Grzejące się tarcze hamulcowe

Moderator: luk4s7

Radzi0

Grzejące się tarcze hamulcowe

Post autor: Radzi0 »

Cześć,

czy spotkaliście się może z przypadłością w postaci grzejących się wszystkich 4 tarcz hamulcowych/piast kół? Co może być przyczyną biorąc pod uwagę poniższe:
1. hamulce, tłoczki, klocki itp sprawne
2. hamulec ręczny nie blokuje
3. tarcze na kołach z tyłu grzeją się dużo bardziej niż przód - nie można dotknąć
4. koła normalnie się obracają, nic nie obciera itp.
5. nie było robionę żadnej modyfikacji układu hamulcowego - regularnie serwisowany na markowych częściach
6. nie słychać żadnych dźwięków tarcia czy głośnej pracy - jedynie hamulce piszczą przy hamowaniu
7. pompa hamulcowa pracuje normalnie, tłoczek oddbija, ciśnienie oraz płyn w układzie ok

Gdyby taka przypadłość była na 1 kole to pewnie oprócz hamulcy patrzyłbym jeszcze na łożyska (choć nic nie wyje i nie wskazuje zużycia) ale grzeją się wszystkie 4 koła na raz (tył bardziej niż przód). Siadłyby łożyska w każdym kole jednocześnie...?

Jest w stanie ktoś pomóc? Jak nie znajdę rozwiązania to wyjazd na długi weekend w przyszłym tygodni weźmie w łeb :x

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!
Radzi0
Awatar użytkownika
aadamuss
Auto: Hdj 100
Kontakt:

Re: Grzejące się wszystkie 4 tarcze hamulcowe

Post autor: aadamuss »

Wcześniej się nie grzały? Jak dla mnie to one zawsze są trochę ciepłe bo tarcie tam jest.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Radzi0

Post autor: Radzi0 »

Nie aż tak mocno. Ręki nie można dotknąć.
Stefek
Auto: KDJ120 2003 r

Post autor: Stefek »

Radzi0 Tak na szybko strzelając to np zepsuty, przycinający się włącznik świateł stop. Wtedy działa to tak jakby pedał był minimalnie naciśnięty a stopy nie muszą się jeszcze świecić.
Nie wiem jak w J10 ale w J12 łatwo to sprawdzić przekręcając ten włącznik bodajże o 90 stopni i wysuwając, nawet nie trzeba odpinać kostki.
Może u Ciebie jest podobnie. Potem przejażdżka ze świecącymi się cały czas stopami i masz odpowiedź.
Olivia99
Kontakt:

Post autor: Olivia99 »

Może być tak jak Stefek tutaj mówi. Wtedy hamulce są niemal cały czas używane do tego stopnia którego nie jesteś świadomy. Poza tym dużo też zależy od Twojego stylu jazdy, ale o tym chyba nie muszę mówić. Może też sprawdź same tarcze i ich powierzchnię przed jazdą. Może już są powoli do wymiany?
SebastianSamuraj

Post autor: SebastianSamuraj »

Mam podobny problem z tym że bardzo grzeją się tylko tylne koła , tarcze klocki szczęki nowe , zaciski , miękkie przewody i płyn hamulcowy również . Ręczny rozkręcony maksymalnie Już nie mam pomysłu co może być przyczyną .
SebastianSamuraj

Grzejące się tarcze hamulcowe tylnych kół

Witam szanownych kolegów . Mam kłopot z grzejącymi się tarczami hamulcowymi tylnych kół . Wymieniałem łożyska , tarcze, szczęki, gumowe przewody hamulcowe, zaciski i płyn hamulcowy a mimo to nadal się grzeją , jak podniosę auto na lewarku to koła swobodnie się obracają , dodam że ręczny rozregulowalem całkowicie . Może miał z Was ktoś takie problemy ?

Post przeniesiony z osobnego tematu - Jake
Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Post autor: Jake »

Ale grzeja sie w czasie jazdy bez hamowania? Czy ze sa mocno cieple o hamowaniu? Zaloze ze oczywiscie chodzi o pierwszy scenariusz.
Klocki sie cofaja? Jak krecisz kolem w powietrzu to nic nie ociera? Mozesz srubokretem cofnac tloczki w zacisku bez nadmiernej sily? Nie ma nigdzie zalamanego przewodu hamulcowego? Moze sekcja na pompie sie nie cofa po odpuszczeniu pedalu? Bylo to sprawdzane?

PS. Po co piszesz dwa razy to samo i zakladasz nowy temat, skoro 2h wczesniej juz napisales w innym? Scalilem oba tematy w jeden.
Stefek
Auto: KDJ120 2003 r

Re: Grzejące się tarcze hamulcowe

Post autor: Stefek »

Można np zrobić jeden z dwóch testów.
1. Unieść całe auto. np na kobyłkach, czy podnośniku,
Wrzucić wysoki bieg, "pojechać" tak dosłownie kilka minut a jak się bardzo grzeje to nawet krócej, nie hamować :-) Jak się koła zatrzymają, sprawdzić temperaturę.
2. Jeżeli się da, zrobić test drogowy. Ja to robię np na ekspresowce. Jadę kilka minut bez dotykania hamulca i zjeżdżam na MOP hamując wyłącznie silnikiem. Ok muskam hamulec przed samym zatrzymaniem przy prędkości 2-5km/h.
SebastianSamuraj

Tak , grzeją się bez hamowania , wszystko wymienione na nowe , po wymianie myślałem że może wina tarcz i klocków że wszystko zbyt ciasno spasowane , zmieniłem na stare które były jeszcze dobre , efekt ten sam . Wczoraj już dwóch znajomych powiedziało że jeszcze raz odpowietrzyć układ hamulcowy .. może to mieć jakiś wpływ ? Dziś sprawdzę nawet ten czujnik stopu

Ps. Sorry ale tonący brzytwy się chwyta .
SebastianSamuraj

Temat ogarnięty , okazało się że wina leży po stronie sprężynek układu hamulca ręcznego . Kiedyś przegrzaly się hamulce do tego stopnia że było dużo dymu , sprężynki które trzymają szczęki w ryzach pod wpływem temperatury rozhartowały się i straciły swoją sprężystość co powodowało że podczas obrotu kół szczęki mimo całkowitego rozregulowania ocierały się o bęben i podczas tarcia rozprężały się , wywaliłem szczęki i na samych hamulcach nic się nie grzeje . Zamówię nowy zestaw sprężynek i zamontuje...ale to po powrocie z roboty za trzy tygodnie , o rezultatach poinformuję niezwłocznie
Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Post autor: Jake »

Swoja droga...
Nie calkiem wiem jak to:
Radzi0 pisze: 08 cze 2022, 22:15(...)grzejących się wszystkich 4 tarcz hamulcowych/piast kół
sie laczy z tym:
SebastianSamuraj pisze: 20 cze 2024, 18:18 Temat ogarnięty , okazało się że wina leży po stronie sprężynek układu hamulca ręcznego.(...)
Chyba ze masz reczny na wszsytkie 4 kola :mrgreen:
ODPOWIEDZ