Toyota Land Cruiser Owners Club Poland

Największy, najlepszy, jedyny klub Toyota Land Cruiser w Polsce.
Dzisiaj jest 13 gru 2018, 19:25
www.mtmprofi.pl.pl


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 sie 2017, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2008, 12:16
Posty: 413
Lokalizacja: Wadowice
Auto: Było BJ73, 2xHDJ80 XTR 3", HDJ80
jest LC100, HDJ80, rajdówka Escape, zmota Escape
Podpowiedzcie - po włączeniu stacyjki ( auto zimne) wskażnik temperatury podnosi się do 1/8 ( nad dolną kreskę). Pod odpieciu czujników - tak samo. Walniety wskażnik czy też ktoś ingerował w niego podczas rozbierania i przestawił wskazówkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sie 2017, 18:33 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2017, 14:19
Posty: 81
Lokalizacja: szczecin
Auto: LEXUS LX450 vel( Toyota FZJ80)
najprawdopodobniej jest przestawiona wskazówka, rozebrać przestawić na zapalonym zapłonie we właściwe miejsce i problem z głowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sie 2017, 0:46 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 22:15
Posty: 5833
Lokalizacja: Stary Sącz, Reykjavik
Auto: RJ 70 '88
Jednak nie bardzo ... :wink:

Wszystkie wskaźniki na desce to wskaźniki napięciowe - nawet ciśnienia oleju, który działa w oparciu o czujnik pojemnościowy.

Tak czy siak - ruch wskaźnika ponad "glebę" oznacza dopływ napięcia (jeżeli bez kluczyka leży prawidłowo). Normalnie czujnik temperatury chłodziwa dla 20 st ma ze 2 - 5 kOhhm - co daje napięcie na czujniku rzędu 0,1V. Nawet nie dygnie wskazówka, w takich warunkach.

Innymi słowy - albo uwalony czujnik - albo jakaś dodatkowa upływność (na kablu czujnika, do masy), że sumaryczna rezystancja obwodu (do masy) jest za mała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sie 2017, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2008, 12:16
Posty: 413
Lokalizacja: Wadowice
Auto: Było BJ73, 2xHDJ80 XTR 3", HDJ80
jest LC100, HDJ80, rajdówka Escape, zmota Escape
podobno jakis magik dał w instalację jakis opornik. Tylk ona cholerę nie wiem dlaczego i w jakim celu. Wskazówkę przestawiłem tak aby po uruchomieniu drgnęla ale nie leciała na 1/4 skali. Oczywiscie to nie rozwiązuje problemu ale czasu brak aby to diagnozować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sie 2017, 20:58 
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 22:15
Posty: 5833
Lokalizacja: Stary Sącz, Reykjavik
Auto: RJ 70 '88
Możliwe, że ktoś kiedyś miał problem z tym czujnikiem, i nie mógł dobrać włąściwego (a do ASO miał organiczny wstręt :mrgreen: ) - i stąd opornik korygujący wskazanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group