Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 11 gru 2018, 10:50
www.tlc-camp.pl/sklep/


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 19 kwie 2018, 17:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2014, 12:50
Posty: 316
Lokalizacja: Pomorskie
Auto: TLC 3.0 TD 1998r 1KZT-E J95
Witam mam pytanie w/s progow
Auto bedzie mialo progi off pod hi lift, mam pytanie progi beda przykrecane do ramy za pomoca plaskownikow z blachy 5mm i dospawanych do nich rur o srednicy zew 40 mm i grubosci 5 mm.
Teraz pytanie czy pod progi auta te fabryczne lepiej zrobic profil zamkniety 50 mm x50 mm czy dac taka sama rure jak na progi do Hi liftu?
Chodzi o to, ze jak by sie mialo oprzec o progi auta podaczas podnoszenia hi liftem moze sie wgniesc co nie co ?!

doradzcie...



:?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwie 2018, 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, 23:26
Posty: 162
Lokalizacja: Poznań
Auto: Hdj 100
Rura będzie mocniejsza chyba, że dasz profil prostokątny. pozdr Adam

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwie 2018, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2014, 12:50
Posty: 316
Lokalizacja: Pomorskie
Auto: TLC 3.0 TD 1998r 1KZT-E J95
mowisz profil prostokatny ?! rure sie gorzej spawa ale ok dzieki

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2018, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, 23:26
Posty: 162
Lokalizacja: Poznań
Auto: Hdj 100
Jak wiesz gdzie się ma uginać/ naciskać to prostokątny mocniejszy. Choć rura o tej średnicy i ściance jest nie do ugięcia. W G mam zrobione z rur i nic się nie ginie. pozdr Adam

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 maja 2018, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2014, 12:50
Posty: 316
Lokalizacja: Pomorskie
Auto: TLC 3.0 TD 1998r 1KZT-E J95
darowalem sobie temat progow bede musial sobie wspawac gdzies indziej miejsce do podniesienia w razie "Niemca" auta za pomoca Hi Lifta.
Jak zajrzalem pod rame to sie zalamalem, wiec najpierw rama pozniej dopiero progi...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2018, 11:25 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:03
Posty: 35
Odgrzeje temat,

od jakiegoś czasu poszukuję progów pod Hi- Lift do J95, nic nie można gotowego dostać. Pytanie jest takie: czy może progi od J120 będą pasowały do J95. Z tego co się zorientowałem rama w obu wersjach jest identyczna. Może jest ktoś kto przerabiał już ten temat, pewnie nie jeden miał tego typu problem. Progi do J120 są łatwo dostępne do wyboru do koloru.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2018, 12:12 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2073
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
mazmac pisze:
Z tego co się zorientowałem rama w obu wersjach jest identyczna.

W jakim sensie identyczna? Jeśli masz na myśli że znajduje się również między budą a zawieszeniem oraz obie wykonane ze stali to faktycznie nic je nie różni.

A poważnie to te ramy się mocno różnią. Wystarczy spojrzeć na mocowanie tylnych amortyzatorów aby dostrzec bardzo oczywistą różnicę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2018, 15:59 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:03
Posty: 35
Co do ramy wczoraj rozmawiałem z mechanikiem od toyot który zresztą był w posiadaniu 95 czy 120 nie wiem... on mi powiedział ze obie wersje robione są na tej samej ramię. Ale nie w tym problem chodzi o to czy ktoś przerabiał progi pod hi-lift od 120 do 95


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2018, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lis 2009, 19:23
Posty: 986
Lokalizacja: Warszawa
Auto: była BJ73, była KZJ95, aktualnie TRJ120
Nooo NIE. To sa kompletnie inne ramy. NIC nie pasuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2018, 22:46 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15274
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Rama od J120. Pomierz swoją i będziesz znał odpowiedź. Może Panu mechanikowi podobne były płaskie powierzchnie. Reszta jest inna.

Obrazek


https://youtu.be/c1DXdL4FJ_8

A tu masz J9 ale bez wymiarów.
http://www.tlc.org.pl/viewtopic.php?f=1 ... 5&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2018, 8:54 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:03
Posty: 35
Nie będę sie spierał o te ramy bo i materiał porównawczy słaby. Interesuje mnie to czy ktoś przerabiał progi od 120 do 95 i proszę o takie info.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2018, 10:05 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2007, 21:32
Posty: 15274
Lokalizacja: Warszawa
Auto: BJ42
Skoro nie umiesz skorzystać z miarki i sobie sprawdzić no to trudno. Wszystko można przerobić. Kupujesz progi od J120 i w razie czego sobie łapy przespawujesz. Moim zdaniem jest to proste.
Jako ciekawostkę podam ci że ramy pomiędzy manualem i automatem też się różnią umiejscowieniem belki skrzyni biegów. A i benzyna też ma inaczej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2018, 10:45 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:03
Posty: 35
Bez urazy koledzy, przecież nie chcę zmieniać ramy tylko dostosować progi, nawet jeżeli te ramy się różnią to co z tego, pytanie rzuciłem tak od czapy bo nuż widelec ktoś coś takiego przerabiał i gra jest warta świeczki lub nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2018, 11:49 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 0:32
Posty: 2073
Lokalizacja:
Auto: Wciąż LC
Bez urazy kolego ale już dostałeś odpowiedź choć nie wprost. W takim razie napisze Ci bezpośrednio - nie będą pasowały bez przeróbek bo ramy w obu autach się mocno różnią.
Od siebie dodam że nadwozia też się różnią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2018, 16:53 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:03
Posty: 35
Spoko, już nie pytam dalej. Widzę że tu jeden mądrzejszy od drugiego :)
Jeżeli jednak znajdzie się osoba która temat przerabiała będę wdzięczny za konkretne informacje bo snucie typu: że trzeba coś przerobić to wiedziałem bez tego pytania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group