Witam, pół roku temu wymieniałem olej, byłem przekonany, że wszystko jest w porządku ale dziś tak przypadkiem myślę że sprawdzę i... okazało się że poziom jest poniżej pierwszej kropki... tak w połowie między pierwsza kropka a końcem bagnetu...
Nie jestem mechanikiem i nie znam się na autach w kwestii mechanicznej dlatego proszę o wytłumaczenie, bo nie wiem jak długo tak jeździłem z takim poziomem ale czy to normalne by aż tyle ubyło oleju? Czy powinienem spodziewać się uszkodzenia silnika? Jak sprawdzić, co może być przyczyną ubytku? Co naprawiać.
Panowie mieszkam w UK, tu mechanicy znają się NIC więc trzeba im wszystko tłumaczyć bo inaczej nie dość że nic nie naprawia to jeszcze wybuchną silnik w powietrze dlatego proszę Was o poradę co i jak sprawdzać, jakie przyczyny itp.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Silnik bierze olej?
Moderator: luk4s7
Re: Silnik bierze olej?
Jaki silnik?
Sprawdzałeś bezpośrednio po wymianie?
Ile przejechałeś od wymiany?
Czy sprawdzałeś na równym?
Na razie dolej i częściej sprawdzaj
Sprawdzałeś bezpośrednio po wymianie?
Ile przejechałeś od wymiany?
Czy sprawdzałeś na równym?
Na razie dolej i częściej sprawdzaj
Re: Silnik bierze olej?
Taki poziom raczej niczym nie grozi. Jak kontrolka żółta/czerwona z oliwiarką sie nie zapaliła, to nie masz powodów do obaw.
To że ubywa oleju pomiędzy wymianami to norma. Jeżeli dolewałbyś 1l co 2000km to bym zaczął się zastanawiać, choć i to zależy od auta. Poczytaj instrukcje, producent opisuje jaka jest norma zużycia oleju.
Pół roku a ile to kilometrów?
paweł
To że ubywa oleju pomiędzy wymianami to norma. Jeżeli dolewałbyś 1l co 2000km to bym zaczął się zastanawiać, choć i to zależy od auta. Poczytaj instrukcje, producent opisuje jaka jest norma zużycia oleju.
Pół roku a ile to kilometrów?
paweł