Wstawianie fotki na forum

Wszytko co jest związane z funkcjonowaniem TOYOTA LAND CRUISER OWNERS CLUB

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
konus
Evil Admin
Posty: 6337
Rejestracja: 28 lut 2007, 02:23
Kontakt:

Wstawianie fotki na forum

Post autor: konus »

Oto poradnik jak wstawić fotkę na forum:
wpisujemy adres http://www.imageshack.us

Krok nr 1
Otwiera nam sie strona:
ObrazekObrazek


Krok nr 2
Klikamy w "przeglądaj" i wybieramy plik graficzny z naszego dysku który będziemy chcieli umieścić na forum. ( dobrze by było aby fotka była już przycięta do jakiegoś ludzkiego rozmiaru np. 1024x728/72dpi zaoszczędzi nam to czasu w kroku 5)

Krok nr 3
Klikamy na "resize image" i wybieramy rozdzielczość 600x480 lub 800x600

Krok nr 4
Klikamy na "remove size/resolution bar from thumbnail?"

Krok nr 5
Klikamy na "host it"

Po pewnym czasie ( musi nam aplikacja ściągnąć plik na serwer)

pokazuje się nam następująca strona:

ObrazekObrazek

Interesują nas na niej takie dziwne kody w trzech rameczkach

Ten kod w drugiej ramce po skopiowaniu i wklejeniu do posta da nam taki obrazek

ObrazekObrazek

W który możemy kliknąć aby go powiększyć.

I tak naprawdę tylko on nas interesuje, ponieważ im większe zdjęcie tym będzie nam wolniej forum chodziło każdy kto będzie chciał kliknie sobie w fotkę i zobaczy ją na dużym ekranie.

Mam nadzieje ze teraz wszystko jest jasne.

Awatar użytkownika
konus
Evil Admin
Posty: 6337
Rejestracja: 28 lut 2007, 02:23
Kontakt:

Re: Wstawianie fotki na forum

Post autor: konus »

Jeśli mamy umieszczoną fotkę gdzieś na serwerze to wrzucamy ją w następujący sposób:

W tworzonym poście klikamy Przycisk Img pod Tematem posta.
I między "(img)(/img)" wpisujemy adres url do tej fotki.

NP. "(img)http://www.pcarena.pl/zdjecia/BenQ_FP72 ... .jpg(/img)"

Oczywiście nawiasy są nie () a [].

da nam taki efekt

Obrazek

Awatar użytkownika
konus
Evil Admin
Posty: 6337
Rejestracja: 28 lut 2007, 02:23
Kontakt:

Re: Wstawianie fotki na forum

Post autor: konus »

Aha i możecie wrzucać fotki o dowolnych wymiarach bo i tak automat przytnie je do 600px. :)

Po kliknięciu na fotkę pojami się jej pełna "duża" wersja.

Obrazek

Zablokowany