Ciekawe miejsca

Dział dotyczy wszystkich miejsc Świata ( Polska, Europa, Azja, ... )
Zamieszczamy tutaj TYLKO NIEKOMERCYJNE ogłoszenia.

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
sebastian44
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Kontakt:

Re: Ciekawe miejsca

Post autor: sebastian44 »

zawęzić to do jakiegoś regionu, kraju, podać jakieś konkrety o które chodzi. Co niby mam tu wrzucić, miejscówke pod Suwałkami gdzie raz spałem nad jeziorem, wioske z Toskanii którą warto odwiedzić, a może szlak nad Bajkałem ?

Sa aplikacje które zbierają takie rzeczy, jak nas cos interesuje to można poszukać ogólnie w internecie. Ale "ciekawe miejsca" to znaczy dla mnie tyle co "fajne samochody" albo "ładne obrazki" czyli nic.

pinc6x6
Auto: Hilux
Kontakt:

Post autor: pinc6x6 »

sebastian44 pisze:
09 lip 2024, 13:30
zawęzić to do jakiegoś regionu, kraju, podać jakieś konkrety o które chodzi. Co niby mam tu wrzucić, miejscówke pod Suwałkami gdzie raz spałem nad jeziorem, wioske z Toskanii którą warto odwiedzić, a może szlak nad Bajkałem ?

Sa aplikacje które zbierają takie rzeczy, jak nas cos interesuje to można poszukać ogólnie w internecie. Ale "ciekawe miejsca" to znaczy dla mnie tyle co "fajne samochody" albo "ładne obrazki" czyli nic.
Naprawdę nie rozumiesz pojęcia ciekawe miejsce? No więc tłumaczę: To takie miejsce które z twojego punktu widzenia jest warte odwiedzenia. Szlak to nie miejsce ichodzi o miejsce ze współrzędnymi GPS. Jeżeli ta miejscówka nad jeziorem w Suwałkach jest według ciebie wyjątkowo ciekawa i warta zobaczenia to tak ,właśnie o takie miejsca chodzi. I choć również o to, żeby nie zawężać wyszukiwań do własnych zainteresowań.
Czy to już jasne czy mam jeszcze coś tłumaczyć?

Awatar użytkownika
vGreg
Auto: LJ70 z 92'
Kontakt:

Post autor: vGreg »

Kosovo, okolice Prizren.
Załączniki
P1_Kosovo.jpg
P1_Kosovo.jpg (75,34 KiB) Przejrzano 1746 razy
P2_Kosovo.jpg
P2_Kosovo.jpg (75,51 KiB) Przejrzano 1746 razy
P3_Kosovo.jpg
P3_Kosovo.jpg (76,64 KiB) Przejrzano 1746 razy

Awatar użytkownika
vGreg
Kontakt:

Synto pisze:
08 lip 2024, 13:07
Sam byłęś? W sensie 1 auto??
A nocleg na łonie... natury :-) ??
Byłem sam.
Z dwóch noclegów musiałem się wycować z powodu niedźwiedzi. :wink:
Transalpina w maju nie została pokonana.
Załączniki
Rum_1.jpg
Rum_1.jpg (71,73 KiB) Przejrzano 1746 razy
Transalpina.jpg
Transalpina.jpg (18,66 KiB) Przejrzano 1746 razy

Synto
Auto: HDJ80
Kontakt:

Post autor: Synto »

Fajne miejscówki.
Z powodu niedźwiedzi... bo? W sensie, że niebezpiecznie podchodziły pod auto jak jedzonko robiłeś? Czy ogólniej łażenie samemu dalej od auta było "niekomfortowe".

Awatar użytkownika
vGreg
Kontakt:

Synto pisze:
11 lip 2024, 23:05
Fajne miejscówki.
Z powodu niedźwiedzi... bo? W sensie, że niebezpiecznie podchodziły pod auto jak jedzonko robiłeś? Czy ogólniej łażenie samemu dalej od auta było "niekomfortowe".
W Rumunii mają RCB ostrzegające o niedźwiedziach.
W małych karpackich dolinkach odosiłem wrażenie, że jestem tym, który jako pierwszy powinien powiadomić innych o zagrożeniu. 8)
A ponieważ wieczorem robiłem grila z boczkiem, kiełbaską i cebulą to miałem takie wrażenie, że coś może wprosić się na wieczerzę. :mrgreen:
Tam gdzie były tablice ostrzegawcze pytałem miejscowych o występowaniu misków.
Załączniki
065.jpg
065.jpg (58,76 KiB) Przejrzano 1662 razy

pinc6x6
Kontakt:

Wniosek że w Rumunii lepiej spać w aucie niż w namiocie ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

Oraz że w obu wersjach z naładowaną spluwą pod ręką . Słusznego kalibru, oczywista ... :mrgreen:

pinc6x6
Kontakt:

Rokfor32 pisze:
12 lip 2024, 21:30
Oraz że w obu wersjach z naładowaną spluwą pod ręką . Słusznego kalibru, oczywista ... :mrgreen:
Starczą petardy w razie Wielkiego Strachu :mrgreen: Leśnicy próbowali wejść do auta i nie dali rady to co tam niedźwiedzie😁🤘

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Kontakt:

Post autor: Jake »

Juz nie dramatyzujcie tak. Faktycznie jest bardzo duzo niedzwiedzi w Rumunii ale niekoniecznie czychajacych zeby zjesc wszystkich turystow po kolei. Na ostatnim wyjedzie widzialem kilka miskow, ale zadne mnie nie zezarl XD

pinc6x6
Kontakt:

Jake pisze:
12 lip 2024, 23:51
Juz nie dramatyzujcie tak. Faktycznie jest bardzo duzo niedzwiedzi w Rumunii ale niekoniecznie czychajacych zeby zjesc wszystkich turystow po kolei. Na ostatnim wyjedzie widzialem kilka miskow, ale zadne mnie nie zezarl XD
Miśki to nie ptaki nie latają!

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

Miśki generalnie nie polują na ludzi (celem konsumpcji). Ale zdążyły się nauczyć, że obecność człowieka to zwykle obecność "smakołyków".

I bywają osobniki, które się nauczyły, że na sam widok mogą coś dostać, ale są i takie, co się nauczyły, że człowiekowi dosyć łatwo frukta odebrać. Ukraść - lub obrabować. A że to duży drapieżnik - to nawet jak nie zamiarowuje kogoś skonsumować, to i tak może bardzo poważnie poturbować. Już nie mówiąc o zniszczeniach w sprzęcie, jak misio powiedzmy wypatrzy snikersa na siedzeniu ... :wink:

Petardy hukowe myślę że to niegłupi pomysł, w takich terenach. Warto pamiętać planując wycieczki w tamte (i nie tylko) regiony.

Pukawka natomiast - poza kwestią legalności i jej przewożenia poza PL - to jak kojarzę z broni krótkiej chyba tylko magnum 45 nadawało się do ewentualnej konfrontacji z misiem (czyli żeby misia zglebować od razu, a nie tylko wnerwić). Tyle, że tą armatą można równie łatwo samemu sobie sporą krzywdę zrobić ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Kontakt:

To jest istna masakra!! Na trasie tranfogaraskiej debilni turysci sie zatrzymuja i rzucaja misiom syfiaste jedzenie typu ciastka, cukierki, slodycze, stare kanapki, ser zolty itp. Po to zeby zrobic sobie super fotke niedzwiadka stojacego na ulicy. Jak jechalem ta trasa w czerwcu widzielismy w sumie 5 niedzwiedzi i 2 lisy. I za kazdym razem to samo. 2 czy 3 auta stoja na srodku drogi na awaryjnych, rzucaja przez okno zarcie i robia fotki komorka. Katastrofa. Nic dziwnego ze zwierzeta sie ucza ze czlekoksztaltny = jedzenie. I potem to sie konczy tak:
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/19-latk ... -st8005375

I oczywiscie wina niedzwiedzi, bo czlowiek zawsze ma racje. Bez sens! Sami jestemy winni. Moze w ogole zastrzelmy wszystkie dzikie zwierzeta, wyrznijmy lasy i zabetonujmy wszystko. Bedzie tak super bezpiecznie i cudownie... A wystarczyloby zachowywac sie rozsadnie i odpowiedzialnie i nie uczyc zwierzat zlych nawykow.

pinc6x6
Kontakt:

Rozsądek i świadome zachowanie nie są powszechną cechą ludzką!

Awatar użytkownika
Jake
Moderator
Kontakt:

pinc6x6 pisze:
17 lip 2024, 15:02
Rozsądek i świadome zachowanie nie są powszechną cechą ludzką!
Swiete slowa. Niestety to prawda.

ODPOWIEDZ