• Reklama
www.mtmprofi.pl.pl

Hdj 100 blokada

Moderatorzy: wolf, Remiołek, Addams, Kwiatec, Norick

Posty: 37 • Strona 1 z 31, 2, 3

Hdj 100 blokada

Postprzez Snajper » 05 paź 2012 19:20

Szukam informacji odnośnie blokady tylnego mostu do hdj 100 z 2000 roku. Czy pasuje z jakiś innych modeli ? Potrzebuje blokadę razem z obudową.
Snajper
 
Posty: 3
Dołączył(a): 14 sie 2012 13:49
Skąd: Opole
Auto: HDJ 100

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 05 paź 2012 19:31

to, ze potrzebujesz to juz pisałeś :wink:

viewtopic.php?f=18&t=9273

rozbierałeś w końcu ta niedziałajaca blokadę ?

a tak btw - puszczasz swoją J100 w faktyczny teren ? brakuje Ci rzeczywiście blokady ?
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez Snajper » 05 paź 2012 19:47

Po prostu chciałbym wiedzieć czy z innego modelu podejdzie. Rozbierałem.
Snajper
 
Posty: 3
Dołączył(a): 14 sie 2012 13:49
Skąd: Opole
Auto: HDJ 100

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 05 paź 2012 19:58

i co stwierdzileś w środku ? jak obudowa - cała ?
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez Rokfor32 » 05 paź 2012 20:14

Dział jest techniczny - to piszcie poprawnie technicznie.

Blokada to całość mechanizmu, a jej głównym elementem (bo wykonawczym) jest układ przesuwki i kły w czopie kosza satelitów. Nie psuje się to prawie nigdy.

To co się sypie to serwosilnik sterujący. lub po prostu "silnik blokady".

Pasuje od J8, prawdopodobnie również od J200, i możliwe że od obecnie robionych J7. Czyli od dowolnej toyoty z dyfrem HD 9,5" i fabryczną blokadą sterowaną elektrycznie. Wtyczki mogą być inne.

Bo, tak dla porządku - te blokady były również sterowane mechanicznie - linką (i główna część blokady, czyli przesuwka i kosz satelitów sa identyczne z tymi elektrycznymi). W J6 i J7HD starszych roczników. Elementy sterujące (mechaniczne i elektryczne) są współzamienne.
Avatar użytkownika
Rokfor32
Klubowicz
 
Posty: 2859
Dołączył(a): 31 paź 2008 21:15
Skąd: Stary Sącz, Reykjavik
Auto: RJ 70 '88

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 05 paź 2012 20:23

taa jest, Masta :wink:

ja tylko próbuje dowiedziec sie, co sie porobilo u kolegi @ Snajpera w tym mechanizmie wykonawczym, bo ciekawy jestem (sam mialem taka usterke w J100, ale auto zbylem, a zagadka pozostała)

co ciekawe, obudowy w J100 nie gniją tak jak w J90 - czyzby inny stop alu ? :roll:
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez tołdi » 13 lis 2012 14:58

Witam.
Kupiłem auto, robię przegląd i nie działa tylna blokada. Do wtyczki nie dochodzą żadne napięcia.
Wie ktoś gdzie zajżeć ?
Może jakieś schematy?
Avatar użytkownika
tołdi
 
Posty: 32
Dołączył(a): 06 lis 2012 18:58
Skąd: Margonin
Auto: HDJ 100
HDJ 100
J 200
Y60
GRAT-2

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 13 lis 2012 16:55

jestes pewny, ze nie dochodzą "żadne" napięcia :?:
niestety, to nie jest tak - ze tam sie pojawia plus albo minus 12V - sprawa jest bardziej skomplikowana, pinów jest sporo, a napięcia są impulsowe i niższe niż 12 V :mrgreen:
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez brt » 13 lis 2012 17:14

o jakie bzdurne bzdury...
Avatar użytkownika
brt
 
Posty: 37
Dołączył(a): 05 wrz 2010 23:21
Skąd: grodzisk mazowiecki
Auto: bj73

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 13 lis 2012 17:22

no to dawaj prawdę objawioną, nie krępuj się
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez tołdi » 13 lis 2012 17:24

Pinów jest 5 i w żadnej kombinacji napięcie się nie pojawia.
Avatar użytkownika
tołdi
 
Posty: 32
Dołączył(a): 06 lis 2012 18:58
Skąd: Margonin
Auto: HDJ 100
HDJ 100
J 200
Y60
GRAT-2

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 13 lis 2012 17:29

dokładnie tak samo było u mnie, kombinacje nic nie dawały... dodatkowo - uprzedzam pytanie - nie ma bezpiecznika dedykowanego do tylnej blokady (jest za to bezpiecznik centralnej blokady - sprawdzałeś ? tylna nie zadziała, jeżeli nie zapnie sie centralna...)

ale zaraz nas kolega brt oświeci, poczekajmy 8)
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez tołdi » 13 lis 2012 17:30

centralna działa
Avatar użytkownika
tołdi
 
Posty: 32
Dołączył(a): 06 lis 2012 18:58
Skąd: Margonin
Auto: HDJ 100
HDJ 100
J 200
Y60
GRAT-2

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez seburaj » 13 lis 2012 17:33

stawiam na odklejone magnesy w silniku
rozbierałeś element wykonawczy blokady ?
Avatar użytkownika
seburaj
 
Posty: 2459
Dołączył(a): 24 kwi 2007 14:15
Skąd: Śląsk Górny
Auto: aktualnie KZJ 95
było: LJ70, BJ73, HDJ100...

Re: Hdj 100 blokada

Postprzez tołdi » 13 lis 2012 17:34

Jakie propozycje?
Rozbierać ten mechanizm?
Avatar użytkownika
tołdi
 
Posty: 32
Dołączył(a): 06 lis 2012 18:58
Skąd: Margonin
Auto: HDJ 100
HDJ 100
J 200
Y60
GRAT-2

Następna strona

Posty: 37 • Strona 1 z 31, 2, 3

Powrót do Land Cruiser J10

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość