Dane techniczne

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
rmaster
Posty: 172
Rejestracja: 23 lis 2013, 14:43
Auto: KDJ 120
Rav4 3,5 v6
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: rmaster »

Potrzebuję znać średnicę płytek zaworowyc i zakres grubości. Silnk 1kd-ftv. 3.0 d-4d 2007 173km. Mam dostęp do 28mm i 2,5-3,5 grubych, i pomysł na miłe spędzenie soboty.

p_ozim
Posty: 97
Rejestracja: 31 maja 2010, 05:37
Auto: J 120
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: p_ozim »

Potrzebuję się dowiedzieć u Was jak macie automaty w dieslach to przy jakich obrotach sinika zmienia wam bieg ?

MichalKJP
Posty: 115
Rejestracja: 22 gru 2014, 00:41

Re: Dane techniczne

Post autor: MichalKJP »

Lopex pisze:Panowie, czy ktoś wie jakie przełożenie w mostach ma J12 D4D 2003r?
4.100
Trochę późna odpowiedź :)

Też szukałem informacji o przełożeniach i znalazłem taką stronę
http://www.marks4wd.com/transmission-ratio-information" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
marcusxxx
Posty: 5
Rejestracja: 25 cze 2013, 00:17
Auto: KDJ120 D4D 210.000 km
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: marcusxxx »

Może komuś się przyda,
instrukcja serwisowa silnika 1KD-FTV:
http://gershon.ucoz.com/_ld/0/3_1KD-FTV_Prado-2.pdf

Awatar użytkownika
rolkos
Klubowicz
Posty: 1890
Rejestracja: 21 lis 2015, 15:24
Auto: FJ Cruiser
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: rolkos »

Poniżej linki do PDFów z zebranymi danymi między innymi na temat:
- jaki olej i ile (silnik, skrzynia, most),
- jaka powinna być kompresja,
- jak sprawdzić wtryski (raczej nie wykonalne bez odpowiedniego sprzętu),
- ile mm na krzywkach wałka (szczeliny),
- prawidłowa geometria,
- ciśnienie w oponach ;)
- płyn chłodniczy,
- płyn hamulcowy,
- z jakim momentem dokręcać (między innymi):
* śruby spustowe,
* kolektor,
* głowicę,
* wtryskiwacze,
* koła,
* i inne.

Nie wypisałem wszystkiego co tam jest, można zajrzeć.

Instrukcja od Toyoty więc wiarygodna.

Benzyna:
http://1drv.ms/1ODGYX4" onclick="window.open(this.href);return false;

Diesel:
http://1drv.ms/1Pob0gK" onclick="window.open(this.href);return false;

MaxLux
Klubowicz
Posty: 2826
Rejestracja: 05 kwie 2007, 11:01
Auto: GRJ120
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: MaxLux »

Fajne - najbardziej się zdziwiłem, ze jest LJ120 i KZJ120 :o

Awatar użytkownika
rolkos
Klubowicz
Posty: 1890
Rejestracja: 21 lis 2015, 15:24
Auto: FJ Cruiser
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: rolkos »

Jaki rozmiar podkładki/uszczelki/flanszy jak zwał tak zwał jest potrzebny pod korki w manualnej skrzyni biegów i mostu? Takie same jak do spustu oleju silnika?

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Posty: 7088
Rejestracja: 31 paź 2008, 21:15
Auto: Wiele. R??nych. Wi?kszo?? Toyoty.
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: Rokfor32 »

Nie. Znacznie większa - 18 chyba mm w środku - ale z pamięci piszę.

saalar
Posty: 6
Rejestracja: 20 maja 2015, 10:15
Auto: LC120L

Re: Dane techniczne

Post autor: saalar »

chciałbym pozbyć się pneumatyki z auta. Wszystko działa jak należy ale komfort psychiczny się skończy jak pojadę gdzieś dalej poza Polskę. Czy ktoś mi powie od czego zacząć szukanie mostu? Na allegro jest firma której właściciel mówi że ma 30 mostów na placu. Czym się kierować? Wiadomo że manual i automat będą robić różnice. Mam 120 kę d4d manual 5 biegów. Jak się powtórzyłem to wrzućcie mnie na właściwy temat. numer auta JTEBZ29J900046136.

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Posty: 16599
Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Auto: BJ42
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: kylon »

Patrzysz czy:
- maaz ABS?
- masz oryginalną blokadę?
Dobierasz taki sam most tylko z miejscem na sprężyny. Ostatnio to robiłem. Na allegro część ogłoszeń to ściema czyli nie przedstawia fizycznie sprzedawanej części. Również cena drastycznienrośnie jak chcesz fakturę. Czytasz ogłoszenie - wysyłka 24H. Klikasz kup teraz i nagle zonk. Gość nie wysyła ale za 300 pln Ci przywiezie.

Stefek
Posty: 50
Rejestracja: 01 kwie 2014, 17:42
Auto: KDJ120

Re: Dane techniczne

Post autor: Stefek »

saalar a rozwazales dospawanie gniazd sprezyn?
Mi warsztat zaproponowal taka opcje gdy rozwazalem zakup 120tki z pneumatyka.

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Posty: 16599
Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Auto: BJ42
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: kylon »

Można i tak ale gniazda trzeba też pobrać z jakiegoś mostu. Żeby to porządnie zrobić to most powinien być zdemontowany. Czyli powoli zbliżamy się do takiej samej operacji.

saalar
Posty: 6
Rejestracja: 20 maja 2015, 10:15
Auto: LC120L

Re: Dane techniczne

Post autor: saalar »

Powoli zaczynam sobie zdawać sprawę jak skomplikowane to się może stać dla zwykłego " zjadacza chleba".
Poszperałem trochę w necie w poszukiwaniu odpowiedniego mostu i wcale tak kolorowo to nie wygląda. Po pierwsze, podstawowe pytanie jakie zadaje sprzedawca to " jakie ma Pan przełożenie". Jakie?? fajnie to sprawdzić wcześniej ale auto musi już być na stole operacyjnym tak więc czasowo to nie jest temat do ogarnięcia zbyt szybko. Jak już okaże się, że sprzedający ma taki most jak potrzebujemy to kosztuje on 2,5 tysiąca a nie 1200 jak w ogłoszeniu. O fakturze też możemy zapomnieć. Szczerze to nie wiem co zrobić. Brnąć w temat czy nie??

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Posty: 7088
Rejestracja: 31 paź 2008, 21:15
Auto: Wiele. R??nych. Wi?kszo?? Toyoty.
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: Rokfor32 »

Potrzebujesz samą POCHWĘ - a nie cały most. Główkę z przełożeniem przekładasz swoją, to samo z półośkami i drążkami zawieszenia.

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Posty: 16599
Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Auto: BJ42
Kontakt:

Re: Dane techniczne

Post autor: kylon »

Rokfor tylko rzadko który handlarz sprzedaje samą pochwę. Ja też musiałem ostatnio kupić całość. I jest tak jak kolega i ja napisałem. Ogłoszenie sobie a potem cena leci w górę.

ODPOWIEDZ