ?
Takie coś widziałem
https://youtu.be/UQlcwKUwrg8?feature=shared
https://youtu.be/UQlcwKUwrg8?feature=shared
Sprawdzał ktoś czy na pewno wchodzi rozmiar 265/70/18?bartoszma pisze: 13 sty 2025, 10:16 Ja się zdecydowałem na zimówki Bridgestone blizzak 265/65/18, a na lato Toyo Open Country AT3 265/70/18 (głównie asfalt i overlanding)
Wchodzi, w USA na tym jeżdżą i Lexus GX550 w tym wychodzi z salonu w opcji Overtrail