Przekłamujący wskaźnik paliwa

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Re: Przekłamujący wskaźnik paliwa

Post autor: Jake »

W lotnictwie mamy taki prikas zeby przy ladowaniu zawsze w baku zostawalo paliwa na minimum 30minut, w razie tak zwanego "W". Nigdy nie wolno planowac na styk. W momencie w ktorym zaczyna sie zjadac te 30 minutowa rezerwe - wedlug przepisow mamy do czynienia z sytuacja awaryjna wymagajaca zgloszenia.

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

Hile i LC to auta zaprojektowane do PRACY. W dowolnej części Świata, również tej, co rzadziej używa mózgu :wink: . Ja się więc wcale nie dziwię, że jak wskazanie pokazuje powiedzmy 5km do tankowania - to realnie w zbiorniku zostaje nadal jeszcze na ponad 100 km. Masz zatankować kiedy trzeba (a nie czekać na serwis w czarnej D) i nie jeździć na oparach :wink:

CooL

Post autor: CooL »

Ale stresuje to mnie na przykład, bo się zapala rezerwa. I nigdy nie wiem, czy na pewno jest jeszcze 20l zapasu czy nie. ;)

CooL

Post autor: CooL »

Jest jeszcze lepiej. Wyjeździłem całe paliwo, aż pojawił się zasięg "refuel". Zatankowałem 10L, żeby dojechać do "tańszej" stacji. A zasięg pokazywał dalej "refuel". Zresetował się dopiero jak zatankowałem do pełna... Ale w/g ASO, wszystko w normie. Wychodzi mi na palcach, że zasięg z komputerka nie ma nic do spalania. Wygląda, jakby ktoś wpisał sobie w oprogramowanie, że ma być zasięgu XXXkm i on od całego zbiornika tak odlicza.
licznik.jpg
licznik.jpg (34,47 KiB) Przejrzano 659 razy

marecek

Post autor: marecek »

4Runner 2016 (benzyna)... wygląda na to, że ta sama przypadłość: tankowania na maxa po głębokiej rezerwie (kilkanaście-dziesiąt po zapaleniu się) i mam takie wyniki: 61l, 60.8l, 60,7l, 54l... według katalogu auto ma zbiornik 23 galony czyli właśnie 87 litrów.

ODPOWIEDZ