Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 17 lis 2018, 10:28
www.tlc-camp.pl/sklep/


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: 22 lis 2015, 18:09 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lut 2011, 12:56
Posty: 167
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Hilux D4D
Zadanie jest takie.

Mam mapy papierowe a na nich flamasterm zaznaczona trasa, tą trasę muszę przenieść do Google Earth.
Nastepnie dokonać jej edycji / modyfikacj / korekty.
A w kolejnym kroku zgrać gotową trasę jako track do gps'a tak aby móc, po nim nawigować (jechać) w realu.

[b]Temat jest poważny a trasa ma około 1 tyś km.[/b]

Kto może mi pomóc?
Bardzo mi na tym zależy.

Pozdrawiam,
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lis 2015, 18:53 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 gru 2007, 18:59
Posty: 1401
Lokalizacja: Kraków
Auto: Hilux - owocowóz
Ja bym zrobił to tak, Base Camp z zainstalowaną mapą terenu który Cię interesuje i wyklikujesz ślad, później zapisujesz do .kml i masz w googlach. Dlaczego BC, bo mam z mapami i znam, uważam że dobrze się edytuje czyli można przerwać pracę i wrócić za chwilę. Nie wiem jaka jest szczegółowość tego Twojego śladu, ale można pewnie część pokusić się na wyznaczenie kilku punktów i zrobić trasę, a z trasy ślad.
Wrzuć jakieś zdjęcie jestem ciekawy szczegółowości, bo albo to robota na dni, albo na godzinkę... no i jestem ciekawy miejsca ;)

klikacz
wojciech endurance
www.polkasteam.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lis 2015, 19:24 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lut 2011, 12:56
Posty: 167
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Hilux D4D
Co to znaczy "wklikuję" ?
Mapa jest papierowa, leży na stolę, jest na niej trasa (ślad, linia... nie wiem jak to nazwać?) flamasterem narysowane :) Jak mam to "wklikać" ?

Chyba, że masz na mysli takie działanie, że "przerysowuję" to co wiedzę na papierowej, na elektroniczną, na tą w Base Campie? To masz na myśli?

ps: W Base Campie mam tylko ogólną mapę europy, moja wycieczka dotyczy - na na razie - Ukrainy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lis 2015, 19:36 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 gru 2007, 18:59
Posty: 1401
Lokalizacja: Kraków
Auto: Hilux - owocowóz
To, że masz tylko ogólną Europy to robię większe oczy niż ten obrazek :shock:
Mapę topo Ukrainy w 10 sekund można mieć i to legalną ;)
Tak mam na myśli przerysowanie i to nie jest trudne w BC, daj przykładowe zdjęcie, a może lepiej znaleźć ślad przez kogoś już przejechany, na forum afrykańskim masz specjalistę Puszka który był tam milion razy motorem i samochodem i zaadoptować pod siebie oczywiście z edycją.
Jak coś to pisz na fb.

uwielbiający garmina
wojciech endurance
www.polkasteam.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lis 2015, 20:58 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2009
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
Marcin, temat mam ograny i sprawdzony - działa. Chętnie więc pomogę.

Nie mogę załączyć tu PDF, więc podaj proszę maila na PW a wyślę Ci instrukcję (po agnielsku ale to chyba nie problem). Ta informacja też się może przydać:

The below list will show the device and the recommended resolution.

- Alpha 100 - 155 dpi*
- Astro 320 - 110 dpi
- Colorado series - 155 dpi
- Dakota series - 110 dpi
- Edge 810, 800 and 510 - 110 dpi
- eTrex 20/30 - 130 dpi
- GPSMAP 62 - 110 dpi (max. map size 1MP)
- GPSMAP 78 series - 110 dpi
- Montana - 136 dpi
- Oregon series - 155 dpi
- Rino 6xx series - 110 dpi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2015, 10:50 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lut 2011, 12:56
Posty: 167
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Hilux D4D
bardzo dziękuję.
marcin@passion4travel.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2015, 14:36 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2009
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
Poszło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2015, 18:14 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 gru 2007, 18:59
Posty: 1401
Lokalizacja: Kraków
Auto: Hilux - owocowóz
Ja myślałem, że wszystko załatwione... Marcin co jeszcze potrzebujesz? ;)

Jak macie coś ciekawego to wklejcie to w tym wątku przecież z .pdf można, a ja chętnie zerknę.

ciekawski wiedzy
wojciech endurance
www.polkasteam.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lis 2015, 10:46 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2009
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
Nie można załączać PDF'ów na tym formu (rozszerzenie zablokowane), a mam instrukcję w takiej formie. Oczywiście można to obejść na 100 sposobów, ale akurat nie miałem czasu kombinować.
Teraz jednak mam chwilę, a dodatkowo udało mi się znaleźć źródło tych informacji. Wciąż aktualne, więc proszę http://www.garmin.com/us/products/onthe ... fragment-2

W skrócie idzie to tak:
  1. skanujesz mapę papierową
  2. wrzucasz jako warstwę do Google Earth
  3. pozycjonujesz tak aby jak najlepiej skan pokrywał się z "tłem" Google'a - ta czynność nadaje "papierowi" koordynaty GPS
  4. zapisujesz w formacie KMZ
  5. importujesz do Base Camp'a i/lub urządzenia Garmin

@Marcin - Tobie prawdopodobnie wystarczą pierwsze dwa kroki. Jak już będziesz miał zgrany skan z GoogleEarth to sobie obrysujesz ślad i będziesz miał plik KML z koordynatami.

Jednorazowy plik nie może być większy niż 1MP dla Garmin GPS Maps 62s. Jeśli ma być tylko do użytku w Base Camp'ie to prawdopodobnie nie ma ograniczeń, ale tego osobiście nie sprawdzałem. Nie wiem również jak radzą sobie inne modele Garmina czy nie mają większych/mniejszych ograniczeń wielkości pliku. Rozdzielczości dla poszczególnych urządzeń podałem już wcześniej, ale powtórzę dla kompletności historii:

The below list will show the device and the recommended resolution.

- Alpha 100 - 155 dpi*
- Astro 320 - 110 dpi
- Colorado series - 155 dpi
- Dakota series - 110 dpi
- Edge 810, 800 and 510 - 110 dpi
- eTrex 20/30 - 130 dpi
- GPSMAP 62 - 110 dpi (max. map size 1MP)
- GPSMAP 78 series - 110 dpi
- Montana - 136 dpi
- Oregon series - 155 dpi
- Rino 6xx series - 110 dpi

Z praktyki wiem również, że najtrudniejsze jest dobre zeskanowanie mapy. Próbowałem na skanerze płaskim A4 i ciężko "trafić" w odpowiedni fragment. Myślę że skaner ręczny byłby tutaj lepszym rozwiązaniem. Najłatwiej znaleźć skaner wielkoformatowy, ale gdzie go szukać? Może drukarnie, studia graficzne, firmy kartograficzne?
Mając jeden wielki plik będzie ciężko go dopasować do mapy. To też mam przetrenowane. Zdecydowanie polecam "pociąć" skan całości na kawałki i je dopasowywać w Google Earth. Im mniejszy obszar tym łatwiej go tak naciągnąć aby wszystko pasowało. Wynika to z faktu, że mapa jest płaskim odwzorowaniem obszaru trójwymiarowego, a Google Earth prezentuje taki właśnie obszar. Przy dużej powierzchni dopasowanie np. rzeki na wschodzie, powoduje przesunięcie dopasowania innego obiektu na zachodzie itd. Google Earth pozwala rozciągać plik dość dowolnie, ale im więcej tej funkcji się używa tym trudniej w końcu dopasować mapę właściwie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2015, 11:20 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 kwie 2008, 22:48
Posty: 986
Lokalizacja: Kraków
Auto: VDJ 76 kiedyś: KZJ/LJ 78, KZJ70, KZJ90, WOLF 290, GS1200
Ja ostatnio testuje takie rozwiązanie, z racji, ze jest masa tras na google maps, które sobie łącze, ściągam punkty z bunkrami np :) itp itd
Google ma tzwhttps://www.google.com/mymaps/ zakładasz sobie mapkę "ukraina", i oznaczasz charakterystyczne punkty. Następnie między nimi możesz narysować lub wyznaczyć trasę automatem.
Potem możesz:
a) otworzyć program google maps na telefonie i mapka tam już czeka na Ciebie (wada - on line)
b) eksportować trasę do garmina, basecampa itp itd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2015, 11:28 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2009
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
tadeo pisze:
jest masa tras na google maps, które sobie łącze, ściągam punkty z bunkrami

Co masz na myśli dokładnie? Gotowe, wyznaczone trasy znajdujesz na GM?

tadeo pisze:
otworzyć program google maps na telefonie i mapka tam już czeka na Ciebie (wada - on line)

Google Maps na mobilne urządzenia ma opcję zapisania wybranego obszaru offline. Działa również nawigacja w tym trybie (nowa funkcja od kilku dni). Ciekawe czy własne mapy też są dostępne w offline.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2015, 17:27 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 kwie 2008, 22:48
Posty: 986
Lokalizacja: Kraków
Auto: VDJ 76 kiedyś: KZJ/LJ 78, KZJ70, KZJ90, WOLF 290, GS1200
Przepraszam, za szybko nacisnąłem "enter".

to przykład gotowej mapki z punktami, który w zakładce moje mapy na telefonie mogę sobie wyświetlić. NIe sprawdzałem opcji mam off line.

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=zLy5swrFUZZM.k1x1oX-RCGSU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 15:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 gru 2008, 3:58
Posty: 1333
Lokalizacja: ÓĆ
Auto: Haluks kozowóz
Gercu pisze:
Co to znaczy "wklikuję" ?
Chyba, że masz na mysli takie działanie, że "przerysowuję" to co wiedzę na papierowej, na elektroniczną, na tą w Base Campie? To masz na myśli?

Wojtek słusznie prawi...chyba nie unikniesz "wklikiwania " trasy z "analogowej" mapy do czeluści kompa.
Twój pomysł pt. mapa do googla a potem do urządzenia jest możliwy ale przy tysiąckilometrowej trasie mapa musi być w dużej podziałce ( czyli małej dokładności) co za tym idzie niekoniecznie ma sens jej skanowanie.
Są programy, które to umożliwiają ( wklikiwanie) m.in. wspomniany BaseCamp ale ma on tę wadę że należy mieć odblokowaną mapę danego terenu.
Ode mnie; polecam SAS Planeta...program free do znalezienia w necie, tu przykład do czego można używać a opcji jest wiele
viewtopic.php?f=6&t=13497
oraz CompeGps Land...nie jest free ale możesz sobie ściągnąć funkcjonalny trial na okres miesiąca a potem w razie potrzeby można zmienić datę w systemie :roll:
Oba programy dają możliwość zapisu trasy w różnych formatach. zarówno na google earth, garmina jak i na programy na androida. a także tworzenie własnych map do użytku off-line


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group