Ciekawe miejsca
Moderator: luk4s7
- sebastian44
- Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
- Kontakt:
Re: Ciekawe miejsca
zawęzić to do jakiegoś regionu, kraju, podać jakieś konkrety o które chodzi. Co niby mam tu wrzucić, miejscówke pod Suwałkami gdzie raz spałem nad jeziorem, wioske z Toskanii którą warto odwiedzić, a może szlak nad Bajkałem ?
Sa aplikacje które zbierają takie rzeczy, jak nas cos interesuje to można poszukać ogólnie w internecie. Ale "ciekawe miejsca" to znaczy dla mnie tyle co "fajne samochody" albo "ładne obrazki" czyli nic.
Sa aplikacje które zbierają takie rzeczy, jak nas cos interesuje to można poszukać ogólnie w internecie. Ale "ciekawe miejsca" to znaczy dla mnie tyle co "fajne samochody" albo "ładne obrazki" czyli nic.
Naprawdę nie rozumiesz pojęcia ciekawe miejsce? No więc tłumaczę: To takie miejsce które z twojego punktu widzenia jest warte odwiedzenia. Szlak to nie miejsce ichodzi o miejsce ze współrzędnymi GPS. Jeżeli ta miejscówka nad jeziorem w Suwałkach jest według ciebie wyjątkowo ciekawa i warta zobaczenia to tak ,właśnie o takie miejsca chodzi. I choć również o to, żeby nie zawężać wyszukiwań do własnych zainteresowań.sebastian44 pisze: ↑09 lip 2024, 13:30zawęzić to do jakiegoś regionu, kraju, podać jakieś konkrety o które chodzi. Co niby mam tu wrzucić, miejscówke pod Suwałkami gdzie raz spałem nad jeziorem, wioske z Toskanii którą warto odwiedzić, a może szlak nad Bajkałem ?
Czy to już jasne czy mam jeszcze coś tłumaczyć?
Kosovo, okolice Prizren.
- Załączniki
-
- P1_Kosovo.jpg (75,34 KiB) Przejrzano 1746 razy
-
- P2_Kosovo.jpg (75,51 KiB) Przejrzano 1746 razy
-
- P3_Kosovo.jpg (76,64 KiB) Przejrzano 1746 razy
Byłem sam.
Z dwóch noclegów musiałem się wycować z powodu niedźwiedzi.
Transalpina w maju nie została pokonana.
- Załączniki
-
- Rum_1.jpg (71,73 KiB) Przejrzano 1746 razy
-
- Transalpina.jpg (18,66 KiB) Przejrzano 1746 razy
Fajne miejscówki.
Z powodu niedźwiedzi... bo? W sensie, że niebezpiecznie podchodziły pod auto jak jedzonko robiłeś? Czy ogólniej łażenie samemu dalej od auta było "niekomfortowe".
Z powodu niedźwiedzi... bo? W sensie, że niebezpiecznie podchodziły pod auto jak jedzonko robiłeś? Czy ogólniej łażenie samemu dalej od auta było "niekomfortowe".
W Rumunii mają RCB ostrzegające o niedźwiedziach.
W małych karpackich dolinkach odosiłem wrażenie, że jestem tym, który jako pierwszy powinien powiadomić innych o zagrożeniu.
A ponieważ wieczorem robiłem grila z boczkiem, kiełbaską i cebulą to miałem takie wrażenie, że coś może wprosić się na wieczerzę.
Tam gdzie były tablice ostrzegawcze pytałem miejscowych o występowaniu misków.
- Załączniki
-
- 065.jpg (58,76 KiB) Przejrzano 1662 razy
Wniosek że w Rumunii lepiej spać w aucie niż w namiocie ?
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Oraz że w obu wersjach z naładowaną spluwą pod ręką . Słusznego kalibru, oczywista ...
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Juz nie dramatyzujcie tak. Faktycznie jest bardzo duzo niedzwiedzi w Rumunii ale niekoniecznie czychajacych zeby zjesc wszystkich turystow po kolei. Na ostatnim wyjedzie widzialem kilka miskow, ale zadne mnie nie zezarl XD
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Miśki generalnie nie polują na ludzi (celem konsumpcji). Ale zdążyły się nauczyć, że obecność człowieka to zwykle obecność "smakołyków".
I bywają osobniki, które się nauczyły, że na sam widok mogą coś dostać, ale są i takie, co się nauczyły, że człowiekowi dosyć łatwo frukta odebrać. Ukraść - lub obrabować. A że to duży drapieżnik - to nawet jak nie zamiarowuje kogoś skonsumować, to i tak może bardzo poważnie poturbować. Już nie mówiąc o zniszczeniach w sprzęcie, jak misio powiedzmy wypatrzy snikersa na siedzeniu ...
Petardy hukowe myślę że to niegłupi pomysł, w takich terenach. Warto pamiętać planując wycieczki w tamte (i nie tylko) regiony.
Pukawka natomiast - poza kwestią legalności i jej przewożenia poza PL - to jak kojarzę z broni krótkiej chyba tylko magnum 45 nadawało się do ewentualnej konfrontacji z misiem (czyli żeby misia zglebować od razu, a nie tylko wnerwić). Tyle, że tą armatą można równie łatwo samemu sobie sporą krzywdę zrobić ...
I bywają osobniki, które się nauczyły, że na sam widok mogą coś dostać, ale są i takie, co się nauczyły, że człowiekowi dosyć łatwo frukta odebrać. Ukraść - lub obrabować. A że to duży drapieżnik - to nawet jak nie zamiarowuje kogoś skonsumować, to i tak może bardzo poważnie poturbować. Już nie mówiąc o zniszczeniach w sprzęcie, jak misio powiedzmy wypatrzy snikersa na siedzeniu ...
Petardy hukowe myślę że to niegłupi pomysł, w takich terenach. Warto pamiętać planując wycieczki w tamte (i nie tylko) regiony.
Pukawka natomiast - poza kwestią legalności i jej przewożenia poza PL - to jak kojarzę z broni krótkiej chyba tylko magnum 45 nadawało się do ewentualnej konfrontacji z misiem (czyli żeby misia zglebować od razu, a nie tylko wnerwić). Tyle, że tą armatą można równie łatwo samemu sobie sporą krzywdę zrobić ...
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
To jest istna masakra!! Na trasie tranfogaraskiej debilni turysci sie zatrzymuja i rzucaja misiom syfiaste jedzenie typu ciastka, cukierki, slodycze, stare kanapki, ser zolty itp. Po to zeby zrobic sobie super fotke niedzwiadka stojacego na ulicy. Jak jechalem ta trasa w czerwcu widzielismy w sumie 5 niedzwiedzi i 2 lisy. I za kazdym razem to samo. 2 czy 3 auta stoja na srodku drogi na awaryjnych, rzucaja przez okno zarcie i robia fotki komorka. Katastrofa. Nic dziwnego ze zwierzeta sie ucza ze czlekoksztaltny = jedzenie. I potem to sie konczy tak:
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/19-latk ... -st8005375
I oczywiscie wina niedzwiedzi, bo czlowiek zawsze ma racje. Bez sens! Sami jestemy winni. Moze w ogole zastrzelmy wszystkie dzikie zwierzeta, wyrznijmy lasy i zabetonujmy wszystko. Bedzie tak super bezpiecznie i cudownie... A wystarczyloby zachowywac sie rozsadnie i odpowiedzialnie i nie uczyc zwierzat zlych nawykow.
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/19-latk ... -st8005375
I oczywiscie wina niedzwiedzi, bo czlowiek zawsze ma racje. Bez sens! Sami jestemy winni. Moze w ogole zastrzelmy wszystkie dzikie zwierzeta, wyrznijmy lasy i zabetonujmy wszystko. Bedzie tak super bezpiecznie i cudownie... A wystarczyloby zachowywac sie rozsadnie i odpowiedzialnie i nie uczyc zwierzat zlych nawykow.
Rozsądek i świadome zachowanie nie są powszechną cechą ludzką!