TEMS - czyli pneumatyczne zawieszenie w J12

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
021CLT
Posty: 137
Rejestracja: 15 cze 2012, 21:34
Auto: Toyota LC120
Kontakt:

TEMS - czyli pneumatyczne zawieszenie w J12

Post autor: 021CLT »

Witam,
Potrzebuje zdemontować kompresor. Jakoś dziwnie głośno zaczął pracować i pompuje zbyt długo.
Jak go wymontować. Czy są jakies trudności? Czy zrobię to wchodząc pod samochód na płaskim?
Czy jak miechy są napompowane to po demontażu kompresora ciśnienie z nich zejdzie czy będą trzymały?
Czy są jakieś zestawy regeneracyjne do naszych kompresorów? Czy opłaca się wysyłać w razie czego do firm regenerujących sprężarki i kompresory zawieszeń?


Dzięki.

stachu_l
Posty: 209
Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Auto: KDJ120 AT
Kontakt:

Re: Kompresor zawieszenia pneumatycznego- demontaż jak?

Post autor: stachu_l »

Wg zaleceń instrukcji należy zdjąć poszerzenie błotnika lewy tył(ten plastik upiększający), odkręcić osłonę przewodu/wlewu paliwa (tak mnie więcej tam gdzie normalnie jest chlapacz tylnego lewego koła). Kompresor jest przymocowany do takiej metalowej ramki (trzyma kompresor i osuszacz powietrza) a ta ramka jest przykręcona do ramy podwozia (chyba 3 śruby).
Do kompresora (a w zasadzie osuszacza) jest podłączony przewód idący do zaworów i zbiornika (taka czarna puszka gdzieś przy ramie trochę przed tylnym mostem) układu zawieszenia.
Obrazki z numerami części pokazują co jest z czym połączone i można się domyślić gdzie to jest:
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/200 ... to-leveler
Ja miałem samochód kompletnie opuszczony (miech) więc wjechałem tyłem na dwie warstwy kostki brukowej.
Co do ciśnienia to zależy co będziesz robił. Przewód z kompresora jest używany do pompowania i opuszczania zawieszenia - zawór upustowy jest na głowicy kompresora która jest na dole zestawu więc przy okazji wypuszcza zawsze wodę z osuszacza (jak się nazbiera). Jeżeli komputer (ECU) od zawieszenia stwierdzi, że jest za wysoko to nawet bez kluczyka spróbuje opuścić zawieszenie. Bez kompresora to po włączeniu silnika zawieszenie opadnie także gdy jest zbyt nisko - ECU poda prąd na kompresor i otworzy zawory miechów ale bez kompresora to powietrze ucieknie (normalnie kompresor ma zawory zwrotne i nawet jak nie pompuje to nie puści powietrza).
Można wyciągnąć bezpieczniki od Air Susp (są dwa) i TEMS albo odłączyć wtyczki od zaworów ale ja bym się bał wchodzić bez zabezpieczenia prze opadnięciem.

U mnie pękł korpus i nawet nie próbowałem go regenerować.
W miejscu gdzie pracuje jest raczej mokro więc odkręcanie śrub nie zawsze kończy się sukcesem.
Przed odkręceniem trzeba jeszcze odłączyć dwa przewody (zasilanie - na ramie, sterowanie zaworem upuszczającym - przy zaworze) oraz dwa przewodu pneumatyczne - ten do zbiornika (można sięgnąć od środka ramy) i ten od strony ssania - do filtra powietrza (kompresor bierze powietrze przez filtr chyba gdzieś z rejonu bagażnika a nie całe mokre z nadkola)

Ja zrobiłem "rzeźbę" opisaną w http://tlc.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=16134

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Posty: 16201
Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Auto: BJ42
Kontakt:

Re: Kompresor zawieszenia pneumatycznego- demontaż jak?

Post autor: kylon »

Śruby kompresora zazwyczaj się urywają.

stachu_l
Posty: 209
Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Auto: KDJ120 AT
Kontakt:

Re: Kompresor zawieszenia pneumatycznego- demontaż jak?

Post autor: stachu_l »

U mnie śruby mocujące "kosz" do ramy jakoś puściły ale "kosz" kompresor się urwały a najgorsze były te długie cienkie mocujące głowicę i cylinder do korpusu - kompresor nierozbieralny po czasie (mój rocznik 2006 ok 270kkm).

mwasowski
Posty: 27
Rejestracja: 19 sie 2016, 13:14

Re: Kompresor zawieszenia pneumatycznego- demontaż jak?

Post autor: mwasowski »

Panowie,

Ja mam z kolei inny problem. Mam wyciek oleju z amora prawego. Czy wymieniać uszkodzony czy należałoby obydwa? Cena kosmos 3,5 koła za jeden...


kokos
Posty: 74
Rejestracja: 08 kwie 2018, 09:04

Lift 120 z pneumatyką

Post autor: kokos »

Siemka, czy jest jakiś patent na lift 120 z pneumatyką? Chciałbym pozostać przy tym rozwiązaniu a jednak czasami brakuje mi prześwitu. Byliśmy w Bułgarii w tym roku i znajomi mieli lr Discovery 2 na pneumatyce z liftem 2 cale na podkładkach, u nas też jest to możliwe?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
sebastian44
Posty: 1452
Rejestracja: 01 lis 2009, 18:23
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Kontakt:

Re: Lift 120 z pneumatyką

Post autor: sebastian44 »

Od liftu przecież nie zwiększy Ci sie prześwit.

kokos
Posty: 74
Rejestracja: 08 kwie 2018, 09:04

Re: Lift 120 z pneumatyką

Post autor: kokos »

Większy lift-większe koło?

Czy pozbycie się temsa i wstawienie amortyzatorów bez niego będzie skutkowało choinką na desce i błędami?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
sebastian44
Posty: 1452
Rejestracja: 01 lis 2009, 18:23
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Kontakt:

Re: Lift 120 z pneumatyką

Post autor: sebastian44 »

Do 120 nie ma za bardzo sensu wkładac kół wiekszych niż 265/70R17. A one wchodzą bez liftu.

Z tego co juz było na forum pamietam że można wstawić zwykłe amortyzatory.

stachu_l
Posty: 209
Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Auto: KDJ120 AT
Kontakt:

Re: Lift 120 z pneumatyką

Post autor: stachu_l »

kokos pisze:Siemka, czy jest jakiś patent na lift 120 z pneumatyką?
Tak dowcipnie - należy nacisnąć "Hi" - podnosi budę gdzieś o 2 cale :-)
W LC120 pneumatyka jest tylko na tylnej osi więc tylko tył się podnosi.
Regulacja amortyzatorów jest z przodu i z tylu.
U mnie komputer pokazuje problem z tylnym amortyzatorem (chyba gdzieś przytarty kabelek) ale nic nie miga na desce.
Tyl ma sterowanie zintegrowane z amortyzatorem i kabelki wchodzą do niego więc jak wymienisz to komputer stwierdzi brak łączności z amortyzatorami ale raczej nie będzie migał.
Przednie amortyzatory maja sterowanie jako oddzielny silniczek/serwo (w takiej czarnej puszcze pod maska tam gdzie jest przykręcony amortyzator). Można tą "puszkę" zawinąć w folię i zostawić aby TEMS "myślał", że ma swoje regulowane amortyzatory.

Caroline82
Posty: 2
Rejestracja: 22 sie 2018, 11:31

wymiana zawieszenia pneumatycznego na sprezyny

Post autor: Caroline82 »

Witam , mam pytanie czy można wymienić zawieszenie pneumatyczne TL z 2005 r na sprężyny i jaki jest ewentualny koszt takiej operacji .Pozdrawiam Karolina

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Posty: 16201
Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Auto: BJ42
Kontakt:

Re: wymiana zawieszenia pneumatycznego na sprezyny

Post autor: kylon »

Pani Karolino. Można. Wystarczy poszukać na forum bo chyba już wszystko na ten temat zostało napisane. A ile to kosztuje zależy od warsztatu. Najlepiej tam zadawać takie pytanie upewniwszy się najpierw czy takowy to potrafi a nie będzie się na Pani uczył.

Caroline82
Posty: 2
Rejestracja: 22 sie 2018, 11:31

Re: wymiana zawieszenia pneumatycznego na sprezyny

Post autor: Caroline82 »

ok Dziękuje .już szukam ;)

piotr6544
Posty: 1
Rejestracja: 28 sie 2018, 07:05

Regulacja poziomu zawieszenia

Post autor: piotr6544 »

Witam czy ktoś może mi doradzic co zrobic jak mój Land stoji krzywo 2cm rorznicy i z przodu i styłu lewa strona wymienilem sprerzyny i dalej jest tak samo oczuwiscie zawieszenie pnematyczne rok 2006 21500km
w serwisie aso powiedzieli że tak musi być ?

ODPOWIEDZ