Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 13 gru 2018, 19:34
www.tlc-camp.pl/sklep/


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 02 mar 2018, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 cze 2012, 21:34
Posty: 98
Lokalizacja: LC
Auto: Toyota LC120
Witam,
Potrzebuje zdemontować kompresor. Jakoś dziwnie głośno zaczął pracować i pompuje zbyt długo.
Jak go wymontować. Czy są jakies trudności? Czy zrobię to wchodząc pod samochód na płaskim?
Czy jak miechy są napompowane to po demontażu kompresora ciśnienie z nich zejdzie czy będą trzymały?
Czy są jakieś zestawy regeneracyjne do naszych kompresorów? Czy opłaca się wysyłać w razie czego do firm regenerujących sprężarki i kompresory zawieszeń?


Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 mar 2018, 18:14 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Posty: 91
Lokalizacja: pomorskie
Auto: KDJ120 AT
Wg zaleceń instrukcji należy zdjąć poszerzenie błotnika lewy tył(ten plastik upiększający), odkręcić osłonę przewodu/wlewu paliwa (tak mnie więcej tam gdzie normalnie jest chlapacz tylnego lewego koła). Kompresor jest przymocowany do takiej metalowej ramki (trzyma kompresor i osuszacz powietrza) a ta ramka jest przykręcona do ramy podwozia (chyba 3 śruby).
Do kompresora (a w zasadzie osuszacza) jest podłączony przewód idący do zaworów i zbiornika (taka czarna puszka gdzieś przy ramie trochę przed tylnym mostem) układu zawieszenia.
Obrazki z numerami części pokazują co jest z czym połączone i można się domyślić gdzie to jest:
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/200 ... to-leveler
Ja miałem samochód kompletnie opuszczony (miech) więc wjechałem tyłem na dwie warstwy kostki brukowej.
Co do ciśnienia to zależy co będziesz robił. Przewód z kompresora jest używany do pompowania i opuszczania zawieszenia - zawór upustowy jest na głowicy kompresora która jest na dole zestawu więc przy okazji wypuszcza zawsze wodę z osuszacza (jak się nazbiera). Jeżeli komputer (ECU) od zawieszenia stwierdzi, że jest za wysoko to nawet bez kluczyka spróbuje opuścić zawieszenie. Bez kompresora to po włączeniu silnika zawieszenie opadnie także gdy jest zbyt nisko - ECU poda prąd na kompresor i otworzy zawory miechów ale bez kompresora to powietrze ucieknie (normalnie kompresor ma zawory zwrotne i nawet jak nie pompuje to nie puści powietrza).
Można wyciągnąć bezpieczniki od Air Susp (są dwa) i TEMS albo odłączyć wtyczki od zaworów ale ja bym się bał wchodzić bez zabezpieczenia prze opadnięciem.

U mnie pękł korpus i nawet nie próbowałem go regenerować.
W miejscu gdzie pracuje jest raczej mokro więc odkręcanie śrub nie zawsze kończy się sukcesem.
Przed odkręceniem trzeba jeszcze odłączyć dwa przewody (zasilanie - na ramie, sterowanie zaworem upuszczającym - przy zaworze) oraz dwa przewodu pneumatyczne - ten do zbiornika (można sięgnąć od środka ramy) i ten od strony ssania - do filtra powietrza (kompresor bierze powietrze przez filtr chyba gdzieś z rejonu bagażnika a nie całe mokre z nadkola)

Ja zrobiłem "rzeźbę" opisaną w viewtopic.php?f=14&t=16134


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 mar 2018, 20:42 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15284
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Śruby kompresora zazwyczaj się urywają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 mar 2018, 12:36 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Posty: 91
Lokalizacja: pomorskie
Auto: KDJ120 AT
U mnie śruby mocujące "kosz" do ramy jakoś puściły ale "kosz" kompresor się urwały a najgorsze były te długie cienkie mocujące głowicę i cylinder do korpusu - kompresor nierozbieralny po czasie (mój rocznik 2006 ok 270kkm).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 cze 2018, 22:49 
Offline

Rejestracja: 19 sie 2016, 13:14
Posty: 27
Panowie,

Ja mam z kolei inny problem. Mam wyciek oleju z amora prawego. Czy wymieniać uszkodzony czy należałoby obydwa? Cena kosmos 3,5 koła za jeden...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2018, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 cze 2012, 21:34
Posty: 98
Lokalizacja: LC
Auto: Toyota LC120
https://www.sklep4x4.pl/sklep/pr/84/23366/Amortyzator-pneumatyczny-tylny-Toyota-Land-Cruiser-J120--48530-69485-.html

Tu masz taniej a jak poszukasz poza ASO to może intaniej

http://allegro.pl/amortyzator-tyl-toyota-land-cruiser-120-oe-i7352728716.html#thumb/1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sie 2018, 18:31 
Offline

Rejestracja: 08 kwie 2018, 9:04
Posty: 28
Siemka, czy jest jakiś patent na lift 120 z pneumatyką? Chciałbym pozostać przy tym rozwiązaniu a jednak czasami brakuje mi prześwitu. Byliśmy w Bułgarii w tym roku i znajomi mieli lr Discovery 2 na pneumatyce z liftem 2 cale na podkładkach, u nas też jest to możliwe?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sie 2018, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lis 2009, 19:23
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Od liftu przecież nie zwiększy Ci sie prześwit.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sie 2018, 19:59 
Offline

Rejestracja: 08 kwie 2018, 9:04
Posty: 28
Większy lift-większe koło?

Czy pozbycie się temsa i wstawienie amortyzatorów bez niego będzie skutkowało choinką na desce i błędami?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sie 2018, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lis 2009, 19:23
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Do 120 nie ma za bardzo sensu wkładac kół wiekszych niż 265/70R17. A one wchodzą bez liftu.

Z tego co juz było na forum pamietam że można wstawić zwykłe amortyzatory.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sie 2018, 16:22 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Posty: 91
Lokalizacja: pomorskie
Auto: KDJ120 AT
kokos pisze:
Siemka, czy jest jakiś patent na lift 120 z pneumatyką?

Tak dowcipnie - należy nacisnąć "Hi" - podnosi budę gdzieś o 2 cale :-)
W LC120 pneumatyka jest tylko na tylnej osi więc tylko tył się podnosi.
Regulacja amortyzatorów jest z przodu i z tylu.
U mnie komputer pokazuje problem z tylnym amortyzatorem (chyba gdzieś przytarty kabelek) ale nic nie miga na desce.
Tyl ma sterowanie zintegrowane z amortyzatorem i kabelki wchodzą do niego więc jak wymienisz to komputer stwierdzi brak łączności z amortyzatorami ale raczej nie będzie migał.
Przednie amortyzatory maja sterowanie jako oddzielny silniczek/serwo (w takiej czarnej puszcze pod maska tam gdzie jest przykręcony amortyzator). Można tą "puszkę" zawinąć w folię i zostawić aby TEMS "myślał", że ma swoje regulowane amortyzatory.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2018, 11:38 
Offline

Rejestracja: 22 sie 2018, 11:31
Posty: 2
Witam , mam pytanie czy można wymienić zawieszenie pneumatyczne TL z 2005 r na sprężyny i jaki jest ewentualny koszt takiej operacji .Pozdrawiam Karolina


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2018, 12:56 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15284
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Pani Karolino. Można. Wystarczy poszukać na forum bo chyba już wszystko na ten temat zostało napisane. A ile to kosztuje zależy od warsztatu. Najlepiej tam zadawać takie pytanie upewniwszy się najpierw czy takowy to potrafi a nie będzie się na Pani uczył.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2018, 13:04 
Offline

Rejestracja: 22 sie 2018, 11:31
Posty: 2
ok Dziękuje .już szukam ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sie 2018, 7:20 
Offline

Rejestracja: 28 sie 2018, 7:05
Posty: 1
Witam czy ktoś może mi doradzic co zrobic jak mój Land stoji krzywo 2cm rorznicy i z przodu i styłu lewa strona wymienilem sprerzyny i dalej jest tak samo oczuwiscie zawieszenie pnematyczne rok 2006 21500km
w serwisie aso powiedzieli że tak musi być ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group