Małe i duże Stwora podróże
Moderator: luk4s7
Re: Małe i duże Stwora podróże
Jaka fajna i konstruktywna (dla mnie dyskusja). Czyli tak... po pierwsze muszę nabyć jakiś kompresor. Znalazłem taki na opony4x4 (fot) i deflator. No i potem będę się uczył Nie chcę jakiegoś ogromniastego sprzętu bo po pierwsze głównie jeżdżę wkoło komina, po drugie pewnie takie błota będę rzadko eksplorował po trzecie to kolejny sprzęt do wożenia w aucie bo nie chce mi się tego za każdym razem wyciągać i tachać do bloku. Poza tym cena nie jakaś okropna więc zawsze można zmienić na coś bardziej profesjonalnego... chyba, że błądzę w temacie???
- Załączniki
-
- kompr dwutlokowy 60l ES.jpg (46,37 KiB) Przejrzano 2007 razy
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
To jest zabawka.
Poszukaj jednotłokowego 160L/min.
Poszukaj jednotłokowego 160L/min.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Takie.
Acz z Polski to ma tylko logo ...
Acz z Polski to ma tylko logo ...
Nie chciałbym kaszanić wątku dyskusjami o oponach.
Pełna zgoda co do bezmyślnego pałowania - tego nienawidzę jak mało czego. Owszem, czasem trzeba dołożyć do pieca, ale zasadniczo jazda z butem w podłodze to świadectwo kompletnego braku umiejętności. Nie zgodzę się natomiast w kwestii AT-eków. Dają radę, ale tylko w umiarkowanych warunkach. Te moje niemal rolki miały miejsce na cienkiej warstewce gliny, auta na MT-kach przeszły bez problemu, wszystkie na AT (w tym KO2) zachowywały gorzej niż źle, ciśnienie nie robiło zbytniej różnicy. W Gorcach i Beskidzie Wyspowym czy Sądeckim czegoś takiego raczej nie spotkasz. Wolałbym jeździć na AT-ekach, są cichsze, lepiej zachowują się na asfalcie, bez porównania lepsze na zajeżdżonym śniegu itd.. Zostanę jednak przy rozsądnych MT.
Pełna zgoda co do bezmyślnego pałowania - tego nienawidzę jak mało czego. Owszem, czasem trzeba dołożyć do pieca, ale zasadniczo jazda z butem w podłodze to świadectwo kompletnego braku umiejętności. Nie zgodzę się natomiast w kwestii AT-eków. Dają radę, ale tylko w umiarkowanych warunkach. Te moje niemal rolki miały miejsce na cienkiej warstewce gliny, auta na MT-kach przeszły bez problemu, wszystkie na AT (w tym KO2) zachowywały gorzej niż źle, ciśnienie nie robiło zbytniej różnicy. W Gorcach i Beskidzie Wyspowym czy Sądeckim czegoś takiego raczej nie spotkasz. Wolałbym jeździć na AT-ekach, są cichsze, lepiej zachowują się na asfalcie, bez porównania lepsze na zajeżdżonym śniegu itd.. Zostanę jednak przy rozsądnych MT.
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Ja uzywalem takich i takich, od 2 lat - tez juz tylko alusy, nie wroce juz do stalowek. Skladam normalnie na mydle. Zdjalem opone tylko raz - bo bylem 15 min od domu po wyjezdzie z blota i juz mi sie nie chcialo dopompowywac, a potem dolozylem gazu na skreconych kolach i zdjelo przednia wewnetrzna. No ale niczyja wina tylko moja - brak pomyslunku. Przerzucilem zapas i zmarnowalem 2x wiecej czasu niz zoaszczedzilem niepompujac XDRokfor32 pisze: ↑09 lut 2024, 07:28Ja używam praktycznie wyłącznie felg alu. Sam je lakieruję, i robię to tak, że wnętrze zostawiam tylko w interplusie (nie lakieruję lakierem finalnym, zwykle PU, wnętrza). Oponę natomiast zakładam nie na mydłach litowych - a na WD40. Różnica taka, że ten preparat po czasie wchłania się w gumę, i nie pozostawia warstewki poślizgowej.
A swoja droga... istnieja niechinskie? Inne niz ARB za gazylion dukatow?
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Tak - jest jeszcze viair na przykład. Bardzo solidne, ale niekoniecznie bardzo wydajne.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Każdy ma swoje doświadczenia. Ja tam nie mam problemu również z glinką, jak w Górach Sowich czy w Biesach. Ale - to nie jedyny teren przecież - sypki piach czy głęboki śnieg to raczej ciężko nazwać "umiarkowany teren". To samo głęboko podmokłe zarośnięte rozlewiska - mi wszędzie w takich przypadkach atekiem się lepiej jedzie. Nawet jak gdzieś wybitnie już nie idzie (ostatni taki przypadek miałem na czyściutkim lodzie przy roztopach ) - to wolę żeby opona sie nie zagrzebywała. Jest o wiele łatwiej użyć wyciągarki, jak auto po prostu stoi na podłożu, a nie stoi na mostach ...stasik pisze: ↑09 lut 2024, 12:46Nie chciałbym kaszanić wątku dyskusjami o oponach.
Zresztą - to po prostu wystarczy samemu spróbować. Wypuścić powietrza na tyle, żeby zrobił się flak, i samemu sie przekonać, co może wtedy "zwykły atek" ...
Właśnie kończę pakowanie i za chwilę ruszamy w kolejną z moich mikro-expedycji dookoła komina. Tym razem motywem przewodnim są........
.......
widły
Zgadniecie??
W planie trzy noce sam na sam ze Stworem...
.......
widły
Zgadniecie??
W planie trzy noce sam na sam ze Stworem...
Do diabła?
Posejdona?
Skansen?
Rolnik szuka żony?
Może jakaś podpowiedź?
Posejdona?
Skansen?
Rolnik szuka żony?
Może jakaś podpowiedź?
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Bieszczady? Moze Widelki na polnoc od Ustrzyk Gornych?
Widły Sanu i Wisły?
Ale Irko jest najbliżej... właśnie wróciłem, jutro szczegóły
Fajnie, że piszecie!!
Fajnie, że piszecie!!
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Widly Wisly i Skawinki?