Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 15 gru 2018, 2:00
www.wyprawa4x4.pl


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Antena do radia
Post: 31 sty 2017, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2009, 18:18
Posty: 77
Lokalizacja: Bielsk
Auto: LJ70 po 90 roku
Witajcie, może ktoś mi poleci jakąś super giętką antenę do radia? Złamałem już chyba ze 3 a teraz szukam jakiejś mega elastycznej. Może ktoś coś podpowie? jakieś pomysły?

Z góry dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2017, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sty 2016, 8:31
Posty: 93
Lokalizacja: Leszno, Wlkp
Auto: J95, 3.0 D4D KDJ FTV
Moja po 16 latach tez wyciągnęła kopyta tydzien temu. Chetnie poczytam co ciekawego wkładają ludzie5

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sty 2017, 15:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lis 2009, 19:23
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Ja mam jakas z poloneza, taka najzwyklejsza gietka za 12 zł. Nie widze teraz niestety takiej na allegro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lut 2017, 12:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2009, 18:18
Posty: 77
Lokalizacja: Bielsk
Auto: LJ70 po 90 roku
Kiedyś widziałem u kolegi na explorerze giętką długą i dobrze ściągającą fale, niby jakaś specjalna offroadowa ale nie może przypomnieć gdzie ją kupił itp itd.

Jeśli ktoś ma pomysł niech zapoda info.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2017, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2009, 18:18
Posty: 77
Lokalizacja: Bielsk
Auto: LJ70 po 90 roku
Koledzy ma ktoś namiar na fajna antenę radiowa offroad żeby mi nie pękła w pierwszych krzakach czy słabo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2017, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2014, 12:50
Posty: 316
Lokalizacja: Pomorskie
Auto: TLC 3.0 TD 1998r 1KZT-E J95
No dobry temat macie jakis pomysł na antenę ?!?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 mar 2017, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2014, 12:50
Posty: 316
Lokalizacja: Pomorskie
Auto: TLC 3.0 TD 1998r 1KZT-E J95
fazi1973 pisze:
No dobry temat macie jakis pomysł na antenę ?!?
Od lanosa tak sobie "pasuje"



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 gru 2017, 22:38 
Offline

Rejestracja: 14 lis 2017, 22:51
Posty: 3
Nikt? Nic?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Antena do radia
Post: 21 gru 2017, 0:25 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2082
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
No ja coś. Kupiłem taką Blaupunkt’a wklejaną w szybę. Miałem identyczną wcześniej ale najważniejsza jej część poszła razem z wymianą szyby. Nie było idealnie ale... odkryłem że była WYŁĄCZONA (ma taki mały wyłącznik na dole kółka na szybie) i mimo tego działała całkiem sensownie.
Włączona swieci na niebiesko.

Teraz mam całą nówkę więc podzielę się czy jest lepiej/dobrze jak zamontuję w przerwie świątecznej.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 gru 2017, 15:55 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2017, 11:26
Posty: 3
polska unitra

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 gru 2017, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 gru 2011, 12:27
Posty: 623
Lokalizacja: Warszawa
Auto: LJ70 z 92'
luk4s7 pisze:
No ja coś. Kupiłem taką Blaupunkt’a wklejaną w szybę.
Obrazek

Używam od kilku lat. Czułość niezbyt duża ale radia idzie posłuchać. Antena montowana na wewnętrzną stronę przedniej szyby. Posiada rozwijane dwa druciki, które montuje od środka szyby na boki. Druciki można kleić do szyby lub wcisnąć po gumową uszczelkę. Ale im bliżej zamontowany jest drucik metalowych części tym niższa czułość anteny. Podczas montażu trzeba się zdecydować pomiędzy pomiędzy "niewidocznością" drucika a czułością anteny. W sumie antena działa ale dupy nie urywa.
PS.
Podświetlenie można wyłączyć bo mocno przeszkadza podczas jazdy nocnej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 gru 2017, 20:25 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2082
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
vGreg pisze:
Podświetlenie można wyłączyć bo mocno przeszkadza podczas jazdy nocnej.


A jak można wyłączyć? Pamiętam że moja miała wpięta tylko wtyczkę do radia. Ta druga końcówka sobie dyndały urwana chyba(tak wyglądało to).

Con do urywania dupy to mam te samo odczucia. Czyli może jednak była włączona bez podświetlenia?

A te druciki k których piszesz to właśnie poszły razem z szybą. Cóż 130zł na nową antenę jakoś przeboleję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2017, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 gru 2011, 12:27
Posty: 623
Lokalizacja: Warszawa
Auto: LJ70 z 92'
luk4s7 pisze:
A jak można wyłączyć?

Na obudowie jest mikro przełącznik (widoczny zresztą na zdjęciu)
luk4s7 pisze:
Pamiętam że moja miała wpięta tylko wtyczkę do radia. Ta druga końcówka sobie dyndały urwana chyba(tak wyglądało to).Czyli może jednak była włączona bez podświetlenia?.

Bez napięcia nie ma prądu, a jak brak prądu to nie świeci. :lol:

W dtr wszystko widać:
http://www.blaupunkt.com/uploads/tx_ddfproductsbp/FUNLINE_7617495142001_EA_PL.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2017, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2015, 18:13
Posty: 104
Lokalizacja: Łódź
Auto: KDJ95 3.0 d4d automat-do sprzedania
UZJ 100
No ale czy podłączenie jej do prądu , co potwierdza świecenie kółeczka ma zwiększać czułość ? Ja tego nigdzie nie doczytałem. Używam tej anteny od ok. 2 lat i nie zauważyłem żeby włączenie zwiększało czułość. Ma jeden plus - odporna na krzaczory :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2017, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 gru 2011, 12:27
Posty: 623
Lokalizacja: Warszawa
Auto: LJ70 z 92'
Pewnie jakby była aktywna to by napisali. Więc 12V to tylko do podświetlenia.

PS.
Taki niewinny wątek a jaki pomocny, muszę pamiętać aby odłączyć zasilanie. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group