Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 15 lis 2018, 14:23
www.mtmprofi.pl.pl


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: 18 paź 2011, 15:50 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 gru 2009, 17:04
Posty: 1442
Lokalizacja: Warka
Auto: TOYOTA FJ i UZJ40
hej

chciałbym wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów w moim FJocie. Moj mechanik stwierdziła że do automatów to on się nie dotyka, dzwonię wiec do Serwisu Toyoty na Czerniakowskiej w Warszawie a oni stwierdzili ze ten model może mieć jedną z 2 skrzyń:
- jak ma bagnet do sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni to znaczy że to wersja gdzie olej wymienia się co 90tyskm
- jak nie ma bagnetu to oleju wogóle się nie wymienia

ktoś ogarnia temat i ma jakieś doświadczenie jak to jest naprawde w temacie:
- czy wymienia sie olej
- co ile sie wymienia
- czy istnieją skrzynie biegów gdzie oleju sie nie wymienia
- gdzie szukać bagnetu od skrzyni biegów

paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2011, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 cze 2009, 15:49
Posty: 895
Lokalizacja: W-wa
Auto: VZJ90, KDJ120
Odpowiem Ci tylko na jedno z Twoich pytań: olej nie wie, że producent nie zaleca go wymieniać i się starzeje- jak to olej. Wymieniaj olej w automacie co 60 tys. km, jedź po prostu do kogoś kto naprawia automaty- będzie miał olej, będzie umiał go sprawdzić, będzie wiedział co zalać. Kiedyś w Corsie moje dziadka zmieniłem olej, a instrukcja mówiła jasno- nie wymieniać. I skrzynia zaczęła lepiej chodzić na zimno, uciszyła się. Olej w automacie tym bardziej wymaga wymiany, poczytaj forum- dział J12, tak coś jest o tym co się działo na starym oleju.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2011, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2008, 16:42
Posty: 436
Lokalizacja: Lublin k/Świdnika
Auto: 100'ka V8 i sześciany z łosiem
Jak przypuszczam masz reduktor i napęd 4x4 więc skrzynka to A750F. Zalane ok. 10,5 litra oleju WS ATF który faktycznie wg. specyfikacji producenta nie wymaga wymiany. Z drugiej zaś strony Toyota zaleca wymianę oleju w skrzyni automatycznej co 90-100kkm jeśli pojazd używany jest do holowania przyczepy.

Wynika z tego że jeśli ostro jeździsz w terenie to zmieniaj - jak tylko do kościoła to szybciej rama zgnije niż zajdzie potrzeba wymiany oleju w skrzyni :mrgreen:

Instrukcja wymiany na stronie: http://www.yourtacoma.com/faq/index.php?action=artikel&cat=3&id=8&artlang=en


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2011, 18:53 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 gru 2009, 17:04
Posty: 1442
Lokalizacja: Warka
Auto: TOYOTA FJ i UZJ40
dzieki za info Panowie.
paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2011, 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 maja 2010, 23:31
Posty: 733
Lokalizacja: Wieś w lesie
Auto: one fifty, Hilux DC 2.5
Volskwagen też kiedyś mówił, że w skrzyni DSG nie trzeba wymieniać oleju. :lol:
2 lata później jak odbierałem takie samo auto już trzeba było..... :idea: :wink:
Kto smaruje ten jedzie. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2011, 1:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 cze 2009, 15:49
Posty: 895
Lokalizacja: W-wa
Auto: VZJ90, KDJ120
Dokładnie, DSG jest idelanym przykładem na to, że producent czasami też się myli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2011, 8:36 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2007, 10:56
Posty: 1456
Lokalizacja: Kraków
Auto: LJ-79 na dożywocie
Rafi pisze:
Dokładnie, DSG jest idelanym przykładem na to, że producent czasami też się myli.


Obawiam się, że to nie są pomyłki, tylko premedytacja.... :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2011, 9:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 maja 2010, 23:31
Posty: 733
Lokalizacja: Wieś w lesie
Auto: one fifty, Hilux DC 2.5
Tez mialem takie podejrzenie ale premedytacja zakladala wiekszosc usterek po gwarancji..... 8) Tym czasem zycie pokazalo inna strone tego aspektu. :idea:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2011, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 cze 2010, 20:15
Posty: 5
Lokalizacja: Poznań
Auto: FJ , 4Runner
Witam
Panowie nie zapomnijcie wymienić filtru oleju niestety droga sprawa przy fj w serwisie około 500 pln pozdrowionka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2012, 10:00 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 gru 2009, 17:04
Posty: 1442
Lokalizacja: Warka
Auto: TOYOTA FJ i UZJ40
hej

no dobra jestem po wymianie oleju w bezobsługowej skrzyni.
ok 6 litrów zleciało z całej skrzyni wiec resztki zostały gdzieś w zakamarkach.
Najciekawsza jest metodologia kontroli ile trzeba dolać. Robi się to metodą prób i błędów czyli dolewa się tyle ile wyleciało, podłącza kompa i sprawdza temp oleju w skrzyni, jak jest w przewidzianych widełkach znaczy ze ok, jak nie to trzeba dolać albo spuścić trochę.

Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2012, 14:44 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15214
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Paweł jest korek do kontroli ilości oleju :wink: za to bagnetu nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2012, 16:42 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 gru 2009, 17:04
Posty: 1442
Lokalizacja: Warka
Auto: TOYOTA FJ i UZJ40
hej
no może i jest, ale "moja" w/w metoda to patent z ASO przynajmniej tak twierdzi Dawid, z ciekawości jak będziesz gadał z ASO Żerań możesz ich podpytać jak maja w manualu napisane (chociaż pewnie nie mają w koncu skrzynia bezobsługowa).
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 cze 2012, 20:12 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15214
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Jest korek do nalewania i kontroli - nie ma w procedurach metody prób i błędów :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lis 2012, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 paź 2008, 17:14
Posty: 162
Lokalizacja: Gdynia
Auto: VZJ 95 & LPG
To jest dobra metoda - ile wyleci, tyle nalać. U mnie w manualu jest przy wymianie chyba z 2l ATF, a jak zmieniałęm to wyleciało z 4l. Nalałem tyle i le wyleciało i wszystko gra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group