Radio 2 DIN - co kupić...?
Moderator: luk4s7
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Re: Radio 2 DIN - co kupić...?
Czyli mam sie nie zniechecac i nie patrzec na wszystkie przez pryzmat tego co w markecie obserwuje?
Bo to glownie dlatego tak sie zapieralem ze nie chce androida i ch...
Bo to glownie dlatego tak sie zapieralem ze nie chce androida i ch...
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Te co wkleiłeś to już dosyć stare modele sprzed dobrych kilku lat. I generalnie nawet wtedy były dosyć badziewne.
Nasz rynek ma swoją specyfikę: po pierwsze ma być tanio. A po drugie - w "promocji" ... Ale Chiny robią sprzęt również i na te rynki, gdzie cena nie jest na pierwszym miejscu.
Montowałem ostatnio takiego i nie mam zastrzeżeń. Działa szybko, nie przycina, i nie wygląda tandetnie. Radio łapie na kawałku kabla, korektor dźwięku pozwala ładnie zgrać przednie i tylne głośniki, mocy dźwięku nie brakuje, i oddaje go czysto, GPS i GLONAS wyłapuje po kilkanaście satelitów, i pozycjonuje sie całkiem dokładnie (bez przyciągania do ulic trafia w 2 - 5m).
Nasz rynek ma swoją specyfikę: po pierwsze ma być tanio. A po drugie - w "promocji" ... Ale Chiny robią sprzęt również i na te rynki, gdzie cena nie jest na pierwszym miejscu.
Montowałem ostatnio takiego i nie mam zastrzeżeń. Działa szybko, nie przycina, i nie wygląda tandetnie. Radio łapie na kawałku kabla, korektor dźwięku pozwala ładnie zgrać przednie i tylne głośniki, mocy dźwięku nie brakuje, i oddaje go czysto, GPS i GLONAS wyłapuje po kilkanaście satelitów, i pozycjonuje sie całkiem dokładnie (bez przyciągania do ulic trafia w 2 - 5m).
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Ano i takie wlasnie oferuje dzis, w czerwcu 2024 - MediaExpert. Bez sensu.
To, ze "chinskie" a "chinskie" to spora roznica to ja juz sie nauczylem. Prawda jest taka ze Chiny to ogromny potentat ekonomiczno-przemyslowy i to nie jest tak ze chinska produkcja oznacza niska jakosc, bo zaplecze technologiczne maja bardzo dobre i sa w stanie robic rzeczy naprawde dobrej jakosci - natomiast ze wzgledu na niskie koszta produkcji dla Europy dzialaja po prostu jako producent-zleceniobiorca i robia to co sie zamowi. A Europa zamawia NAJTANIEJ jak sie da. Wiec spelniaja te zyczenia i robia NAJTANIEJ dopasowujac proces technologiczny i materialy do aspektu ekonomicznego czyli robia z gownolitu. I stad sie bierze stereotyp ze co chinskie to kiepskie. A jesli ktos zaplacic im wiecej za jakosc to sie okazuje ze sa w stanie zrobic rzeczy naprawde dobrej klasy. Ja kilka lat temu odkrylem Aliexpress i dosc pomalu ale sie przekonywalem. A to stacja lutownicza WEP, a to mikro-wzmacniacze audio w klasie D i interfejsy DAC od Fx-Audio, YJ-Hifi i Aiyima, a to zasilacz laboratoryjny GVDA. Sprzety po 100-500zl. I przyznaje ze to faktycznie wyglada dobrze, dziala dobrze i 4 czy 5 rok nie chce sie zepsuc. Wiadomo ze nie siegnie jakosci Tectronica, Wellera, Rotela, Denona czy Yamahy ale za 1/10 ceny i naprawde sensownej jakosci to bardzo dobry deal.
Ssciagam tez z Aliexpress kostki elektryczne do Toyoty. Wiem ze moge z ASO, ale w ASO ceny sa po prostu zaporowe. Kupic jedna - nie problem. Ale kupic WSZYSTKIE kostki silnikowe od np. takiego 5VZ w ASO to juz bylaby kwota 4-cyfrowa, a z aliexpress zamknalem sie w 200zl uwzgledniajac zapasowe egzemplarze (zwykle potrzebujac 2 - zamawiam 3, potrzebujac 6 - zamawiam 8 itp.) i plastik wydaje sie byc naprawde spoko, spasowanie tez. Nie wiem czy wytrzymaja 30 lat, ale fabryczne tez tyle nie wytrzymuja. Na razie nadluzej jedzily jezdzily u mnie aliexpressowe kostki wtryskiwaczy w 3VZ - po 3 latach codziennej jazdy byly nadal idealne.
Radio 2DIN co polecacie
Witam wszystkich. Jak w temacie jakie, jakie radio 2 DIN macie w swoich autkach, które polecacie i jakie wymiary muszą być spełnione aby przróbki były jak najmniejsze.
Dzięki wielkie i pozdrawiam
Dzięki wielkie i pozdrawiam
(oczywiście konsola aliexpresowa, ramka od radia, pasuje idealnie)
najpierw były eksperymenty z sony xav ax4000, ale to była pomyłka bo posiadanie "rezystancyjnego" ekranu dotykowego w XXI wieku to głupi pomysł + radio co chwilę zrywało połączenie z telefonem i tak naprawdę jedyną opcją było trzymanie go na kablu. Teraz jest Pioneer dmh a5450bt i... działa. Tak jak powinien - carplay łączy się zanim wycofam z garażu, więc mniej niż 30 sekund od odpalenia spotify już gra... Do tego mam możliwość skonfigurowania klawiszy z kierownicy tak jak chcę (niestety nie wszystkich, z jakiegoś powodu, ale mam wszystko co mi potrzeba od regulacji głośności po skakanie po piosenkach czy kontrolę nad rozmową telefoniczną, z czego i tak nie korzystam bo wygodniej po prostu nacisnąć czerwony guzik na ekranie zamiast gdybać którym przyciskiem z kierownicy zakończyć rozmowę).
Do tego korektor czasowy, wyjścia 5v na suby n a 4 kanały, + 2 kanały na sub, loundness ustawiany per wejście, dwie przełączane kamery (niestety CVBS, bez obsługi AHD, bo to nie android), więc robi to wszystko co powinno. A że nie ma wielkiego ekranu 13" - no cóż... wolę mieć wysoką jakość dźwięku niż obrazu (nie żeby ten miał cokolwiek nie tak, bo jednak rozdzielczość jest bardzo fajna, ale ten chińskie ekrany jednak robią wrażenie rozmiarem i jasnością wyświetlacza).
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
O rany, sony ma ekrany rezystancyjne? Nieporozumienie...
Fajny ten Pioneer. Jak kiepska jest jakosc obrazu z kamery? Cos widac sensownie? Bylbys w stanie podeslac zdjecie?
Fajny ten Pioneer. Jak kiepska jest jakosc obrazu z kamery? Cos widac sensownie? Bylbys w stanie podeslac zdjecie?
Cześć.
Z mojej strony mogę polecić dwie marki Chińczyków.
Joying i Dasaita.
Joing mam u siebie w 80tce od 6 lat. Działa bezproblemowo. Radio z ekranem 8" pod kieszeń 1DIN. Pozycja ekranu jest regulowana na zaczepach więc łatwo dopasować do deski. Wbudowany system Android (10tka), karta SIM, obsługa kierowcy, kamera cofania i rejestrator jazdy. Masa gniazd audio i video, spif, USB itd.
Zalety:
Możliwość instalacji dowolnej aplikacji NAVI i innych że sklepu Googla
Wbudowany zestaw głośnomówiący
Dobra jasność ekranu pojemnościowego
Mnogość podłączeń
Android auto, Carplej
Łatwa instalacja
Szybki start (zaraz po przekręceniu kluczyka)
Dobra specyfikacja i jakość wykonania
Możliwość personalizacji podświetlenia i przycisków
Rozbudowany equalizer i dobra jakość dźwięku
Dostępność ekranów 7", również z pokrętłem
Wady
Dość wysoka cena jak na chińczyka
Brak aktualizacji online systemu (można przez USB)
Radio bez wzmacniacza antenowego kiepsko zbiera.
Czułość mikrofonu do rozmów jest średnia
Ważna uwaga- nie oszczędzać na specyfikacji urządzenia. Min.4GB RAM musi być, procesor- najlepiej Snapdragon
Dasaita mamy w innym aucie. Specyfikacja bardzo podobna jedyne różnice to radio wyposażone w dedykowaną ramkę ( są do nowszych modeli Toyot typu Tundra, 4runner i inne) i nie ma SIM co rodzi niedogodność w konieczności udostpeniania netu z telefonu.
Poniżej fota z 80tki i linki do sklepów AliExpress
JOYING Car DVD Player OEM Store
https://a.aliexpress.com/_EInpOGV
JOYING Factory Store
https://a.aliexpress.com/_EGfAxjr
https://www.dasaita.com/?srsltid=AfmBOo ... 4DdHdFnDJV
Z mojej strony mogę polecić dwie marki Chińczyków.
Joying i Dasaita.
Joing mam u siebie w 80tce od 6 lat. Działa bezproblemowo. Radio z ekranem 8" pod kieszeń 1DIN. Pozycja ekranu jest regulowana na zaczepach więc łatwo dopasować do deski. Wbudowany system Android (10tka), karta SIM, obsługa kierowcy, kamera cofania i rejestrator jazdy. Masa gniazd audio i video, spif, USB itd.
Zalety:
Możliwość instalacji dowolnej aplikacji NAVI i innych że sklepu Googla
Wbudowany zestaw głośnomówiący
Dobra jasność ekranu pojemnościowego
Mnogość podłączeń
Android auto, Carplej
Łatwa instalacja
Szybki start (zaraz po przekręceniu kluczyka)
Dobra specyfikacja i jakość wykonania
Możliwość personalizacji podświetlenia i przycisków
Rozbudowany equalizer i dobra jakość dźwięku
Dostępność ekranów 7", również z pokrętłem
Wady
Dość wysoka cena jak na chińczyka
Brak aktualizacji online systemu (można przez USB)
Radio bez wzmacniacza antenowego kiepsko zbiera.
Czułość mikrofonu do rozmów jest średnia
Ważna uwaga- nie oszczędzać na specyfikacji urządzenia. Min.4GB RAM musi być, procesor- najlepiej Snapdragon
Dasaita mamy w innym aucie. Specyfikacja bardzo podobna jedyne różnice to radio wyposażone w dedykowaną ramkę ( są do nowszych modeli Toyot typu Tundra, 4runner i inne) i nie ma SIM co rodzi niedogodność w konieczności udostpeniania netu z telefonu.
Poniżej fota z 80tki i linki do sklepów AliExpress
JOYING Car DVD Player OEM Store
https://a.aliexpress.com/_EInpOGV
JOYING Factory Store
https://a.aliexpress.com/_EGfAxjr
https://www.dasaita.com/?srsltid=AfmBOo ... 4DdHdFnDJV
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Ja zanabyłem chińczyka ATOTO modek S8 Standard.
Ma co ma mieć, nie ma tego co zbędne. Działa bardzo sprawnie. Dla mnie ważne były fizyczne przyciski (ale nie pokrętło, zbyt łatwo je w terenówce urwać). I, podobnie jak wyżej - mocno to drogie jak na chińczyka. Ale udaje się zanabyć powystawówki (a przynajmniej tak są opisywane, bo wyglądają jak nówki z pudełka niewyjmowane), za połowę ceny z Amazona.
Te radia są i w standardowej budowie 2DIN, wtedy z ekranem 7" i fizycznymi przyciskami, i w wersji powiększonej do 10" - wówczas to w zasadzie tablet z systemem mocowania do kieszeni kokpitu.
Trza uważać na wersje F7 - wyglądają tak samo z zewnątrz jak S8 - ale nie są na androidzie, ino jakimś wewnętrznym systemie. S8 ma normalnego androida. Są też specyfikacje z modemem 4G i kartą sim - ale sporo droższe. Ja uznałem, że dodatkowy numer tel mi zbędny - radio i tak paruje się z telefonem, a w tym mam i tak neta. To, co nie chce działać, to połączenie z netem po BT . trzeba użyć WiFi, czyli ustawiać Hotspota w tel. Radio po wykryciu znanej sieci łączy się już dalej automatycznie.
Z ciekawostek - przednie wyjście USB daje 2A dla ewentualnej ładowarki -
Ma co ma mieć, nie ma tego co zbędne. Działa bardzo sprawnie. Dla mnie ważne były fizyczne przyciski (ale nie pokrętło, zbyt łatwo je w terenówce urwać). I, podobnie jak wyżej - mocno to drogie jak na chińczyka. Ale udaje się zanabyć powystawówki (a przynajmniej tak są opisywane, bo wyglądają jak nówki z pudełka niewyjmowane), za połowę ceny z Amazona.
Te radia są i w standardowej budowie 2DIN, wtedy z ekranem 7" i fizycznymi przyciskami, i w wersji powiększonej do 10" - wówczas to w zasadzie tablet z systemem mocowania do kieszeni kokpitu.
Trza uważać na wersje F7 - wyglądają tak samo z zewnątrz jak S8 - ale nie są na androidzie, ino jakimś wewnętrznym systemie. S8 ma normalnego androida. Są też specyfikacje z modemem 4G i kartą sim - ale sporo droższe. Ja uznałem, że dodatkowy numer tel mi zbędny - radio i tak paruje się z telefonem, a w tym mam i tak neta. To, co nie chce działać, to połączenie z netem po BT . trzeba użyć WiFi, czyli ustawiać Hotspota w tel. Radio po wykryciu znanej sieci łączy się już dalej automatycznie.
Z ciekawostek - przednie wyjście USB daje 2A dla ewentualnej ładowarki -
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Ja bardzo bym chcial miec obrotowa galke - ale juz sie pogodzilem z jej brakiem, oprocz Sonego nigdzie nie widzialem.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Rozważałem - ale zrezygnowałem.
W osobówce to ujdzie. W terenówce bardzo łatwo to urwać, a i samo sterowanie (jak autem telepie) precyzyjne już nie jest.
Temu chciałem fizyczne przyciski, a nie dotykowe, bo po pierwsze łatwiej je wyczuć, a po drugie nie głupieją od odrobiny wody, czy da się w rękawiczkach używać.
Acz, tak po prawdzie, to one i tak sa tylko do podstawowych zdań - ale jednak dosyć użyteczne: wyciszenie czy ekran główny z jednego klawisza się przydają.
Myślałem też o większym ekranie - ale jednak nie. W moich autach kokpit nie jest absolutnie przystosowany, i cokolwiek większego niż 7" po prostu zawsze coś zasłania.
W osobówce to ujdzie. W terenówce bardzo łatwo to urwać, a i samo sterowanie (jak autem telepie) precyzyjne już nie jest.
Temu chciałem fizyczne przyciski, a nie dotykowe, bo po pierwsze łatwiej je wyczuć, a po drugie nie głupieją od odrobiny wody, czy da się w rękawiczkach używać.
Acz, tak po prawdzie, to one i tak sa tylko do podstawowych zdań - ale jednak dosyć użyteczne: wyciszenie czy ekran główny z jednego klawisza się przydają.
Myślałem też o większym ekranie - ale jednak nie. W moich autach kokpit nie jest absolutnie przystosowany, i cokolwiek większego niż 7" po prostu zawsze coś zasłania.