Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 17 gru 2018, 8:57
www.mtmprofi.pl.pl


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 14 lis 2017, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2015, 16:24
Posty: 1219
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
Auto: KDJ120, 120KW
Wystające koła to świetna rzecz, po ostatnim wyjeździe Tynio pewnie potwierdzi ;)

--
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2017, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2016, 23:08
Posty: 74
Wstawiam fotki - coś nie idzie :( ze zdjęć google nie da się wstawić?

zaraz po kupnie, pierwsze, nieśmiałe kroki
Obrazek
https://photos.app.goo.gl/7YFpCpR1mPgTfOkK2

potem detailing :)
Obrazek

niemłoda, ale piękna i niewinna :)

Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2017, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2008, 12:16
Posty: 414
Lokalizacja: Wadowice
Auto: Było BJ73, 2xHDJ80 XTR 3", HDJ80
jest LC100, HDJ80, rajdówka Escape, zmota Escape
Lampy - jesli środek jest ok to zmień na mocne ledy i bedą świecić bez problemu. Jak środek marny to zmień lampy - ja założyłem jednocześciowe tzw styl 200 z depo. Świecą bardzo fajnie. kompresor hf oczywiście to dobry kompresor, HF go tylko branduje bo produkowany jest w australii. ale pompowanie 4 kół po wyjeżdzie z błota - no słabo to czasowo widzę. Przyciski - jak nie żal Ci miejsca na okulary to tak, mozna tak założyć. Kupujesz modułową obudowę i instalujesz ile chcesz. Z tym odsadzeniem - ja kiedyś zdjąłem w wąwozie obie tylne opony - a było na tyle siasno że nawet nie dało sie podnosnikiem auto podnieść, z tyłu lifta 120 cm brakło. Skończyło sie na podnoszeniu samochodu za pomocą wyciagarki. To chyba jednak progi lepsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2017, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, 23:26
Posty: 162
Lokalizacja: Poznań
Auto: Hdj 100
Ja mam w normalnych lampach zrobione soczewki ksenon. Świeci lepiej zwłaszcza na długich. Na krótkich mam je dosyć blisko ustawione więc jest słabiej. Zamiast ekspresu na wyjazdach szukam dobrej kawy po drodze lub nie mogę się doczekać tej w domu :-) Mała kawiarka też daje radę.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2017, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2015, 16:24
Posty: 1219
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
Auto: KDJ120, 120KW
Jak LED w zwykłym kloszu sprawdza się w wodzie (tam jest chyba elektronika) i temperaturach zewnętrznych ~40C ?
Zakładałeś markowe np. Philips czy jakieś chińskie? Jakie chłodzenie mają?
Na przegląd dajesz zwykłe żarówki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2017, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2016, 23:08
Posty: 74
Dobra, nie potrafię wstawić zdjęcia...

Link do kilku fotek
https://photos.app.goo.gl/eDKvtWiW1SzVQOCy1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lis 2017, 22:49 
Online
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15296
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Ładne autko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lis 2017, 9:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2008, 12:16
Posty: 414
Lokalizacja: Wadowice
Auto: Było BJ73, 2xHDJ80 XTR 3", HDJ80
jest LC100, HDJ80, rajdówka Escape, zmota Escape
OO, środek taki sam jak mojej. Masz na 50-lecie toyoty??

W setce zmieniłem lampy, świeca dobrze na orginalnych żarówkach. W osobówce załozyłem ledy jakieś lepsze ale oczywiście chińskie - z zewnętrznym chłodzeniem. Niby 8000 Lm sztuka ( nie komplet !) ale świeca rewelacyjnie i jest idealne odcięcie światła więc nikogo nie oślepia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lis 2017, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2016, 23:08
Posty: 74
Nic nie wiem żeby to była jakaś specjalna wersja. To jest rocznik 2000, benzyna, ściągałem ją ze Stanów.
W tych lampach depo masz takie same żarówki jak w oryginale? hb3 i hb4? Czy masz lampę z H7?

Moje lampy cały czas świecą, nie da się ich wyłączyć, boję się, że jak zaleje ledy wodą to będzie po nich. A może nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lis 2017, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2008, 12:16
Posty: 414
Lokalizacja: Wadowice
Auto: Było BJ73, 2xHDJ80 XTR 3", HDJ80
jest LC100, HDJ80, rajdówka Escape, zmota Escape
w 2001 roku była wersja na 50 lecie. 999 sztuk wyprodukowano ( i jeden mam !) ale praktycznie kazdy widoczny element ma oznakowanie. Środek jest taki sam czyli radio infinity. Kurcze - za lampami teraz mnie zaskoczyłeś bo wymieniałem wtedy w kilku samochodach i nie pamiętam czy zostały hb3 i 4 czy na h7. Ale jak widze po allegro to są i takie i takie. Te poliftowe wymagają lekkiego podcięcia grila ( plastiku) od spodu - ale to jest niewidoczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lut 2018, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2016, 23:08
Posty: 74
Kupiłem lodówkę 12v, jak mam to teraz podłączyć?

Mam grube kable poprowadzone pod autem od aku do bagażnika, po drodze jest zainstalowany wyłącznik, tzw. hebel.

Na tym przewodzie chciałbym mieć podłączoną przetwornicę i lodówkę - da się tak czy jest niezgodne ze sztuką? Jakieś bezpieczniki po drodze trzeba montować?

Kable przy lodówce są cieniutkie, jak je prawidłowo połączyć z tymi grubymi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lut 2018, 19:09 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2017, 15:54
Posty: 92
Lokalizacja: pomorskie
Auto: KDJ120 AT
Ile bierze ta lodówka (prąd A lub moc W) ?
Ile bierze ta przetwornica ? (oczywiście przy max dopuszczalnym obciążeniu)
Grube kable to jakie? 4mm2, 16mm2 a może takie jak spawalnicze?
Generalnie bezpiecznik powinien spalić się wcześniej niż kable albo wnętrze urządzenia.
Ja bym bała bezpiecznik na kablu +12V blisko akumulatora (jeżeli hebel jest pod maską i kabel raczej tam nie zostanie uszkodzony to może być przy heblu). Kable pod autem jednak są narażone na uszkodzenia więc bezpiecznik przed zejściem pod auto.
Jak przetwornica 1500W to bezpiecznik około 150A nawet 200A (właściwie powinno być napisane na przetwornicy jakie jej zabezpieczanie dać)
Przetwornica przeważnie w środku ma swoje bezpieczniki ale trzeba chronić kabel.
Lodówka ma cieńkie kable to raczej bierze mniej prądu, jak ma wtyczkę od zapalniczki to raczej mniej niż 15A więc w tym głównym bezpieczniku nie trzeba tego doliczać - inaczej bezpiecznik na sumę poboru prądu.
Ja bym na te grube kable założył oczka i przykręcił do przetwornicy. Na kable od lodówki też założyłbym oczka i dodatkowo na + dodałbym bezpiecznik dla lodówki (np 15A - lodówka też powinna mieć opis jakiego zabezpieczenia potrzebuje).
Tak przy okazji lodówka "zapomniana" potrafi rozładować akumulator więc albo dobra pamięć o heblu albo jakiś przekaźnik sterowany np ze stacyjki.
Przetwornica jak nic nie jest podłączone raczej nie rozładuje akumulatora w ciągu nocy. Z podłączoną farelką/kuchenką to może dać radę poniżej godziny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lut 2018, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2016, 23:08
Posty: 74
Konkret! Dzięki za tak rzeczową odpowiedź!
Poszedłem do auta i ustaliłem, że kable są takie same jak do wyciągarki, chyba 25mm2, nie mogłem znaleźć oznaczenia. Kable są poprowadzone w dwóch osobnych peszlach, jest też bezpiecznik. Nie wiem jaki mocny, bo jest w obudowie, nie chciałem połamać zimnego plastiku.
Przetwornica to Sinus 3000, 1500W moc stała, na wejściu max 123A. Lodówka 40W, czyli chyba 3.5A?

Jak mam to podłączyć w bagażniku? Mam robić jakieś rozdzielenie przetwornica/lodówka czy oczka przykręcić do wejścia przetwornicy i w tym samym miejscu podłączyć lodówkę?
I jeszcze jedno, hebel było robiony z myślą, że kiedy nie używam przetwornicy to ją odłączam. Jedak kiedy będzie tam podłączona lodówka to raczej nie chcę już tego odłączać. Czy taka instalacja może być cały czas włączona?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lut 2018, 22:49 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 cze 2009, 6:52
Posty: 1929
Lokalizacja: lublin/Wrocław
Auto: Taro(hilux) 3.0 V6
lj70 2LTII r1986
LJ78 2LT EFI 1991
ale ty chcesz tę lodówkę na zwykłym aku podłączyć - tym rozruchowym?
nie boisz się ze rano nie będzie prądu żeby odpalić auto?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lut 2018, 0:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, 23:26
Posty: 162
Lokalizacja: Poznań
Auto: Hdj 100
Czasami lodówki mają zabezpieczenie przed rozładowaniem aku. Waeco miałem podłączone do zwykłego gniazda zapalniczki i dawało radę. pozdr adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group