Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 16 lip 2018, 6:55
www.wyprawa4x4.pl


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 19 maja 2016, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 maja 2016, 16:03
Posty: 4
Witajcie

Zastanawiam się nad wymianą radia w mojej 120 na nawigację z systemem Android. Dużo jeżdżę tu i tam i denerwuje mnie korzystanie z telefonu na uchwycie. Gdzieś w necie zobaczyłem, że są takie radyjka, pewnie produkt chiński. Widziałem już kilka prezentacji w necie i wygląda to całkiem obiecująco. Czy ktoś z Was miał styczność z takim sprzętem? Co możecie powiedzieć na ten temat?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2016, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lis 2013, 15:43
Posty: 134
Lokalizacja: Katowice
Auto: KDJ 120L
Był już tu taki temat. Jak masz sterowanie klimą na osobnym panelu to dobre rozwiązanie. Jak z wyświetlacza to nic z tego. Podobno tam jest słabe radio. ( znaczy się odbiór, fonia) Ja bym kupił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2016, 8:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2015, 17:59
Posty: 69
Lokalizacja: DSW
Auto: KDJ120-MY07
Podobne rozważania, doprowadziły mnie do zakupu doczepianego Garmina 3597 z dożywotnią (dla odbiornika) aktualizacją map. Wszystko zależy od tego, czego tak naprawdę potrzebujemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2016, 9:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 maja 2016, 16:03
Posty: 4
Mam zwykłe radio ze sterowaniem na panelu. Z tego co wiem na rynku krąży już jakiś ulepszony tuner radiowy ale ile w tym prawdy nie wiem, trochę się posiłkuję forami dotyczącymi innych marek.

staf - podobne rozwiązania, to znaczy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2016, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2015, 17:59
Posty: 69
Lokalizacja: DSW
Auto: KDJ120-MY07
Mam „zwykłe” radio i podobnie jak ty - rozważałem zakup urządzenia o którym mowa. Uważam, że co by w tym samochodzie nie usprawnić (KDJ-120) meloman i tak lekko miał nie będzie, a porządna i aktualna nawigacja zawsze się przyda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2016, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 cze 2012, 21:34
Posty: 95
Lokalizacja: LC
Auto: Toyota LC120
Jakiś czas temu byłem pod wrażeniem pionniera bo to takie fajne ten andruid :)) ale cena ho ho :o
Po jakimś czasie wpadłem na wiele Chinoli tanich. Po dłuższym czasie stwierdziłem, ze zostaje w oryginale, a w razie czego mam telefon z navi na androidzie.
Zeby wstawić 2DIN potrzebujesz ramki o taki o :D :
http://www.sklep.caraudioteam.pl/toyota-land-cruiser-j120-prado-czarna-ramka-radiowa-2din-p-2702.html
Tu coś do ramki:
http://www.dhgate.com/product/auto-radio-car-dvd-player-for-toyota-land/127730424.html
Tu chyba nie potrzebna jest ramka:
http://www.aliexpress.com/item/Toyota-Prado-Land-Cruiser-120-Pure-Android-4-4-car-dvd-player-gps-Radio-2002-2003/32306675779.html
Drogi pajonier :shock:
http://www.sklep.caraudioteam.pl/pioneer-sphda120-bluetooth-nawigacja-br-multikolor-jednostka-kompatybilna-apple-carplay-duzym-62calowym-ekranem-dotykowym-trybem-appradio-p-2829.html
A tu masz wiele przedstawicieli
http://pinstake.com/toyota-prado-radio-dvd-with-gps-navigation-digital-tv-isdb-t/
Tak to wygląda za wschodem:http://t-31.ru/store/avtomagnitoly/toyota/?pos=1185860


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2016, 19:19 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2011, 10:05
Posty: 1067
Lokalizacja: Szczawnica/Żary
Auto: j120
rmaster pisze:
Był już tu taki temat.

Było nawet kilka.
rmaster pisze:
Jak masz sterowanie klimą na osobnym panelu to dobre rozwiązanie. Jak z wyświetlacza to nic z tego.

Nie do końca tak nic z tego właśnie jestem w trakcie przeróbki fabryki i nie powiem wam co mnie do tego skusiło,bo pomyślicie żem pantoflarz. :lol:
Więc było tak
http://www.fotosik.pl/zdjecie/df32abc93d121124
a ktoś wymyślił że lepiej byłoby tak
http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedykowane-Toyota-Land-Cruiser-120-Prado-2700-Android-4.4.4-CPU-4x1.6GHz-Ram-1GHz-Dysk-16GB-GPS-Ekran-HD-MultiTouch-OBD2-DVR-DVBT-BT-Kam/589
No i dobra w sumie to nic trudnego :evil: kupujemy takie cuś za jakieś 200-250 pln ja wyrwałem nawet za 150
http://www.fotosik.pl/zdjecie/4a3c0f35169f2a46
i z pomocą you tube
https://www.youtube.com/watch?v=DRwIu7GmiyM
rozbebeszamy naszą tojkę co prawda na filmiku to Lexus GX470 ale to wsio jedno
Po rozbebeszeniu zonk nr 1 kostki z nawi nie pasują do tego co kupiłem
http://www.fotosik.pl/zdjecie/663a8bbebd4106df
na górze kostki od nawi,na dole od zakupionego panelu klimy
na szczęście profesor Rokfor kazali szukać w okolicy schowka i poduszki powietrznej pasażera, no i się znalazły te trzy pasujące wtyczki to miejsce po prawej stronie za schowkiem widać je też na filmie
http://www.fotosik.pl/zdjecie/1534c698d7a60092
Po podłączeniu zakupionego panelu wszystko działa nawet debasto się uruchamia ,jest tylko maleńki problem te kostki są jakiś 1 metr od miejsca gdzie być powinny ,ale profesor Rokfor twierdzi że to nie problem wystarczy kabelki przedłużyć (Rokfor zabiję cie :lol: )
no to przedłużamy 62 szt. kabelków, z 248 końcóweczek kabelków ściągamy izolację, następnie tyleż końcówek zarabiamy lutownicą, a potem z górki zakładamy 124 koszulki termokurczliwe i lutujemy tyleż samo przewodzików do kupy, pikuś a nawet pan pikuś, no chyba że weźmiemy pod uwagę pozycję w jakiej to robimy :mrgreen:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c597fe2b84ff1635
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c7e2cb90539b3491
już był w ogródku,już witał się z gąską ,a tu kolejny zonk blachy mocujące nie pasują
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a9a6d3a5c793c9d7
ta z lewej to moja,a z prawej to ta prawidłowa za które po tygodniu poszukiwań zabuliłem 200 pln frycowego, bo gościu od którego kupowałem panel za 150 pln wyrzucił te blachy na złom,no cóż za naukę trzeba płacić :mrgreen:
Kolejna sprawa na którą trzeba zwrócić uwagę to czy auto ma wzmacniacz,moje akurat ma pod siedzeniem kierowcy,i potrzebny jest jakiś tam infer coś tam,coś tam,w tym zestawie który chce kupić jest to w cenie wygląda jakoś tak
http://www.fotosik.pl/zdjecie/acaa788d6ecdef2a
na dzień dzisiejszy wygląda to tak niestetyhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/458afe7ac471c0d2
miało być od ręki,ale będzie w połowie czerwca ,najgorsze jest że żonie w podróży na Campa będę musiał śpiewać,mam tylko nadzieje że po pierwszych słowach mnie wyłączy :mrgreen:
C.d.n nastąpi po zamontowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 cze 2016, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 maja 2016, 16:03
Posty: 4
Po jakimś czasie wracam znowu do tematu...
Całe szczęście ja nie będę miał takich problemów jak Ty w montażu ;)
Dzwoniłem dzisiaj do NaviPremium z Warszawy i mają takie dedykowane stacje już na Androidzie 5.1. Ktoś miał z nimi styczność?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:25 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2011, 10:05
Posty: 1067
Lokalizacja: Szczawnica/Żary
Auto: j120
Na szczęście moje problemy się skończyły przynajmniej do czasu jak sprzęt będzie się sprawował :lol:
Teraz wygląda to tak:
https://youtu.be/xAYpmxbiygI
i wszystko ładnie śmiga Internet z routera gsm,auto mapa,google maps,dvd,wifi,obd 2,radio też ok.telewizji jeszcze nie sprawdzałem,jedynie camera cofania to kicha i nie chodzi o obraz bo jest ok,ale o te malowane kreseczki zielono żółto czerwone,wyglądają jakby je ktoś kredką narysował,i nie można się nimi sugerować bo można się zdziwić ,a jak się ma koło na klapie koniecznie trzeba pamiętać że wystaje dalej niż hak,na szczęście Carawella też ma hak i klapy nie wgniotłem :mrgreen: Natomiast co do spasowania tego wszystkiego jest prawie idealnie wszystko pasuje w fabryczne mocowania jedynie dolna krawędź wystaje tak z 1mm poza panel sterowania climą,można to poprawić i pod szlifować troszkę plastik od tyłu,ale na razie brak weny,może kiedyś. :mrgreen: Ogólnie jestem zadowolony,przynajmniej na razie. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 cze 2009, 16:36
Posty: 204
Lokalizacja: Stargard
Auto: land 120 2006
No dobra to teraz pisz ile cię to wyniosło i czy sam zakładałeś . A no i chyba zmieniłeś radio bo to jest dedykowane a na początku chyba miałeś jakieś inne zakładać .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 6:45 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2011, 10:05
Posty: 1067
Lokalizacja: Szczawnica/Żary
Auto: j120
Cóż tanio nie było sama stacja po rabacie 2560,interfejs do OBD 220,kamera cofania 170,panel climy 150,plus 200 frycowego za blachy do mocowania :twisted: modem do internetu już miałem,ale też kosztował 380 Montowałem sam dziecinnie proste,nie licząc przedłużania kabli.Radio od początku brane było pod uwagę dedykowane może zły link zapodałem, to drugie to normalne 2 din z ramką cena i parametry to samo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 cze 2009, 16:36
Posty: 204
Lokalizacja: Stargard
Auto: land 120 2006
A mogę wiedzieć czemu do dedykowanego radia musiałeś przedłużać kable ? I o co chodzi z panelem do klimy ??? przecież został stary .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2016, 7:24 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2011, 10:05
Posty: 1067
Lokalizacja: Szczawnica/Żary
Auto: j120
To radio jest dedykowane do auta bez fabrycznej nawigacji i wtedy pasuje bez problemu,ja sobie zadedykowałem :lol: w miejsce fabrycznej nawi, gdzie część sterowania klimą jest właśnie na tym ekranie dotykowym i stąd ten cyrk z kablami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2016, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 cze 2009, 16:36
Posty: 204
Lokalizacja: Stargard
Auto: land 120 2006
A dzięki, ja nie mam Navi więc bez problemu powinno wejść :D Rozumiem że z blachami do mocowania to też mnie ominie bo mam normalne radio . Natomiast modem do internetu czy jest konieczny ? i czego do diabła go nie ma . Co do kamerki to jak piszesz że średnie rozwiązanie to chyba sobie odpuszczę :D jakoś do tej pory dałem radę bez to i może dalej podołam tyle że latka lecą :D. Ostatnie pytanie interfejs do OBD - czy konieczny i gdzie się go wpina jest tam jakaś instrukcja gdzie to wpiąć bo rozumiem że to dodatkowa rzecz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2016, 20:25 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2011, 10:05
Posty: 1067
Lokalizacja: Szczawnica/Żary
Auto: j120
Tak jak piszesz masz zwykłe radio montujesz bez problemu w miejsce radia,modem konieczny nie jest,ale u mnie młody chce bajki na Youtube :wink: , a poza tym miałem już ten modem to go podpiąłem, można też router wifi na smarkfonie odpalić i masz w tym neta z telefonu,OBD też nie jest konieczne,a wpina się to w gniazdo diagnostyczne auta,pokazuje parametry pracy silnika,kody błędów znaczy u mnie nie bo ich nie ma :D i inne duperele których jeszcze nie testowałem np. kody błędów oczekujących, co to kuwa jest czy te błędy zawsze tam są i czekają tylko na odpowiedni moment np. 5000 km od chaty w czarnej d........ie i wtedy wyskakują :twisted: :twisted: :twisted: Jeszcze można zrobić test przyśpieszenia od 0 do 50,100,120,140 km/h zrobiłem od 0-50 3,6 s i od 0-100 11,6s ot taki gadżet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
www.tlc-camp.pl


Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group