litanie błędów po zasubmitowaniu odpowiedzi / nowego tematu

Tu zgłaszamy wszystkie sprawy do Adminów i Moderatorów tego forum.

Moderator: luk4s7

marecek

litanie błędów po zasubmitowaniu odpowiedzi / nowego tematu

Post autor: marecek »

Kod: Zaznacz cały

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/cleantalk/antispam/model/Cleantalk.php on line 561: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/cleantalk/antispam/model/Cleantalk.php on line 578: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 1823: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3037)
Czy tylko ja to mam jak wcisnę "wyślij"?

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Re: litanie błędów po zasubmitowaniu odpowiedzi / nowego tematu

Post autor: Rokfor32 »

Ja nie mam.

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Post autor: Jake »

Nie mam dostepu do ACP, ale przyjrze sie temu i pogadam z luk4s7.

marecek

taka ciekawostka wyskakuje przy próbie zgłoszenia postu (tego ruskiego, co dziś wskoczył)
Po wypełnieniu formatki i wciśnięciu wyślij:

Obrazek

marecek

teraz już wiem gdzie macie błąd: tabela reported_post_text ma złe kodowanie ustawione, więc jak zgłaszamy coś co ma cyrylicę w body (te krzaki "xd0" itp) napisane przez ruskich botów, to wywala się ten błąd...

da się coś z tym zrobić? Może jakąś "kapczę" na rejestracji zasiać albo puścić to przez tunel cloudflare'a który rozpuści posty z rosji i będzie pilnować treści na poziomie 7mej warstwy jak chcemy. Free oczywiście w ramach usługi cloudflare tunnels.

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Kontakt:

Ja nie mam dostepu do ACP ani serwera - luk4s7 planuje cos zaradzic ale krucho u niego z czasem.

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Kontakt:

Nie przesadzajcie. Wpisy botów na forunie zdarzają się z interwałem najwyżej kilku w miesiącu. Owszem, uciążliwe to, ale chyba nie na tyle, żeby wykonywać jakieś gwałtowne ruchy w temacie.

Poza tym, są "analogowe" metody zwalczania tego typu spamu - acz niestety wymagają aktywności moda/admina. Czyli np. rejestracja po potwierdzeniu mailem (ręcznie, a nie z automatu).

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Kontakt:

Kilka miesiecy temu dolozylismy pytania czlowiekosprawdzajace przy rejestracji i ataki botow ustaly niemal calkowicie. Od kilku dni jest nowa plaga - albo cos sie sypnelo w algorytmie albo znalazla sie dziura. Usuwam skutki (spamo posty) jak tylko jestem przy komputerze. Zeby usunac przyczyne - czekamy na interwencje Luk4s7a.

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Kontakt:

Nie ma sie co dziwić - SI robi się coraz bardziej ogarnięta, i potrafi coraz lepiej na takie pytania odpowiadać :wink:

Całkowite usunięcie spamu jest możliwe w conajmniej dwóch przypadkach: rekomendacja obecnego usera, albo ... płatność za rejestrację.

Ale - może jest jeszcze inna, w miarę sensowna opcja (bez obciążania kogoś robotą) - czyli poślizg czasowy. Rejestracja z podaniem maila i linkiem aktywacji - ale dostęp do foruma nie od zaraz, a po czasie (powiedzmy doba). Można by też zawęzić na pierwszych kilka godzin dostęp jedynie do działu powitania - boty chyba nie sa jednak aż tak cierpliwe ... :wink: :wink: Albo nawet tylko ta druga opcja - człowiek poczeka ten czas, Zanim coś napisze. Spambot - cóż. Przynajmniej zawęzi się ilość działów do odfiltrowania ... :wink:

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Kontakt:

Na ten moment luk4s7 usunal kilkanascie juz zarejestrowanych spam-kont i utrudnil pytania przy rejestracji, zeby nowe sie nie rejestrowaly. Zobaczymy jak bedzie.

Co do bledow - upgrade PHP na serwerze i update phpBB nadal w planie na przyszlosc...

Awatar użytkownika
luk4s7
Moderator
Auto: Kiedyś znowu pewnie LC
Kontakt:

Post autor: luk4s7 »

Update będzie ale ponieważ nie jest to kliknięcie jednego przycisku a bardziej złożona operacja do której muszę się przygotować przede wszystkim wiedzowo, to zrobię to jak będę miał spokojniejszy czas. Na szybko i w pośpiechu może wyjść słabo…
Także cierpliwości…

Boty ustały po zmianie pytań. Jak przełamią i to zabezpieczenie, będziemy dalej modyfikować.

O rejestracji po dodatkowym potwierdzeniu i zatwierdzeniu przez admina też rozważam. Nie ma nowych kont tak dużo żeby nie było to możliwe. Zobaczymy…

ODPOWIEDZ