Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 20 lis 2018, 8:13
www.mtmprofi.pl.pl


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 paź 2018, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2015, 16:24
Posty: 1152
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
Auto: KDJ120, 120KW
Pochwa mostu do j9 z Japonii (nowy oryginalny) 920 USD dostawa 385 USD + cło 4,5% +vat 23% łącznie wychodzi 1685 USD czyli przy obecnym kusie ~6200zł. Koszt przesyłki jest dość znaczny, ale można zamówić też inne podzespoły a koszt przesyłki pozostaje ten sam.

Taka ciekawostka. :)

EDIT: właściwie jest promocja -10% most 828 USD ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 14:27 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 22:15
Posty: 5796
Lokalizacja: Stary Sącz, Reykjavik
Auto: RJ 70 '88
J15 ma trochę zmian w tylnym zawieszeniu - np. zupełnie inna konstrukcja stabilizatora. Nie wiem tez jak z szerokość mostów J15vs J12.

Być może sensowniejsze były by graty z hila - tylny most wówczas do ogołocenia, i dorobienia uchwytów na wzór J9.

To na razie takie luźne dywagacje. Jak się kiedy pojawią konkrety (chętny do takowej przeróbki) - to się elementy porządnie pomierzy, i będzie wiadomo która opcja wychodzi najsensowniej, i technicznie, i ekonomicznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 14:27 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 paź 2009, 14:38
Posty: 441
Lokalizacja: Warszawa
Auto: V8/KDJ90
Czytam, czytam i rozmyślam.

Podpowiedzcie mi. Czy w wypadku mojego auta warto zrzucić most, dać do pichu i pomalować wraz z rzetelnym zabezpieczeniem ?

Ile pi razy drzwi wychodzi komplet bezechów ktore na pewno trzeba wymienić?
Zakładam ze łożyska, uszczenicze etc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 14:45 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15225
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Meselku. A co chcesz czyścić? Polerowany kilka razy dziennie lakier na moście ? :mrgreen:
- uszczelniacze półosi
- uszczelka główki mostu
- zestawy łożysk piasty jeśli robisz tarcze kotwiczne
No i znając Ciebie wszystkie inne części bo już widzę wkręcane zardzewiałe śruby w piękną polakierowaną pochwę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 14:52 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15225
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
W naszym źródełku most się pojawił czyli 5700 brutto jest na razie aktualne choć sprawa już nieaktualna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 14:58 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 wrz 2017, 21:46
Posty: 438
Lokalizacja: mazowieckie
Auto: KZJ95
kylon pisze:
W naszym źródełku most się pojawił czyli 5700 brutto jest na razie aktualne choć sprawa już nieaktualna.

Nosz, żesz, kurdesz! Własnie się piaskuje.
Było mówić, że zaraz będzie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 15:35 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15225
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Mówiłem Ci że zmienne to jest. Zawsze mogę szybko kliknąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 15:58 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15225
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
No i jeszcze jedno. Most powinien być piaskowany zamknięty. Czyli albo z dyżurną główką i piastami albo ze zrobionymi zaślepkami. W środku jest dość sporo zagiętych blaszek i wydmuchanie korundu graniczy z cudem. Chyba nie muszę tłumaczyć, że jedno takie ziarenko wywala łożyska mechanizmu różnicowego ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 16:51 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 wrz 2017, 21:46
Posty: 438
Lokalizacja: mazowieckie
Auto: KZJ95
Ja tego sam nie robię więc moge tylko liczyć na fachowość tych co to robią....
Ech, szkoda, że nie tydzień wcześniej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 17:58 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 wrz 2017, 21:46
Posty: 438
Lokalizacja: mazowieckie
Auto: KZJ95
Specjalnie mi to zrobiłeś...
Teraz umieram z niepewności, czy piaskowali tak, czy tak! :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2017, 20:46
Posty: 309
Oleju jest niewiele a piach i tak się zawsze dostanie. Byle go nie było 5kg :) nie pierwszy most jest piaskowany.

Piasek ciężki to pójdzie na dno. Ja cały czas mam wodę z piachem w moście

Mirku, jak napisał jeden klasyk, zrobiłem już 500km i nic mi się nie zepsuło, to jest OK

Lj73 2,4 LTII 1991 Oradek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 19:47 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 wrz 2017, 21:46
Posty: 438
Lokalizacja: mazowieckie
Auto: KZJ95
Żeby być ścisłym: "...i nigdy mnie nie zawiódł" :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2018, 20:12 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 22:15
Posty: 5796
Lokalizacja: Stary Sącz, Reykjavik
Auto: RJ 70 '88
Wbrew pozorom ziarenko piasku (zwykle do piaskowania tego typu ciągle jest używany zwykły kwarc, a nie korund czy inne twarde frakcje) nie robi większych szkód. Owszem, zarysuje powierzchnię - ale sie nie nawalcuje na powierzchnię. Łatwo i szybko przemiela się na atomy. W przeciwieństwie do drobin metalu, szczególnie utwardzanych. Te zostają na bieżniach i rolkach.

Jest to całkiem istotne w przypadku awarii, np. pokruszenia zębów przekładni. Wówczas trza sie naprawde postarać, żeby wszystkie drobiny metalu usunąć z wnętrza.

W razie wątpliwości co do czystości w środku pochwę od wewnątrz łatwo wymyć myjką ciśnieniową z końcówką do udrażniania rur.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 8:27 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 paź 2009, 14:38
Posty: 441
Lokalizacja: Warszawa
Auto: V8/KDJ90
Może i racja :oops:

Póki co ograniczę się do weryfikacji czy w moim moście wszystkie otwory są drożne :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 9:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2015, 16:24
Posty: 1152
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
Auto: KDJ120, 120KW
@mesel - wg mnie nie masz co weryfikować, widziałem stan twojego auta. W twoim przypadku nie ma czego reanimować, lepie odrazu zamów nową pochwę, myślę że to jedyna opcja żebyś widział jakąś róznicę :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group