Ramki - tylna część kabiny HZJ74

Moderator: luk4s7

marcin9303

Ramki - tylna część kabiny HZJ74

Post autor: marcin9303 »

Cześć!

Chciałem się dowiedzieć czy macie jakiś "patent" wizję w jaki sposób mógłbym naprawić ramki szyb, które znajdują się w tylnej części kabiny w HZJ74. Niestety nie są one już w dobrej stąd też pomysł aby je poprawić.
Znalezienie ramek dobrym stanie raczej jest niemożliwe.
Być może ktoś borykał się już z tym tematem i ma jakieś wskazówki jak najlepiej zabrać się do tematu? :)

Załączam zdjęcie elementu, o który dokładnie mi chodzi.

Pozdrawiam
Załączniki
TLC.jpg
TLC.jpg (39,31 KiB) Przejrzano 173 razy

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Re: Ramki - tylna część kabiny HZJ74

Post autor: Rokfor32 »

Zależy w jakim są realnie stanie. Jak jeszcze ruda nie przeszła na wylot - to po prostu piaskowanie (delikatnie), i DOKŁADNE lakierowanie w kilku warstwach. Dokładnie - znaczy się ze dwie warstwy małym, miękkim pędzelkiem, żeby dotrzeć w zakamarki, i dodatkowo kolejne ze dwie warstwy natryskiem, żeby ładnie wyglądało.

Jak przeżarło na wylot - to jedyna rozsądna metoda to wspawanie nieistniejących już fragmentów pozyskując elementy z innej, zdrowej ramki. W takiej wersji potrzeba kilka szrotowych ramek, żeby zrobić jedną ładną. I wcale nie jest to takie tanie.

Opcja "normalna" - zakup nowych, niekoniecznie przez ASO. Koszt - zgaduję - okolice 1000$ na stronę.

Opcja "na zawsze" - zmajstrowanie tej ramki z nierdzewki. Wbrew pozorom nie jest to specjalnie trudny kształt (acz łatwy też nie) - ale do ogarnięcia. Tyle że koszt (ze względu na czasochłonność i ręczną robotę) może przewyższyć koszt zakupu nowych.

Awatar użytkownika
kylon
Klubowicz
Auto: BJ42
Kontakt:

Post autor: kylon »

Jak niemożliwe? Wystawione są na Yota Bazar w stanie bardzo dobrym.

marcin9303

Post autor: marcin9303 »

kylon pisze:
27 sie 2024, 07:31
Jak niemożliwe? Wystawione są na Yota Bazar w stanie bardzo dobrym.
Szczerze mówiąc nie wiedziałem o istnieniu Yota Bazar na fb :) Dzięki!
Mam nadzieję, że znajdę!

Awatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
Kontakt:

Post autor: Rokfor32 »

Kwestia czasu - J73 jeszcze trochę u nas jeździ. Twojego magazynu nie starczy dla wszystkich przecież :wink: Tak że - zestaw się sprzeda, i określenie "niemożliwe" znacznie zwiększy swoją wagę :wink:

Generalnie to już od kawałka czasu dotyczy wszystkiego do J7. Albo nowe (i fajnie że ciągle graty są) - albo zużyty złom. Z użytecznymi używkami zrobiło się już bardzo kiepsko, w szczególności gdy mowa o podwoziu auta.

ODPOWIEDZ