Czy znacie to auto? - pytania o Toyoty z ogłoszeń

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
andrzejrolnik
Auto: HDJ80(S), Hilux 2.4TD, UZJ100

Re: Czy znacie to auto? - pytania o Toyoty z ogłoszeń

Post autor: andrzejrolnik »

pinc6x6 pisze:
andrzejrolnik pisze:
13 sie 2024, 16:25
Ta cena nie stanowi nawet 1/4 kosztów renowacji tego auta...
Okazja to żadna Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
za 80 kupisz odbudowaną?
4x20 (czyli cena zakupu) =80. To będzie dziś za mało na podniesienie 80ki ze zgliszczy...
Ja oszacowałem 2 lata temu renowację swojej na minimum 50, a była w doskonałym stanie technicznym (silnik + napędy)

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

W przypadku odbudowy auta (J8 konkretnie) cena z ogłoszenia (20 tysi) nie stanowi w zasadzie żadnej różnicy w finalnym koszcie. Można to spokojnie potraktować jako cenę za dokument, pozwalający na zarejestrowanie i dopuszczenie do ruchu projektu kosztującego lekko licząc 5x tyle. Plus jakaś tam baza - ramy w J8 były wyjątkowo trudno zniszczalne przez korozona.

W każdym razie to auto nie wygląda na jakąkolwiek "okazję" - z pominięciem tego co napisałem wyżej: okazję do zabawy w odbudowę pojazdu.

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Post autor: Jake »

Po prostu nie widzialem tanszej w calosci.
To wyglada na analog mojego 4R kupionego za 9tys.

Synto
Auto: HDJ80
Kontakt:

Post autor: Synto »

A ja wetknę trochę kij w mrowisko.
Po pierwsze nie wiadomo jaki jest stan auta, po drugie pytanie jaki jest pomysł na nie samego pytającego.
Co do stanu - najlepiej jakby obadał to ktoś kto się zna i obiektywnie (na ile się da) powiedział Trzankowi co i jak szybko trzeba zrobić.
A Trzanek Ty odpowiedz sobie czy kupujesz auto aby zrobić z niego super Cruisera bez śladu rdzy i przemierzać nim kontynenty, albo się lansować albo wiedzieć, że jest "jak nówka" czy może wystarczy Ci jak będzie użytkowo użyteczny.
Mój przykład jest taki. Kto czyta moje posty to wie że mechanik ze mnie marny, ale udało mi się kupić ukochanego Stwora (J80) za fajną cenę i w nienajgorszym stanie. Oznacza to jednocześnie, że stan jest nienajlepszy - przynajmniej wizualnie. Cały czas coś do niego dokładam, robię sam albo mechanik działa... kasa leci ale powoli, spokojnie, akceptowalnie. Autem nie byłem może w Australii :-) ale trochę po Europie pojeździło i przede wszystkim jest moim daily: na śnieg i deszcz, na upał (a klimy nie ma :-) i wilgoć, w teren (choć turystycznie nie topiąco) i do kościoła. Robi kilometry (ok 1400 miesięcznie) i mimo, że odbudowany nie jest, od trzech lat mnie nie zawiódł... a radości daje tyle, że no... no... i jeszcze więcej.
Więc osobiście uważam, że magiczne słowo "odbudowa" i "koszty" są czasem chyba za bardzo magiczne i ktoś kto nie ma pojęcia może się tylko przestraszyć. A, może Trzanek jest typem nieperfekcjonisty-nieodbudowywacza a auto nie ma pod spodem całego zła świata. I może przy tych założeniach byłby to zakup do rozważenia??? Co myślicie??

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Post autor: Jake »

Synto: Ale Trzanek podlinkowal Toyote za 70 tysiecy.
Te 80tke za pol darmo - calkiem inna zreszta to wrzucilem ja ;)
I choc wszyscy stwierdzili ze nie warta uwagi i sie nie oplaca, to ogloszenie zniknelo w jeden dzien, wiec znaczy sie jednak amatorzy byli i sie sprzedala ;) I ja sie nie dziwie, bo w tej cenie to sam bym jak kupil gydbym mial taka wolna kwote szelestow na koncie.

Duzo osob sie ze mna nie zgadza - ale ja tez twierdze ze tak sie da. 4 Runnerem za 9 tysiecy zjedzilem cala polske i okoliczne kraje. Przejezdzilem 4 lata i zrobilem okolo 50 tysiecy kilometrow. Nigdy nie zawiodla mimo mocno sredniego stanu. I pewnie dalej by jezdzila jakbym nie doszedl do wniosku ze chce ja wyremontowac i zmodyfikowac to i owo. Z pragnienia i ochoty - nie zas koniecznosci wyzszej.

Awatar użytkownika
andrzejrolnik
Auto: HDJ80(S), Hilux 2.4TD, UZJ100

Post autor: andrzejrolnik »

Synto - ja zgadzam się z Tobą.
Sam ponad dwa lata temu ubzdurałem sobie, że jak już mam tak cenne auto jak hdj80, to muszę je wyremontować blacharsko żeby zachować "na wieki", jak auto kolekcjonerskie... A mechanicznie była igła. Jednak z drugiej strony pomimo wszystkich zalet 80ki potrzebowałem typowo użytkowego auta, więc pomyślałem sobie - " nie ma sensu wydawać tyle kasy na renowację, sprzedam i kupię coś innego ".
No to kupiłem za pieniądze z 80ki użytkowego Hilla 2.4TD i mocno zmęczoną 100 4.7. Hill jest super, służy wiernie i niewiele się domaga, za to wzięcie się za kompletną renowację 100ki to porażka - już ponad rok samochodu nie mam i nie wiem kiedy będzie, o kosztach nie wspominając...
Oczywiście gdybym miał drugiego LC na stanie do jazdy to by nie było tematu, ale jest jak jest

Podsumowując - auto ma jeździć i dawać frajdę, a nie stać miesiącami (latami)rozebrane w garażu generując same koszty, nerwy i konsternację...
Wygląd ma zupełnie drugorzędne znaczenie.

ODPOWIEDZ