Land Cruiser 5.7 z USA

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
Ronin
Auto: only Toyota :)

Re: Land Cruiser 5.7 z USA

Post autor: Ronin »

Ktoś może sobie poradził z tym alertem 120km/h w "arabach"?

Trochę jeżdżę i bardziej wkurza minie wiecznie wyskakujący komunikat, niż sama ikona ostrzeżenia. W serwisie komputer nawet nie widzi mojego auta :(

marecek

Post autor: marecek »

zmień serwis... każdy techstream się z tym podłączy bez najmniejszych problemów. Tylko niewiele tam można zrobić.
Brzęczyk z GCC spec to nie jest opcja, którą można wykodować albo zrekonfigurować nawet oryginalnym softem. To nie Mercedes, niestety. Toyota nie udostępniła tego jako opcji.

Masz dwie drogi wg mnie:
1/ podmień licznik na taki z innego LC (np. europejskiego)
2/ wrzucić nowe liczniki elektroniczne (około PLN 2k do 4Runnera, ale powinno być to samo w przypadku LC bo to ta sama platforma), odświeżając przy okazji auto o 10 lat...

https://www.youtube.com/watch?v=Em4MdRiV0ew
przykład (lub na poprzedniej stronie)

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

Brzęczyk zawsze można "zabić" - bo to po prostu mini głośniczek. :wink: Chyba że tenże głośniczek sygnalizuje coś jeszcze, to wtedy trza przemyś;leć, czy inne ostrzeżenia też chcemy zignorować.

Komunikat natomiast, czy kontrolka - zależy jak to jest realizowane: czy przez sam licznik, czy przez dodatkowy układ zewnętrzny (w tym główny ECU silnika).

Zwykle jest to funkcja samego licznika, i wówczas podmiana na wersję EU rozwiązuje problem.

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Auto: BJ42
Kontakt:

Post autor: kylon »

Pasy, zapalone światła, nie wyjęty kluczyk.

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

W starszych modelach każdy z tych systemów miał własny brzęczyk (acz brzmiały bardzo podobnie). Jak jest w J20 - nie wiem.

Jako ciekawostka - w starszych wersjach aut z rynku GCC (lub JDM) ten irytujący kontroler prędkości to była fizyczna dokładka do licznika. Element dodatkowy, dokręcony do zasilania i impulsu prędkości pojazdu. Dało się go więc po prostu zdemontować.

Tutaj na pewno jest to bardziej zintegrowane z elektroniką, skoro jak rozumiem wyświetla się też komunikat - ale może warto po prostu zacząć od dokładnego obejrzenia licznika. Bo wcale niewykluczone, że dezaktywacja tego systemu może być całkiem prosta.

Awatar użytkownika
Ronin
Auto: only Toyota :)

Post autor: Ronin »

marecek pisze:
01 paź 2024, 09:02
zmień serwis... każdy techstream się z tym podłączy bez najmniejszych problemów. Tylko niewiele tam można zrobić.
Brzęczyk z GCC spec to nie jest opcja, którą można wykodować albo zrekonfigurować nawet oryginalnym softem. To nie Mercedes, niestety. Toyota nie udostępniła tego jako opcji.

Masz dwie drogi wg mnie:
1/ podmień licznik na taki z innego LC (np. europejskiego)
2/ wrzucić nowe liczniki elektroniczne (około PLN 2k do 4Runnera, ale powinno być to samo w przypadku LC bo to ta sama platforma), odświeżając przy okazji auto o 10 lat...

https://www.youtube.com/watch?v=Em4MdRiV0ew
przykład (lub na poprzedniej stronie)
dzięki, moje pomysły jak dotychczas były też wyłącznie z wymienianą licznika (widziałem te cyfrowe, ale obawiam się jakości ChRL :? ).

ODPOWIEDZ