To o co w całym tym postępie technologiczno-ekonomicznym chodzi? Jeżdżę teraz patrolem 4.2, którego silnik został skonstruowany dobre 30 lat temu, i spalanie na trasie mam takie samo. Co prawda pojemność ciut mniejsza i 2 cylindry mniej, ale masy wozów zapewne podobne.
Moja srebna VDJ 76 z 2017 roku - upgrade, użytkowanie, fantazje, opinie.
Moderator: luk4s7
Re: Moja srebna VDJ 76 z 2017 roku - upgrade, użytkowanie, fantazje, opinie.
Ale Twój Patrol się rozpędza a VDJ7 przyspiesza 

Musimy wrócić do wątku za 25 lat to Ci powiem:)sebastian44 pisze: ↑10 mar 2021, 21:18Pytanie czy jak ktoś wydaje na auto blisko 300 tysiecy to bedzie nim jezdził przez ponad pół miliona km żeby sie przekonać czy kaczkan rzeczywiscie cos dajeBo takich użytkowników jest raczej niewielu, prędzej taka osoba zmienia pojazd na inny i zapomina o temacie niż chucha i dmucha na sprzęt ktory tak czy inaczej się starzeje.
z opowieści użytkownika HZJ 76 :
"Kłopot stanowiła temperatura silnika. Nawet po zasłonięciu całej chłodnicy tekturą, silnik nie rozgrzewa się do odpowiednich wartości. Aby temu zaradzić, zamówiłem termostat w wersji Europejskiej."
yyy ?
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Wyższa temperatura otwarcia.
Wskaźnik na desce nie jest liniowy - dół skali to mniej więcej 70 stopni, ale wskazanie nie jest liniowe, a logarytmiczne. Więc powiedzmy 5 stopni w termice działania termostatu - jest bardzo widoczne na wskaźniku na desce. Obrazowo - połówka skali, albo 1/8 wskazania, dla normalnie rozgrzanego sinika.
Wskaźnik na desce nie jest liniowy - dół skali to mniej więcej 70 stopni, ale wskazanie nie jest liniowe, a logarytmiczne. Więc powiedzmy 5 stopni w termice działania termostatu - jest bardzo widoczne na wskaźniku na desce. Obrazowo - połówka skali, albo 1/8 wskazania, dla normalnie rozgrzanego sinika.
- sebastian44
- Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
- Kontakt:
Dokładnie tak jest u mnie w J120 z Egiptu. Wskaźnik pokazuje jakas 1/4 w porywach do 1/3 skali. Ale jak podpiąłem wtyczke pod OBD to wskazania wahają się miedzy 87-89 stopni. Przy 90 pewnie byłaby połowa skali.
Wymieniałem u siebie termostat bo stary był..stary. Nowy zdecydowanie pochodził od wersji europejskiej bo pasuje też do Yarisa
Generalnie nic sie nie zmieniło. Auto jezdzi, nie pali zbyt dużo już od wielu lat wiec nie przejmowałbym sie tym. Przy mrozach -20 silnik miał jakies 87 stopni po rozgrzaniu, nie było żadnych problemow z ogrzewaniem.
Wymieniałem u siebie termostat bo stary był..stary. Nowy zdecydowanie pochodził od wersji europejskiej bo pasuje też do Yarisa

ok, Rokfor32 i sebastian44 dzięki za info
Fajne to autko.Co sądzicie o obecnych cenach 70tek firmy dubaicars? Może kiedyś poszukam lekkiej używki lub nówka ale w wersji krótkiej lub pickup.Z tym że chciałbym jeździć na codzień więc nie wiem jeszcze jak się sprawuje i czy jest przyjazne w warunkach miejskich.No i czy lepszy diesel czy benzyna
krotka na codzien to dla masochistow - tyl. pickup (duzy rozstaw osi) ma troche duzo pior z tylu ale jak ujmiesz to bardzo przyjemnie tylko na parkingu bedziesz biedny - skret.
Jak ktos lubi to podaje lokalne nazewnictwo:
- krotka to "ruba"
- 76 to "bu szenub"
- pickup to "oneeight" czytane po angielsku
Trupkow malo wiec i nie maja lokalnej nazwy. trzeba szukac w afryce.
Jak ktos lubi to podaje lokalne nazewnictwo:
- krotka to "ruba"
- 76 to "bu szenub"
- pickup to "oneeight" czytane po angielsku
Trupkow malo wiec i nie maja lokalnej nazwy. trzeba szukac w afryce.