Zużycie paliwa
Moderator: luk4s7
-
- Kontakt:
Zużycie paliwa
Cześć wszystkim,
Jestem nowy w klubie i zastanawiałem się, czy któryś z właścicieli Land Cruisera ma podobny problem co ja.
Obecnie posiadam 3L Land Cruiser 2010 i stwierdzam, że wydaję zbyt dużo na paliwo każdego tygodnia.
Wydaje mi się, że w miarę upływu lat (posiadam ten pojazd już 5 lat) mój Land Cruiser staje się coraz bardziej spragniony jak chodzi o paliwo.
Wiem, że samochody z silnikiem diesla zwykle nie są najbardziej paliwooszczędne, ale chciałem wiedzieć, czy mogę zrobić coś innego niż całkowicie wymienić pojazd. Za bardzo się już przywiązałem do niego
Wiem, że istnieje duża niechęć wokół dodatków do paliwa, ale pomyślałem, że może warto spróbować żeby obniżyć zużycie paliwa. Warto w ogóle coś takiego rozważyć, czy prędzej sobie coś uszkodzę?
Jestem nowy w klubie i zastanawiałem się, czy któryś z właścicieli Land Cruisera ma podobny problem co ja.
Obecnie posiadam 3L Land Cruiser 2010 i stwierdzam, że wydaję zbyt dużo na paliwo każdego tygodnia.
Wydaje mi się, że w miarę upływu lat (posiadam ten pojazd już 5 lat) mój Land Cruiser staje się coraz bardziej spragniony jak chodzi o paliwo.
Wiem, że samochody z silnikiem diesla zwykle nie są najbardziej paliwooszczędne, ale chciałem wiedzieć, czy mogę zrobić coś innego niż całkowicie wymienić pojazd. Za bardzo się już przywiązałem do niego
Wiem, że istnieje duża niechęć wokół dodatków do paliwa, ale pomyślałem, że może warto spróbować żeby obniżyć zużycie paliwa. Warto w ogóle coś takiego rozważyć, czy prędzej sobie coś uszkodzę?
Re: Zużycie paliwa
Ale stwierdziłeś to teraz? Czy te kilka lat temu?
Dziwię się Twojemu postowi.... Generalnie mam wrażenie jakbyś wkładał kij w mrowisko.
Szukasz alternatywy dla diesla? który jest paliwożerny
Zmień na benzynę i może załóż LPG...
Widzę, też że wydajesz dużo w skali tygodnia, co dopiero miesiąca...
Proponuję Yaris hybrid podobno 3-4l na 100.
Dziwię się Twojemu postowi.... Generalnie mam wrażenie jakbyś wkładał kij w mrowisko.
Szukasz alternatywy dla diesla? który jest paliwożerny
Zmień na benzynę i może załóż LPG...
Widzę, też że wydajesz dużo w skali tygodnia, co dopiero miesiąca...
Proponuję Yaris hybrid podobno 3-4l na 100.
-
TLC 120 wyprawowe z dachowym namiotem szpejem off road zabudową blachy pod spodem itp. Po wymianie wtrysków systematycznie oleje itd. Minimalne spalanie na trasie 12,8 a w terenie 15 i więcej. Tak dla informacji dla innych.
Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
Moja 120 2003r potrafiła zejść do 7,2 przy jeździe 70-90km/h oczywiście bez tempomatu. Przy 120km/h na autostradzie 9,5-10,5. Całkowity golas, bez wodotrysków z oponami 265/65/17 szosa.
Jak dołożyłeś 250-300kg szpeju to na AT -kach masz świetny wynik
Jak dołożyłeś 250-300kg szpeju to na AT -kach masz świetny wynik
-
Dziękuję - masz rację. A/T , pełno szpeju używanie blokady reduktora, waga wyciągarki i obciążenia w terenie, jestem zadowolony z takiego spalania. Dobrze że napisałeś ile pali golas to mam porównanie.
Do jeżdżenia na codzień i po mieście to jest waśnie mała hybryda. Wtedy faktycznie da się zejść do 3-4l. Realnie jednak liczyłbym 5 czyli czyli i tak połowę mniej niż goły LC.
Spróbuj natomiast wybrać się w tym teren lub na wyprawę z rodziną… słabo się sprawdzi prawda? Dlatego właśnie są różne auta do różnych typów użytkowania. 12l z tym szpejem który opisałeś na codzień? Czyli na pewno nie jeździsz w zatłoczonym mieście bo gdyby tak, byłoby 18l. Także ja bym się cieszył z Twojego wyniku. A jeśli Ci to doskwiera to… Yaris
Spróbuj natomiast wybrać się w tym teren lub na wyprawę z rodziną… słabo się sprawdzi prawda? Dlatego właśnie są różne auta do różnych typów użytkowania. 12l z tym szpejem który opisałeś na codzień? Czyli na pewno nie jeździsz w zatłoczonym mieście bo gdyby tak, byłoby 18l. Także ja bym się cieszył z Twojego wyniku. A jeśli Ci to doskwiera to… Yaris
Witaj nowy kolego.RMidgett93 pisze: ↑15 wrz 2021, 14:37Cześć wszystkim,
Na początek może trochę konkretów bo piszesz ogólnikami i nie wiemy do końca czy Twoja 150-tka pali dużo czy mało ..
Moja ponad 3 lata i pali różnie, zależnie od okoliczności i spalanie waha się od 8 litrów do 18-19 litrów. Golas nic nie ma pop za oponami AT.
Dla porównania mój stary hill pali 10 ... czy w mieście czy w trasie czy na autostradzie na stare lata się tak się jej porobiło
Zużycie paliwa
Mój KZJ95 palił (i wciąż pali u kolegi) podobnie czyli zawsze 10l/100km. Widać to przywilej wieku
No dodam coś o wiekowej KDJ95 manual, prawie golas, zderzak stalowy z bullbarem, snorkel i progi. Na AT-kach 31" palił 9,4 do 9,8, rekord to 8,8 - cały bak wyjeżdżony po autostradzie w tempie TIR-ów (85 - 88 km/h) plus troszkę miasta. Na MT-kach 32" początkowo palił 10,4 - 10,8, teraz bardziej 9,9 - 10,2 W zeszłym roku w oczekiwaniu na zmianę łożysk w przednim dyfrze jeździłem z odpiętym wałem, spalanie niższe o jakieś 0,3
Nogę mam ciężką i lubię solidne przyspieszenia, ale nieczęsto przekraczam GPS-owe 120 km/h.
Nogę mam ciężką i lubię solidne przyspieszenia, ale nieczęsto przekraczam GPS-owe 120 km/h.
Odgrzeje kotleta
Zrobiłem ostatnio 2000km LC150, lift 2” AT 265/70; bagażnik dachowy, 4 rowery na haku, jakieś 300kg w szpeju i 190kg w ludziach - wynik na trasie 12,5 jadąc w większości 110-120 na tempomacie.
Zrobiłem ostatnio 2000km LC150, lift 2” AT 265/70; bagażnik dachowy, 4 rowery na haku, jakieś 300kg w szpeju i 190kg w ludziach - wynik na trasie 12,5 jadąc w większości 110-120 na tempomacie.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
No i?
Sam w zasadzie opisałeś przyczynę dosyć dużego zużycia (jak na ten model): auto sporo przytyło, a w dodatku straciło na aerodynamice.
Sam w zasadzie opisałeś przyczynę dosyć dużego zużycia (jak na ten model): auto sporo przytyło, a w dodatku straciło na aerodynamice.
Dokładnie tak się stało, w sumie potwierdziłem to, co pisali koledzy powyżej, muszę jeszcze wytestować opcję bez rowerów, wydaje mi się że pomimo tego, że są z tyłu trochę dokładają do zużycia.Rokfor32 pisze:No i?
-
- Auto: Toyota Land Cruiser KDJ95 2001 5D.
- Kontakt:
Dla pocieszenia RAV4 II 2004 r. też na kompie pokazuje średnią 9,4 l/100 km, a silnik D4D 2.0 i masa pojazdu o tonę niższa.
Chyba trzeba będzie znów pokochać Fiata UNO 45 - 4,5 l benzyny / 100 km i wszyscy leśnicy używali go jako samochód do lasu. Koła 13" z oponami R 135 profilu 80 i chajda do lasu.
Chyba trzeba będzie znów pokochać Fiata UNO 45 - 4,5 l benzyny / 100 km i wszyscy leśnicy używali go jako samochód do lasu. Koła 13" z oponami R 135 profilu 80 i chajda do lasu.
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Ze cieszysz sie ze tak malo? Tez tak mysle. Ekonomicznie. Ja tez bym sie cieszyl Nie mialem terenowki co by palila ponizej 12l (diesel), albo 16l (benzyna)
To są testy póki co jeżdżę bez softu, sprawdzę czy z softem będzie coś inaczejJake pisze:Ze cieszysz sie ze tak malo? Tez tak mysle. Ekonomicznie. Ja tez bym sie cieszyl Nie mialem terenowki co by palila ponizej 12l (diesel), albo 16l (benzyna)