jakie głosniki w LC120 ?

Moderator: luk4s7

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Cześc,

mam pytanie, gdzie mogę znaleźć dokumentację instalacji audio w LC 120 z 2005 roku? wersja Sol czyli oddzielny panel klimatyzacji i radio magnetofon z wbudowaną zmieniarką na 6 płyt. Taką:

Obrazek

Konkretnie chodzi mi o instalacje głośnikową. Nie działa mi jeden głosnik niskotonowy w przednich drzwiach. Nie wiecie czy można go gdzieś kupic? No i nie wiem jaki to jest. W drzwiach znajdują sie dwa głośniki, niskotonowy i wysokotonwy i zapewne jakaś zwrotnica. Jesli nie dokupię "oryginalnego" głosnika to będe musiał zmienić wszystkie czyli potrzebuję wymiary głosników i typy albo podstawowe parametry (impedancja, moc znamionowa).

BTW czy ti problem rozebrać drzwi w LC 120? Jakis opis, film instruktazowy? ktoś robił?

Znalazłem jak wymontować radio: https://iz2lxi.jimdofree.com/how-to-cha ... r-120-125/ , a ja potrzebuje głośniki.

Ktoś pomoże?

dzieki.

pozdro

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Na szybko znalazłem jakieś filmiki w necie jak rozebrać drzwi.

https://www.youtube.com/results?search_ ... 0+speakers

Nt. jakie tam są głosniki jakoś słabo choć z jednego filmu wynika, że z przodu 4,5".

Będę wdzięczny za szczegółowe info, na razie nie chce mi sie patroszyć drzwi przed znalezieniem głosnika na wymianę lub obu nowych.


BTW dzisiaj zakupiłem adapter do kieszeni kasety z wejściem AUX. Przestrzgam przed zakupem najtańszych chińskich wynalazków z 5 zł. Dzisiaj taki próbowałem i nadaje się do smieci.

Zakupiłem VIVANCO IACA2:

Obrazek

Obrazek

Kosztuje 40 zł ale gra bardzo przyzwoicie. A ja mam hopla w tym wzgledzie.


Z Chin dokupiłem jeszcze adapter na BT do podłaczenia telefonu komórkowego. Jak źródla muzyki albo w funkcji zestawu głośnomówiącego. Koszt ok. 11 USD, opiszę jak przyjdzie.

Nie mam zamiaru montować tu telewizora za jakieś 2700 zł :) .

Pozdro

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

pmcomp pisze:
15 lip 2020, 17:30
W drzwiach znajdują sie dwa głośniki, niskotonowy i wysokotonwy i zapewne jakaś zwrotnica.
Gwoli technicznej ścisłości:

mój błąd, na przodzie jest system trójdrożny czyli głosniki wysokotonowy, sredniotonowy i niskotonowy. U mnie padł jeden niskotonowy.
Z tyłu znajduje sie albo głosnik szerokopasmowy (w co wątpię) albo współosiowy głosnik dwudrożny (nisko/sredniotonowy i wysokotonowy) w jednej obudowie.

Podro

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Na razie przynajmniej znalazłem video jak zdjąć panel drzwi przednich i jak wygląda przedni głośnik wysokotonowy:

https://www.youtube.com/watch?v=0vtxKBQeYNQ

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Pogrzebałem i z tego filmu wyciągnąłem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Internet nt. tego głośnika nic nie wypluwa. BTW podobne wielkościowo miałem w mojej Mazdzie MX-5 z 2004 roku. One gdzieś na strychu leżą, musze wygrzebać.

Awatar użytkownika
luk4s7
Moderator
Posty: 2866
Rejestracja: 15 gru 2013, 23:32
Auto: Wciąż LC
Kontakt:

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: luk4s7 »

Warto sprawdzić czy to nie któryś z przewodów na przejściu buda-drzwi. Przynajmniej w J9 był to dość częsty problem. Od lata eksploatacji przewody się w środy kruszyły mimo że na zewnątrz wyglądało zdrowo. Możliwe że w J12 jest podobny problem.

W mojej J9 raz grało, raz ciszej a raz właściwie wcale. Wymiana głośników nic w tym względzie nie zmieniła. Miałem zamiar wymienić przewody głośnikowe ale już nie zdążyłem.

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Z tego wygląda, że głosnik ten to woofer mający wymiary 6" x 9" i impedancję 4 ohm. Wielkiego wyboru na rynku nie ma, znalazłem dwa:

https://magnadyne.com/magnadyne-ls69w-6-x-9-subwoofer/

https://www.bluesound24.com/1-paar-6x9- ... a-5236224/

Oczywiście jest mnóstwo głosników 6 x 9 ale ... dwudrożnych albo trójdroznych czyli pełnozakresowych. A ja potrzebuję woofer.

No nic, coś tam dobiorę.

oczywiście mozna i tak ale 700 zł za dwa woofery nie usmiecha mi sie płacić: https://www.audison.eu/products/prima-a ... r-speaker/

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

luk4s7 pisze:
15 lip 2020, 22:11
Warto sprawdzić czy to nie któryś z przewodów na przejściu buda-drzwi. Przynajmniej w J9 był to dość częsty problem. Od lata eksploatacji przewody się w środy kruszyły mimo że na zewnątrz wyglądało zdrowo. Możliwe że w J12 jest podobny problem.

W mojej J9 raz grało, raz ciszej a raz właściwie wcale. Wymiana głośników nic w tym względzie nie zmieniła. Miałem zamiar wymienić przewody głośnikowe ale już nie zdążyłem.
Dzięki za radę. Juz myślałem, że sam z soba będę gadał do końca :mrgreen: .
Z mojego doświadczenia wynika, że pomiędzy budą a drzwiami idzie jeden przewód dwużyłowy od radia (wzmacniacza) do zwrotnicy w drzwiach i tam dopiero w zwrotnicy rozdziela się na trzy głosniki. Gdyby był uszkodzony nie grałaby cała strona. A gra góra i średnie.

Chociarz tu może być inaczej i tak jak Ty piszesz. Najprościej to sprawdzić wyjmując "uszkodzony" głosnik i sprawdzając go omomierzem. Jak dobry to kabel albo ... zwrotnica.

Jak ja nie cierpię rozbierać tapicerki i tych wszystkich zapinek !!! A tu wygląda na to, że będę musiał wymienić dwa głosniki czyli rozbebeszyć dwoje drzwi.

:evil:

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

pmcomp pisze:
15 lip 2020, 21:51


Obrazek

Na tym zdjęciu widać, że wszystkie przewody od poszczególnych głosników idą do jednej wiązki. I zwrotnica może być nie w drzwiach tylko w budzie albo ... nawet w radioodbiorniku.

Możesz mieć rację, dzięki za naprowadzenie.

Tu widac to lepiej:

Obrazek

Te jedna mała biała kostka na górze to połaczenie z głosnikiem wysokotonowym i średnitonowym w boczku. A głosnik niskotonowy jest podłączony drugą kostką z góry w gniazdo w obudowie woofera (widać to połączenie)i krótki przewód wchodzi od razu do wiązki. Brrrr. Trzeba będzie do tego wyjmować radio z kokpitu i sprawdzać połączenie :( :evil: . Koszmar. Już mi się nie chce.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2020, 22:47 przez pmcomp, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
luk4s7
Moderator
Posty: 2866
Rejestracja: 15 gru 2013, 23:32
Auto: Wciąż LC
Kontakt:

jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: luk4s7 »

Jeśli chcesz to robić sam to na pewno uszkodzisz wiele spinek. Warto być na to przygotowanym np. sklepem ze spinkami a pobliżu lub zapasem różnych maści i kształtów.
No i jest takie specjalnie narzędzie które ogranicza prucie plastików i rysowanie tapicerki. Pewnie też do dostania gdzieś na AlleDrogo czy coś. Wiem bo kiedyś zostało w moim aucie i obejrzałem zanim oddałem. Taki plastikowy „łomik”

Co do przewodów to moje doświadczenie jest jak wyżej. Podpowiadam co byś uwzględnił alternatywne scenariusze.

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Dzięki. Najlepszy sklep ze spinkami w Warszawie znam. Na Woli :) .

Jest jeszcze jedna najprostsza opcja. Ktos kiedyś rozbierał te drzwi i ... nie podłączył kostki woofera. Co jest mało prawdopodobne bo drzwi nie były lakierowane. Please ... oby tak było.

W każdym razie dla potomności zostaje mój doktorat nt. przednich głośników w LC120 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Dec
Posty: 10
Rejestracja: 22 cze 2020, 23:34

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: Dec »

Żaden ze mnie ekspert od audio ale akurat grzebie w okolicy bo podłączam Parrota i myślę że u mnie (2005r, radio z nawi i wzmacniaczem pod fotelem kierowcy) przewody bęfą wychodziły na głośniki ze wzmacniacza raczej więc przy próbie sprawdzenia przejścia na przewodach może nie będziesz musiał pruć radia z konsoli. (Choć to akurat u mnie jest proste).

Offtopic - Ja zamontowałem parrota u siebie żeby mieć muzykę z tejefonu i niestety przez parota grają tylko niskotonowe a pozostałe nie:/

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

A gdzie jest usytuowany wzmacniacz? Pod fotelem kierowcy?

Masz może jakis schemat instalacji audio do LC120? taki w pdf?

Znalazłem to: https://www.google.com/search?q=toyota+ ... ent=safari

tom136
Posty: 1
Rejestracja: 21 gru 2019, 17:31

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: tom136 »

W LC120 nie ma zwrotnic, głośniki średnio i wysokotonowe są zasilane bezpośrednio ze wzmacniacza fabrycznego który ma 8 kanałów oraz wbudowane filtry. Ma podwójne wyjście na subwoofer , który ma dwucewkowy głośnik. Do przednich drzwi idzie po dwie pary przewodów. Ogólnie trudny temat do modernizacji

pmcomp
Posty: 234
Rejestracja: 07 lip 2020, 21:06
Auto: LC120

Re: jakie głosniki w LC120 ?

Post autor: pmcomp »

Modernizowac nie chcę bo ten zestaw całkiem przyzwoicie gra.
Jak rozumiem wzmacniacz jest pod fotelem kierowcy? Musze się do niego dobrać i sprawdzić przewody. Masz może rozrysowaną wtyczkę kabli głosnikowych do wzmacniacza?

A jak modernizować to kupiś jakiegos dobrego Androida i zestaw głosników i pociągnąć po prostu nowe kable.

ODPOWIEDZ