Ogrzewanie postojowe - kilka pytań
Moderator: luk4s7
Ogrzewanie postojowe - kilka pytań
Czy ktoś montował w LC150 po 2020 ogrzewanie postojowe powietrzne 2kw i drugi akumulator + separator? Mam pytania:
Czy drugi aku wejdzie pod maskę?
Gdzie wejdzie ogrzewanie? np. pod fotel pasażera czy może w nadkolu w bagażniku czy trzeba zabrać miejsce w bagażniku?
Czy w okolicach Warszwy ktoś coś takiego robi? Potrzebuję zamontować aby podgrzewać auto zimią oraz wyprowadzić rurę do namiotu.
Czy drugi aku wejdzie pod maskę?
Gdzie wejdzie ogrzewanie? np. pod fotel pasażera czy może w nadkolu w bagażniku czy trzeba zabrać miejsce w bagażniku?
Czy w okolicach Warszwy ktoś coś takiego robi? Potrzebuję zamontować aby podgrzewać auto zimią oraz wyprowadzić rurę do namiotu.
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Re: Ogrzewanie postojowe - kilka pytań
Nie jestem znawca J15, ale jesli wrzucisz zdjecie komory silnika mozna wspolnie podedukowac i wymyslic miejsce montazu jesli nie ma fabrycznego przewidzianego.
Kup sobie przenośne chińskie.
Przenośne już mam ale zajmuje miejsce, wali ropą i jest głośne.
A ile razy w roku bedziesz to uzywal? Zamontowane i nieużywane moze nieuruchomic się, gdy bedziesz potrzebował z błachego powodu np zapowetrzenia układu. Pawel
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Użytkowanie głównie jesień zima wczesna wiosna. Auto często na zewnątrz stoi więc zima myślę aby używać do podgrzania środka. Wiosna i jesień to głównie do namiotu więc weekendy, czasem dłuższy weekend np. majowy.
Teoretycznie po lecie mógłbym robić próbny rozruch lub serwis.
Teoretycznie po lecie mógłbym robić próbny rozruch lub serwis.
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Jesli ma sluzyc nie do spania w aucie tylko do tego zeby rano bylo cieplo przy rozruchu yo polecam grzalke defa - tylko trzeba miec gniazdko 230v przy samochodzie czyli na parkingu pod blokiem nie zadziala.
Nie, ja potrzebuję ogrzewaia również na wyjazdy pod namiot, dlatego chcę założyć coś na stałe.
Ktoś poleci jakiś warsztat w Wawie lub okolicach który zamonuje drugi aku i ogrzewanie?
Ktoś poleci jakiś warsztat w Wawie lub okolicach który zamonuje drugi aku i ogrzewanie?
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Kylon - wyprawa4x4
W wyprawa4x4 powiedzieli mi, że drugi aku nie wejdzie pod maske i mogą zamontować w bagażniku razem z webasto, bez sensu jak dla mnie.
Odpuszczam i zamykam temat.
Odpuszczam i zamykam temat.
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Pokaz zdjecia komory, moze cos wykminimy. Najlepiej duze (forum bardzo zmiejsza jakosc i rozmiar).
Prosze bardzo :
Tu potencjalnie by pasowal:
Tylko by trzeba bylo pokombinowac ale chyba nikomu sie nie chce...Re: Ogrzewanie postojowe - kilka pytań
A nie ma wersji skandynawskich tego auta? Tam powinny być dwa aku i fabryczne ogrzewanie postojowe. A jeżeli nie ma to zapytaj na ich forum Toyotowym jak oni to rozwiązują.
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Ale to przeciez zadna zagadka i zadna trudnosc. Fabrycznie takie wersje wychodzily i akumulator byl dokladnie tam gdzie czuczu zaznaczyl:
Trzeba wyjac akumulator kierowcy i zobaczyc jak wyglada spod - czy jest tacka przyspawana do budy, czy przykrecana. Czy po stronie pasazera jest tacka? Na zdjeciach w internecie wyglada na to z jest! To duzo ulatwia. Wtedy wystarczy zakupic 2 patyczki, gorna blaszka - taka sama jak ta przy akumulatorze po stronie kierowcy, przelozyc te mikro-skrzyneczke gdzies obok i dorobic przewody wysokopradowe. Brzmi jak one-day-job.
Trzeba wyjac akumulator kierowcy i zobaczyc jak wyglada spod - czy jest tacka przyspawana do budy, czy przykrecana. Czy po stronie pasazera jest tacka? Na zdjeciach w internecie wyglada na to z jest! To duzo ulatwia. Wtedy wystarczy zakupic 2 patyczki, gorna blaszka - taka sama jak ta przy akumulatorze po stronie kierowcy, przelozyc te mikro-skrzyneczke gdzies obok i dorobic przewody wysokopradowe. Brzmi jak one-day-job.